Buitenmuur zo dun mogelijk aan binnenzijde isoleren

Jeroen3d

  • #1
Ik wil onze bijkeuken graag isoleren. Het hoeft geen gigantische verbetering te zijn ik wil alleen de wanden minder koud maken.

Het gaat om een halfsteens buiten muur. Natuurlijk zou het het beste zijn deze te isoleren aan de hand van een kleine spouw, houtenframe met isolatie er tussen en afwerken met gipsplaten.
Nou is de ruimte die ik wil isoleren al erg klein (+-4 m2) dus ik zou het liefst zo min mogelijk van de ruimte af snoepen.

De muur is door de vorige bewoner afgewerkt met gipsplaten (deze zijn direct op de bakstenen van de buitenmuur geplakt). Hier zou ik het liefst iets boven op maken omdat deze platen er zeer moeilijk vanaf zijn te krijgen.

Zelf zat ik te denken aan styrofoamplaten (de "kale" versie, dus niet de platen die met een cementachtige laag zijn afgewerkt zoals de wedi platen).
Het probleem waar ik dan mee zit is het afwerken daarvan. Kunnen deze platen beplakt worden met glasvezelbehang?

Uiteraard sta ik open voor jullie mening over een eventuele betere oplossing.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kan je niet aan de buitenkant isoleren.
 

Jeroen3d

  • #3
Helaas grenst de buitenmuur aan de poort en is dit dus geen optie. De bijkeuken zit echt tot aan de perceelgrens.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Jammer zelf heb ik geen ervaring of je die platen zou kunnen beplakken.
 

Jeroen3d

  • #5
Zeker jammer, het was zeker een goede optie geweest. Wel ook weer wat duurder natuulijk, het budget speelt helaas ook een rol... zeker omdat het over de bijkeuken gaat waar we niet vaak komen.
 

Chathanky

  • #6
Als je enkel de wanden minder koud wil maken met een dunne isolatie werkt een dubbel reflekterende bubbelfolie goed. De afwerking moet je dan ook licht houden en det kan met een gipsplaat.

Verwacht geen grote wonderen kwa besparing.
Mocht je 5 cm kunnen inleveren werkt een isolatiewol of een harde schuimisolatie ook goed en heb je een redelijke isolatiewaarde.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Je kan beter die gipsplaten er afhalen. Als je die ergens achter stopt, gaan ze kapot door het vocht. Als je er dan iets opgeplakt hebt, komt dit vanzelf weer los.

In dit geval kan je een harde isolatieplaat gebruiken zoals PUR of PIR-platen. Ook die zijn niet bedoeld om meteen af te werken, maar zijn in ieder geval wat steviger.
Misschien is het toch beter wel een versie met een cementlaag te gebruiken, en dan een dun laagje stuc, en verder afwerken.

Als het niet op de isolatie gaat, maar alleen maar de koude van het baksteen, dan kan je underlayment tegen de bakstenen bevestigen, die kan je meteen afwerken. Hout voelt minder koud aan dan steen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu