Glaswol alternatieven?

Torx76

  • #1
Beste klussers,

Binnenkort wil ik een zachtboard plafond gaan vervangen door gipsplaten en meteen van de gelegenheid gebruik maken om tussen de balken van de houten vloer wat isolatie aan te brengen. Omdat de zolder erboven al geisoleerd is, gaat het vooral om het akoestische aspect.

Voor dezelfde klus in een andere kamer heb ik destijds de standaard glaswoldekens gebruikt, maar ondanks gebruik van de aanbevolen beschermingsmiddelen is het verwerken me door de irritatie heel slecht bevallen. En ook wat betreft gezondheid lees ik een beetje tegenstrijdige berichten.

Mijn vraag is wat jullie zouden aanraden als alternatieven. Ik lees dat steenwol minder irriterend is, maar in welke mate is me niet zo duidelijk en ik zie ook dat er glaswol bestaat met andere bindmiddelen die niet zou irriteren. Maar ik vraag me af of dat ook echt zo is en of dit dan beter of slechter is dan steenwol. Kan iemand me op basis van ervaring iets aanraden of misschien nog andere tips geven?

Alvast bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Beter is waarschijnlijk houtvezel isolatieplaat.
 

Torx76

  • #3
Bedankt voor de suggestie. Wat overige eigenschappen betreft is dat zo te zien inderdaad een heel mooi materiaal, maar ik maak me toch een beetje zorgen om de brandbaarheid. De reden dat het zachtboard eruit gaat is juist de brandveiligheid, dus ik wil liever niet iets terug gaan plaatsen wat bijna net zo brandbaar is. Dus ik kom eigenlijk automatisch al uit op een minerale wol, mijn vraag is vooral welke soort of uitvoering uit die groep (steenwol of ecose, rol of plaat e.d.) in de praktijk de minst irriterende eigenschappen heeft.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
harde persing steenwol plaat
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #5
Plaat op basis van gerecyclede katoenvezels.
 

blauwpet

  • #6
Wat voor akoestische aanpak hebben we het over? Wil je geluid van bovenverdieping, dus contactgeluid, gestamp, gestommel etc verminderen, of wil je de akoestiek in de ruimte onder het plafond verbeteren, dus minder echo, minder reflecties, betere repsonse voor audio, etc?
 

Torx76

  • #7
Dat was misschien niet helemaal duidelijk inderdaad, maar het gaat om het eerste, dus een beetje het gestamp en gestommel verminderen.
 

blauwpet

  • #8
Ik heb veel baat gehad destijds met het inblazen van een leeg (gipsplaten) plafond naar de bovenburen met cellulosevlokken. Gestamp en gestommel was er nog wel maar stukken minder. Het inblazen was vooral praktisch omdat daarvoor alleen gaten in het bestaande gips gemaakt hoefden te worden.

Voor een nieuw plafond zou ik voor steenwol gaan. Glaswol is sowieso niet wat je wil, steenwol heeft veel betere akoestische eigenschappen, glaswol isoleert wel weer wat beter thermisch.

Neem dan steenwol met een zo hoog mogelijk soortelijk gewicht, bijv. r0cks0n0 van r*ckw00l. En maak je plafond daarna dicht met 2 lagen 12mm gipsplaten. Hoe meer massa hoe beter. Gipsplaten rondom een cm van de muren weghouden en dat opvullen met kit, om contactgeluid te minimaliseren.

Op de verdieping er boven, als je daar een harde vloer hebt, deze voorzien van een dempende ondervloer en ook hier zorgen dat de planken of laminaat niet de muren raken.
 
Laatst bewerkt:

Rooster

Specialist Geluid
  • #9
@blauwpet
Graag een linkje naar een onderzoek dat aantoont dat steenwol betere akoestische eigenschappen heeft dan glaswol.
Ik ben erg benieuwd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
@blauwpet: Omgangsregels

* Op dit forum gelden de normale omgangsregels, behandel anderen zoals je zelf behandelt wilt worden en plaats geen opmerkingen en reacties van aanvallende, vijandige, belerende of uitlokkende aard.

Je laatste reactie wordt daarom verwijderd.
 

Torx76

  • #11
Bedankt voor jullie tips! Hoewel ik de organische materialen graag zou gebruiken ben ik toch een beetje huiverig vanwege de brandklasse. Dus het wordt de geperste steenwolplaat, een beetje afhankelijk van de meerkosten één van de akoestische varianten. Ik zal nog even laten weten hoe het bevallen is wat betreft de vrijkomende vezels.
 
  • Like
Waarderingen: blauwpet

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu