Zoemende dimmer

Raboof

  • #1
In ons nieuwe appartement zaten 2 lampen op een serieschakelaar. Bij de inrichting hebben we gekozen voor een setje halogeenlampjes (dus zonder trafo, dus blijkbaar 230v-halogeen ) en een gewone gloeilamp. Omdat we de halogeenlamp willen kunnen dimmen (en het gat in de muur niet groter kunnen maken, we huren) hebben we een serie-dimmer gehaald die volgens de verkoper geschikt zou moeten zijn voor zowel 230v-halogeen als gloeilampen.

Het lijkt inderdaad prima te werken, zowel de halogeenverlichting als de gloeilamp worden netjes gedimd. We hebben alleen last van een irritante zoem : bij zowel de halogeen- als de gloeilamp maakt de dimmer een zoemend geluid dat het luidst is als de dimmer op ongeveer 50% staat - dichter naar 0% en 100% wordt het geluid minder.

Na wat te hebben gezocht op internet (onder andere oude, ondertussen gesloten draden op deze site, zoals dimmer zoemt) lijkt het erop dat ingieten van de dimmer zou kunnen helpen.

Als ik het me goed herinner zaten de spoelen van de dimmer wel in een plastic behuizinkje, maar zaten ze verder niet vastgelijmd oid. Begrijp ik goed dat het idee van ingieten gewoon is dat je er een of ander goedje (bijvoorbeeld hars) tussen laat stromen en dat hard laat worden, waardoor de spoelen minder kunnen bewegen en daardoor minder gaan zoemen? Wat voor soort materiaal is het meest geschikt om in te gieten? Of zit ik hier überhaupt niet op het goede spoor? :)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je zit helemaal op een fout spoor.

Als je de dimmer ingiet doet hij het nog 10minuten op 50% en stopt dan om nooit meer te starten omdat deze zijn warmte niet kwijt kan.

Alle dimmers brommen/rattelen als er gedimt word, hoe hard het knetterd hangt vaak af van de kwaliteit van de onstoor spoel die erin zit.
Hoe strakker deze gewikkeld is hoe stiller de spoel is echter hij blijft altijd een beetje brommen.

De spoel is niet zelf strakker te krijgen ,normaal zijn duurdere merk dimmers stiller.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu