Zilverfolie op Glaswol

FvE

  • #1
Ik zal wel echt een eersteklas klusleek zijn, want ik zie hier iedereen van alles vragen over isolatie, maar nergens wat ik moet weten.

Ik zit met het volgende geval:

De (losstaande) schuur van het huis dat ik enige tijd geleden heb gekocht is verbouwd. Er is een stuk aangezet en binnenin zijn spouwmuren gezet met isolatie daartussen. Het plafond is echter niet geïsoleerd. Waarschijnlijk is er een lek geweest, want er hingen nog wel wat sliertjes glaswol en de draagbalken zaten nog vol met gipsplaatschroeven.

Nu heb ik wel nieuw glaswol gekocht om het opnieuw te isoleren, en dat heeft aan één kant een laag (zilver)folie. Moet dit aan de binnenkant (cq. onderkant) of aan de buitenkant (cq. bovenkant) tegen het dak aan?
 

Bass

  • #2
De zilveren kant moet aan de warme kant, dus in jouw geval aan de onderkant.
Je moet je echter wel afvragen of het isoleren van een plat dak met gesloten dakbedekking aan te raden is. Door condensatie tegen het dakbeschot kunnen er vochtproblemen ontstaan met rotting van het houten dak tot gevolg. Kun je nog achterhalen waarom de isolatie is verwijderd?
 

Droid

  • #3
Tip: lees de (online) gebruiksaanwijzing.
 

FvE

  • #4
Nee, degene waarvan ik dit huis gekocht heb heeft er niet lang gewoond en zelf niets aan gedaan.

gezien wat donkerdere plekken in het houtenplanken van het dak gok ik op een lekkage. Ik neem aan dat hierdoor de gipsplaten en isolatie vanzelf gedeeltelijk naar beneden zijn gekomen.
 

Bass

  • #5
Zou kunnen ja, zo u ook kunnen dat de vlekken komen van vochtproblemen door de isolatie. Zoek in dit forum eens op 'isoleren plat dak' dan kom je veel te weten.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #6
Bass heeft helemaal gelijk! Isoleren van een plat dak aan de onderzijde is link. Als je het al wil doen, dan moet onder de isolatie een dampdichte (plastic) folie worden aangebracht en alle randen en eventuele doorvoeren voor verlichting zorgvuldig dichtgekit worden. De ruimte tussen isolatie en dak moet kunnen ventileren via meerdere gaten rondom in de muur.

Beter en veiliger is het om het dak aan de bovenkant, dus op het dak, te isoleren met weerbestendige PUR platen en daar grind op te storten.

O ja, als je de glaswol met reflecterende folie toch wil gebruiken, zorg dan dat tussen de folie en gipsplaten minimaal een cm ruimte blijft, anders heeft de reflecterende folie helemaal geen zin. Dus: van boven naar beneden: dak, geventileerde ruimte, isolatiemateriaal, min. 1cm ruimte, plastic folie, gipsplaten.

Groeten, Hein
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Weerbestendige PUR platen voor dit doel bestaan niet. :wink:
Wat wel bestaat zijn weerbestendige XPS platen. Deze nemen bijna geen vocht op maar kunnen niet tegen de zon.
*wgb*
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #8
Klopt Wgb! Als PUR toegepast wordt, dan is dat in de vorm van sandwichplaten met bitumen aan de buitenzijde

Groeten, Hein
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu