Zoektocht naar feitelijke isolatiewaardes van polystyreen

LeerlingNoob

  • #1
Er blijkt veel onduidelijkheid over de werkelijke isolatiewaarde van polystyreen. Ik hoor veel verschillende, met name negatieve, geluiden.

Zo'n 5 jaar geleden toen ik m'n huidige huis kocht heb ik een mannetje van een bekend en erkend bedrijf laten komen die energielabels voor huizen afgeeft. Ik heb toen aangegeven dat er overal polystyreen was gebruikt. Tussen de muren 3 tot 6 cm en tegen het dakbeschot 2 cm. Resultaat was een F of een G, omdat polystyreen amper tot geen isolerende waarde zou hebben. Sterker nog, de isolerende waarde van polystyreen zou dusdanig laag zijn dat het zelfs niet in het computersysteem kon worden ingevoerd, dus lege spouwen, isolatie 0. Natuurlijk heeft polystyreen een isolsatiewaarde en ik vind het bovendien een voortreffelijke windstopper tegen m'n houten dakbeschot.

Echter blijven de werkelijke waardes me onduidelijk, want is er niet verschil tussen de 'oude' piepschuim (jaren 70) en de huidige van de gewone bouwmarkt? Een timmerman die ik een tijd terug sprak was overtuigd van het 'feit' dat het huidige stevige EPS schuim (met die zwarte stipjes erin) een compleet ander product was en dus niet te vergelijken. Dit schuim is 4 keer zo duur als de 'gewone' schuim en veel steviger, maar er wordt desondanks dezelfde isolatiewaarde aan gegeven. Is er iemand op de hoogte van de WERKELIJKE feiten op dit gebied en of er werkelijk veranderingen zijn in oud schuim en nieuw exact hetzelfde ogende schuim? En in hoeverre is er sprake van verschillende 'soorten' en onderlinge verschillen in Rc waardes?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
De isolatie waarde is belangrijk maar er zijn meer zaken bepalend of een product lekker is toe te passen. Daarom bepaalt ook degene die het moet aanbrengen of iets goed of slecht is. Zelf zou ik niet zo gauw steen-of glaswol kopen/aanbrengen. Het zal je bekend zijn waarom. Moet ik aan brandveiligheid denken dan zal ik toch een compromis moeten sluiten met me zelf.
Alle gegevens zijn volgens op het internet te vinden. Wat staat er niet op het internet. :wink:
Wordt een product verbeterd is dat niet voor niets. Het is of voor de producent zelf, de concurentie, de verwerker en of zijn toepassing.
Bijvoorbeeld de loop-en vormvastheid van isolatie materiaal is in de met de jaren enorm verbeterd. Uiteraard met behoud van de belangrijke waardes. In 2004 heb ik voor EPS een getal staan 0,045 W.m-1.K-1.(liggend streepje omhoog)

Als iets niet meer in de bibliotheek van zijn computersysteem voorkomt dan staat dat mannetje machteloos. :lol:
 

Millew

  • #3
De isolatiewaarde van een materiaal wordt bepaald door de warmtegeleidingscoëfficiënt, aangeduid met lambda ( λ in W/m.K ) en de dikte ( d in m ).
Hieruit volgt de warmteweerstand Rd = d / λ [in m2 . K/W]

Hoe lager de λ, des te beter is de isolerende werking van een materiaal.
Hoe hoger de Rd, des te beter is de isolatiewaarde per plaatdikte.

Hiermee kan je elk materiaal vergelijken als product op zich of bij een bepaalde plaatdikte.

Vergeet v.w.b. de isolatiewaarde verder alle reclamekreten en andere uitspraken die niet met cijfers worden onderbouwd.
 

LeerlingNoob

  • #4
Hey Wgb,

Bedankt voor je reactie. Wanneer je er dagelijks in zit is enige afkeer van minerale wol wel te begrijpen. Het gaat mij echter zuiver om isolatiewaardes, van mogelijk verschillende waardes van verschillende soorten. Dat is me ook op het internet tot op heden niet duidelijk geworden.
 

LeerlingNoob

  • #5
Millew schreef:
Vergeet v.w.b. de isolatiewaarde verder alle reclamekreten en andere uitspraken die niet met cijfers worden onderbouwd.
Goed punt, maar volgens mij staan er op veel verpakkingen van polystyreen niet de benodigde gegevens voor berekening van de R-waarde. Zal ik 's in de gaten houden.
 

Millew

  • #6
Als het er niet op staat, zal het wel niet deugen :wink:

Bij wat ik tot nu toe heb verwerkt, v.n.l. XPS en steenwol, stond het altijd op de verpakking. En anders kan je het altijd opvragen/opzoeken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
@ Noob, ik heb de titel iets aangepast, niet iedereen weet wat Queeste betekent en het wordt lastig zoeken met de zoekfunctie. :wink:
 

Tiho

  • #8
Ik vraag me ook wel vaker af waarom er zo negatief wordt gedaan over polystyreen. EPS wordt aannemelijk altijd al van hetzelfde materiaal gemaakt namelijk van polystyreen dat geexpandeerd wordt. Verschil zit net als bij wol in de massa.

Als je lambdawaardes opzoekt, staat EPS gewoon in het rijtje tussen de pur, pir en xps. De waarde is vrijwel gelijk als die van minerale wollen.

Misschien nog een keer laten keuren met een tabel die je zelf aangeeft?

Bv hier, en hier . Lijkt me niet dat het niet terug te vinden is in de tabellen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Het is dus vooral de laagdikte die het verschil uitmaakt. De λ van 0,045 W/m.K geeft bij 2 cm een Rd van 0,44. 6 cm geeft een Rd van 1.32.

EPS voelt altijd warm als je je hand erop legt, maar dat zegt niets over de totale isolatiewaarde.

Daarnaast verlies je ook veel warmte door infiltratie door alle naden en kieren. Bij harde isolatie is het moeilijker om naadloos te werken dan bij zachte isolatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu