Zoektocht naar het eind van het snoer van de inbouw-oven

Ruben2

  • #1
Ik probeerde vandaag mijn combi-oven uit te bouwen (zie https://www.klusidee.nl/Forum/topic/siemens-combimagentron-defect-hb84k650n.104410/) maar kon deze niet verwijderen omdat ik de electra niet los kon koppelen. De stroomdraad verdwijnt omlaag achter de achterwand van de onderliggende kastjes om vervolgens nergens meer zichtbaar te worden.



Ik heb vervolgens een uur geprobeerd me in allerlei bochten te wringen om uit te vinden waar de electra naar toe loopt en waar ik deze los kan koppelen, maar zonder succes. De hele kastenwand is van een achterplaat voorzien die ik er niet uit krijg, zit tussen de staande delen geschoven. Zelfs de plint onder de keuken krijg ik er niet uit omdat die weer knel zit achter de plinten van de vloer.
Het enige deel waar ik zicht op het is het gedeelte waar de afvoer van de gootsteen en aanvoer van de kranen zit. Daar is behalve de voeding voor de vaatwasser niets te vinden.

Nu is het probleem dat ik een flauw idee heb waar ik precies naar op zoek ben. Ik heb geen ervaring met electra in keukens.

- Zit er een ergens een contactdoos/stopcontact met daarin de stekker van de oven, koelkast en vaarwasser? Of wordt dit in lasdozen oid weggewerkt?
- Is er een "standaard" manier om electra aan te leggen? Bijvoorbeeld alles achter de plint wegwerken of tegen de achterwand.
- Maximum snoer-lengtes apparaat tot contact?

Nu ik er aan denk, de oven zit op een eigen groep, dus misschien loopt er wel gewoon een hele draad richting de stoppenkast...

Als dat alles niet helpt, kan ik dan gewoon het snoer losknippen en later weer met een gewoon, geaard stekker-paar weer terug monteren?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Geen wandcontactdoos in het kastje eronder of erboven?
Grote kans dat deze dan achter de plint onder de kastjes zitten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Waarschijnlijk zit er een contactdoos achter de plint (onder de keuken). Die zul je dan toch los moeten halen om te kunnen kijken.

Meestal zitten die plinten met een soort klemmen aan de poten vast. Indien er naderhand laminaat (oid.) voor is gelegd dan heb je inderdaad een probleem.

Een andere mogelijkheid is dat de contactdoos achter een kast eronder of ernaast zit. Maar dan zou deze toch wel zichtbaar moeten zijn in de kast. Maar ja alles is denkbaar, helaas houdt zich niet iedereen aan de regels.

Snoer afknippen en stekkerpaar (contrastekker) aanzetten is niet toegestaan. dat vind je ook in vrijwel alle handleidingen behorend bij dergelijke ovens: Snoer niet verlengen.

Edit: Rola was sneller... :mrgreen:
 

Ruben2

  • #4
Rola, Kees,

dank voor de snelle reacties, ga morgen kijken of ik de plint los kan krijgen.

Verwacht ik daar een stopcontact met de stekker van de oven er in? (En is dat niet een heel slecht plan om electra zo dicht bij de vloer in een "natte" ruimte te monteren?)
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #5
Standaard plek achter de plint , niets nats aan.
Maar als je het toestel iets uit de nis trekt , kan je dan het snoer misschien omhoog zien lopen?
 

Ruben2

  • #6
@Soldeerbout
Snoer loopt omlaag vanachter de oven. Zit alleen een dwarsplankje waardoor ik niet kan zien waar hij daarna heen gaat.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat dwarsplankje zit dat niet in de weg voor de luchtdoorstroming? Zo'n oven vereist vaak een luchtcirculatie vanaf een spleet in de plint, achter de inbouwkast (of koelkast) langs omhoog langs de achterkant van de oven. En dan aan de bovenkant van de kast achteraan ook een open ruimte, zodat de warme lucht weg kan.

Is te zien op de inbouwtekening, let erop als je een nieuwe oven plaatst!
 

Ruben2

  • #8
Gevonden! Na het verwijderen van de plint idd drie contact-dozen met in een daarvan de stekker van de oven.

Allen bedankt voor het zoeken.




@Kees,luchtruimte, er zit achter het dwarsplankje nog voldoende ruimte, in schat hopelijk precies genoeg om de stekker doorheen te krijgen. De lucht kan aangezogen worden van onder de koelkast (gleuf in de plint) en dan achter de kast langs omhoog. Daar is ook weer een uitsparing over de breedte van de oven.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Prima dan toch!

Mooi dat je het gevonden hebt. :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu