Zoemend geluid koelkast

Leor

  • #1
Mijn inbouw koelkast (vrouw gekocht met ex rond 2008 meen ik) maakt eigenlijk continue een stil zoemend geluid.
Je hoort hem alleen als er geen radio/tv aan staat.
Als ik google dan staat er vooral dat het geluid is als de compressor aan slaat, maar ik kan mij niet voorstellen dat die continue blijft aanslaan. Weet ook niet of dat dit geluid is.

Herkent iemand bovenstaande?
Is dit normaal?

Merk: er staat EFF, maar zal wel NEFF moeten zijn :)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat je zo met Google 'gevonden' hebt, heeft geen enkele waarde. Een compressor geeft niet alleen een bromgeluid tijdens het starten, maar gedurende de volledige tijd dat de compressor loopt.

Herkennen? Aan de hand van een beschrijvende tekst is echt niet bepalen welk soort geluid het is en hoe hard het klinkt. Zelfs een geluidsopname zegt vaak nog niet eens alles, omdat bij het afspelen daarvan niet bepaald kan worden hoe hard het geluid is, hoogstens zou iemand het soort geluid kunnen herkennen.

Bovendien zijn er bepaalde modellen koelkasten, waarvan de compressor standaard continue loopt, maar in snelheid geregeld wordt. Dat zijn wel de wat modernere types, maar zonder nadere gegevens is niet te bepalen of jouw koelkast zo'n compressor heeft. Je zou eens het exacte E-nummer én het FD-nummer van het apparaat kunnen vermelden (ervanuit gaande dat het inderdaad een Neff apparaat betreft). Typeplaatje vind je bij koelkasten vrijwel altijd naast of achter een van de groentenlades. Daarmee kan dan in de explosietekeningen gekeken worden of het betreffende model zo'n compressor heeft. En met behulp van het FD-nummer kan meteen de echte fabrikagedatum vastgesteld worden.

Staat de koelkast in een open keuken? Was het voorheen wél goed?
 

Leor

  • #3
Kees schreef:
Staat de koelkast in een open keuken?
Ja


Kees schreef:
Was het voorheen wél goed?
Viel me voor heen niet zo op. Is ook niet zo hard hoor.
Maar omdat ik er vandaag redelijk dichtbij zat zonder radio viel het me op.

E nummer is: K1514X6/02
FD zie ik niet. Maar vrouw zegt dat hij van 2008 is.
Wel nog een ander nummer KI214a
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
De explosietekening voor K1514X6/02 vind je hier (klik).

De compressor (0301 in tekening 3/3) is géén type dat continue loopt en in snelheid geregeld wordt. Het is een normale compressor met aanloopcondensator, die met regelmaat aan- en uitgeschakeld wordt door de thermostaat, onderdeel 0111 in tekening 1/3. Ook dat onderdeel is een tamelijk conventioneel (niet-elektronisch) type.

Normaal gesproken zou de compressor dus met bepaalde regelmaat aan en weer uit geschakeld moeten worden. Indien de compressor bij dit model continue loopt, betekent dat, dat het koelsysteem erg weinig capaciteit meer heeft en de compressor daarom op volle toeren moet werken om de ingestelde temperatuur nog te kunnen bereiken. Als dat inderdaad het geval is, is het tijd om de koelkast te vervangen, want continue draaien van de compressor vreet stroom!

Het is echter niet gezegd, dat een nieuw aan te schaffen koelkast geen (merkbare) geluiden produceert! Voor het brommen, dat waarschijnlijk wel minder zal zijn, zouden andere (bijv. slurpachtige) geluiden in de plaats kunnen komen. Een koelkast in een open keuken is altijd lastig vanwege de geluiden die het apparaat produceert. En het vervelende is, dat het niet eens echt te zeggen is dat merk A zulke geluiden wel produceert en merk B niet. Je moet er gewoon een beetje geluk mee hebben...

Maar misschien schakelt de thermostaat de compressor wel degelijk met regelmaat aan en uit, maar was het jou gewoon opgevallen tijdens een actieve periode van de compressor. In dat geval hoef je natuurlijk nog niet over vervanging na te denken. Je zou eventueel het verbruik van het apparaat kunnen meten met een energiemeter, zo'n apparaatje tussen stopcontact en stekker in. Zet dat ding op continue meting, meet een week lang de kWu en vermenigvuldig dat getal met 52, dan weet je (bij benadering) het jaarverbruik.
 

Leor

  • #5
Kees schreef:
Maar misschien schakelt de thermostaat de compressor wel degelijk met regelmaat aan en uit, maar was het jou gewoon opgevallen tijdens een actieve periode van de compressor. In dat geval hoef je natuurlijk nog niet over vervanging na te denken.
Ik denk dat dit het is, want nu hoor ik hem inderdaad niet (en zit ik op dezelfde plek).
Denk dat hij gewoon een tijdje lang heeft gelopen.

Dank voor je perfecte input @Kees
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu