Zo dun mogelijk isoleren en vervolgens tegelen

AceII

  • #1
Ik ga een nieuwe badkamer plaatsen in een vrij krappe ruimte. Alles past er in, maar ik wil graag zo min mogelijk ruimte kwijt zijn aan isolatie en voorzetwand.

Op dit moment is daar alleen een enkel steens buitenmuur. Direct daarop tegelen lijkt mij onverstandig omdat de muren dan heel koud worden en dus vochtig. Er zal dus een voorzetwandje moeten komen, waarop uiteindelijk getegeld moet worden. Bovendien moet er een wastafel opgehangen worden.

Qua constructie zat ik te denken aan (vanaf buitenmuur naar binnen):
- buitenmuur
- dunne spouw (ongeveer 2cm).
- blauw-/(wedi)platen, of iets dergelijks, die ook een iets isolerende werking hebben.
- tegels.
- bij de wasbak zal versterking moeten komen.
Wellicht een aardig alternatief:
- buitenmuur
- regelwerk opgevuld met piepschuif of eventueel platgedrukt glaswol
- fermacelplaten
- tegels

Ik heb nu de volgende vragen:
- zijn de bovenstaande ideeën goed, of is er een betere manier?
- Zijn er platen die als ondergrond voor wandtegels kunnen dienen die ook nog een isolerende werking hebben?
- Zijn fermacelplaten sterk genoeg om een wastafel aan te hangen?

Koen.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Piepschuim zou ik niet gebruiken (muizen kruipen daar graag in), beter glaswol of gelijkaardig.

Spouw van 5 cm ipv 2 cm
de oplossing met platen ,beide oplossingen zijn mogelijk.
 

Michiel_H

  • #3
Die spouw achter de blauwplaten is niet nodig. Je kunt de blauwplaten met een soort tegellijm tegen de muur lijmen, hierover kun je dan tegelen. De wasbak kun je dan met lange ankers ophangen, die ankers moet in ieder geval door de blauwplaat steken. Ik ga er dan van uit dat de achtergelegen wand stevig genoeg is.
 

AceII

  • #4
Michiel_H en Waldy, bedankt voor jullie antwoord.
Ik snap dat een spouw van 5cm beter is dan 2cm, maar dat zijn wel weer 3 extra centimeters.
Door de blauwplaten direct op de muur te plakken bespaar ik inderdaad wel veel ruimte en met de bevestiging van de wasbak gaat het dan ook goed. Dat is zeker waar. Maar omdat blauwplaat niet gemaakt is om te isoleren (het isoleert natuurlijk wel iets), dacht ik dat een kleine spouw altijd wat beter isoleert. Of zie ik dat verkeerd en isoleert het nauwelijks?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Een spouw is niet bedoeld om te isoleren maar om te ventileren, komt de plaat tegen de muur dan via capillaire werking alsnog vocht via de plaat naar binnen lopen.
 

Michiel_H

  • #6
Door een Wedi/blauwplaat trekt geen vocht, geen probleem dus. Een spouw van 5 cm isoleert echt niet merkbaar beter dan een van 5. En zoek voor de grap de lambda-waarde van de blauwplaat eens op.. De warmtegeleidingscoëffciënt van Wallmate WB-A is 0,035 W/(m•K), vergelijkbaar met steenwol.
Jouw basismuur moet echter wel van aardige kwaliteit zijn, dat is de reden dat ik het zelf niet heb gedaan..
 

AceII

  • #7
Ik had inderdaad de warmtegeleidingscoëfficiënt ook al gevonden, die is inderdaad vergelijkbaar met glas-/steenwol. Alleen is dat per meter dikte en omdat blauwplaat dunner is (tenzij je de heel dikke plaat neemt), is de feitelijke isolatie dus minder dan glas-/steenwol. Maar omdat ik dus een niet te dikke voorzetwand wil ga ik het denk ik toch maar met die blauwplaat doen (platen van 40mm bijvoorbeeld).

Ondanks dat de vocht in feite niet door de platen heen zou kunnen lijkt het me niet onverstandig om een kleine spouw toe te passen. Wellicht met dun regelwerk erachter.

Of is het voldoende om dit met de 'dotten' tegellijm te doen zoals ze dit op hun website zeggen?
Verder heb ik ook gehoord dat de blauwplaten niet sterk genoeg zouden zijn voor getegelde wanden. Dat lijkt me toch sterk, want daar zijn ze toch voor bedoeld, of zie ik iets over het hoofd?
Trouwens, hoezo moet de muur van aardige kwaliteit zijn?
 

Michiel_H

  • #8
Als je blauwplaat gebruikt geen regelwerk.. Als je de waterdichtheid niet vertrouwt dan helpt een spouw daar niks aan. Waar zou dat gelekte water naar toe moeten?
Gewoon dotten tegellijm dus. En die plaat is voorzien van een soort wapeningsgaas, dus die is zeker sterk genoeg. Heb vaker een vergelijkbaar product gebruikt voor het aanwerken van een bad. Hier wordt dan ook tegenaan getegeld en hierachter zit dan alleen lucht, dus dan moet het helemaal sterk zijn..
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #9
"blauwplaat" is een fabrikant van XPS isolatieplaten. De kleuren kunnen trouwens ook geel, paars, of groen zijn.

Wat hier bedoelt wordt is de z.g. Bouwplaat. Deze hebben aan twee kanten een gewapende cementlaag. Hier kan direct op gelijmd worden.

Neem om de platen tegen de muur te bevestigen trouwens wel een cementpoederlijm. En slagpluggen met carrosserieringen om extra mechanisch te monteren. ( of de speciale hiervoor....)
 

AceII

  • #10
Michiel H en Willem S en Jan, dankjulliewel. Dan weet ik nu hoe ik het ga doen. Het valt me alles mee hoe dik de muur gaat worden. Ik was al bang dat ik niet onder de 10cm uit ging komen, maar het lijkt mij dat platen van 40mm dik genoeg zijn, dus dat komt helemaal goed!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu