Zin van een lekbak onder de wasmachine

Koengi

  • #1
Witgoedspecialisten,

Ik ga zo'n lekbak onder mijn wasmachine plaatsen, hoeveel water bevat een wasmachine eigenlijk als deze in bedrijf is? M.a.w. zijn die bakken groot genoeg?

Gr Koen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zo n lekbak is lang niet altijd een goed idee.

Probleem is namelijk, dat er vaak onderin de wasmachine onderdelen zitten, die er niet tegen kunnen als zij in het water staan. We hebben dan ook al eens meegemaakt, dat de wasmachine dank zij de lekbak zodanige schade had opgelopen, dat hij niet meer gerepareerd kon worden... Zie bijv. Waterpeil lekbak te hoog bij Nordland wasmachine

Een betere oplossing is een wasmachine met lekbeveiliging, dus met een echte aquastop aan de kraan en een waterdichte onderbak met vlottersysteem (of dergelijke, er bestaan verschillende methodes).

Maar voor een bestaande, goed werkende machine heb je daar niet zoveel aan. :wink:

De lekbak heeft wél zin, indien je er een afvoer aan kunt bevestigen, zodat het water er uit weg kan, maar dat is meestal erg lastig...

Daarnaast bestaat er een methode, waarbij er een elektrische waterstop aan de kraan wordt bevestigd, en op de bodem van de lekbak een vochtsensor, die zorgt dat bij lekkage de waterkraan afgesloten wordt.

In hoeverre je daarmee bij een plotselinge lekkage van bijv. de pomp voorkomt, dat de onderdelen alsnog in het water komen te staan door de al aanwezige hoeveelheid water in de machine, kan ik niet beoordelen.

Al deze gegevens heb ik hier van het forum, zelf geen ervaring mee, behalve dat ik zelf zo n wasmachine met aangebouwde aquastop heb...
 

Koengi

  • #3
Kees,

Er zit wel een aquastop op, of er een vlottersysteem in zit weet ik niet.
Stel dat er lekkage komt, heb ik dan liever een kapotte wasmachine of veel water in huis. Wasmachine staat nml vlak bij de trap op zolder.

Ik heb gedacht aan een stenen bak met afvoer op de bestaande afvoer, hier is het echter niet van gekomen. Heb ooit gezocht op dergelijke bakken met een afvoer, maar nix gevonden.

Ik neem aan dat hetzelfde verhaal geldt voor een afwasautomaat?

Gr Koen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Indien de wasmachine daadwerkelijk een model is met aangebouwde waterstop en waterdichte bak, is het in een lekbak zetten tamelijk dubbel.

Maar het kan ook zijn, dat je een losse (blauwe) waterstop bedoelt, die tussen de kraan en de slang is gedraaid. Die zijn beduidend minder betrouwbaar, en kunnen ook tot niet goed functioneren van de machine leiden, en je op het moment dat het nodig is in de steek laten.

De genoemde waterstop met sensor is dan beduidend beter, eventueel inderdaad in combinatie met de lekbak. De watertoevoer stopt dan in elk geval wanneer er water in die bak komt..

Vaatwassers hebben bijna altijd een eigen waterdichte bodem én een electronische (aangebouwde) aquastop, daarvoor is een lekbak dus normaal gesproken niet nodig..
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je zou even de volledige merk/typenummer en eventuele toevoegingen kunnen vermelden, dan kan er, afhankelijk van het merk (van sommige merken geen gegevens), gekeken worden naar wat die wasmachine aan beveiliging heeft.
 

Koengi

  • #6
Kees,

WXLS 1430
FD 8211 700058

Ik was al aan het kijken op internet, de gebruiksaanwijzing zit nml nog ingepakt. De Aquastop is origineel
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Merk Bosch, Siemens?

De waterstop is origineel... een losse dus of juist niet?
 

Koengi

  • #8
Maakt toch niets uit :D

Siemens in dit geval en het is de XLS ipv de WXLS
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
WXLS 1430 heb ik gevonden in de quickfinder, die zou een eigen waterstop hebben, alleen xls kan ik niet vinden.

De producten die met XLS beginnen en die voorkomen in de quickfinder zijn tot aan 1994 gebouwd, die van jou is uit eind 2002...
 

Koengi

  • #10
Stom, op het apparaat en de gebruiksaanwijzing staat XLS, op mn factuur staat WXLS 1430 NL

Van die aquastop wist ik, daarom heb ik hem gekocht. Waar vind ik iets over die waterbak? In ieder geval niet in de gebruiksaanwijzing.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Kijk zelf even op de Quickfinder

Voer het E-nummer in en kies het model WXLS1430EU/01, die heeft de juiste FD-nummer-range.

- Klik op het op één na laatste icoontje in de rij, laat onderdelentekening zien.
- Je krijgt nu de eerste pagina van de tekeningen.
- Ga met het tekentje rechtsboven naar de laatste pagina (5).

Je ziet daar een tekening van de bodemplaat met daarin ingebouwd een vlotterbeveiliging (66285) schakelaar (057416) en afdekkap.

Daaruit blijkt: deze machine is volledig waterbeveiligd. De aanvoerslang heeft een dubbele mantel en zal ook het springen van de slang beveiligen.

Een lekbak is in dit geval niet nodig, maar doet ook geen kwaad, want de machine zal zichzelf beveiligen.

Overigens komt bij die tekeningen inderdaad het nummer XLS weer voor, tikje verwarrend van meneer Siemens...
 

Koengi

  • #12
Nah, perfect, bedankt voor je moeite

Gr Koen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Graag gedaan! :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu