Zelf waterbron/puls/put slaan

VanDaal

  • #1
Wie heeft er ervaring met het zelf slaan van een puls/waterbron/put/puntstuk (wat is het verschil?)?

Ik heb in mijn tuin een aantal 32mm tyleen slangen ingegraven met sproeiers daaraan. Die heb ik laten uitkomen in een gat dat ik heb gegraven bij mijn schuur, zie foto hieronder. Dat is groot genoeg voor een beregeningspomp, was het plan. Na wat verder lezen, zou het ook een mogelijkheid zijn om een bronpomp te gaan gebruiken; die hang je in je bron en heeft een betere aanzuigdiepte. Dus nu had ik het volgende plan, maar geen idee of dat haalbaar is.
1. Ik ga het gat nog iets verder uitdiepen (tot +/- 1m)
2. Vanaf daar wil ik de put gaan uitboren. De diameter moet groot genoeg zijn voor een bronpomp. Dus ik dacht aan 15cm. Daarvoor wilde ik een grondboor huren of wellicht kopen. Deze kun je verlengen.
3. Dat boren doe ik terwijl ik er steeds diep een buis in duw, zoals deze video:
4. Doorgaan tot de juiste diepte. Ik woon in Bilthoven en ik moet waarschijnlijk 8-10m diep. Het water schijnt hier redelijk ijzervrij te zijn.
5. Daarna de bronpomp erin; het gat kan ik dan benutten om verdelers naar de groepen te monteren.



Mijn perceel is bijna 800m2. Ik heb nu twee zones aangelegd met 4 turbinesproeiers (zone 1) en 7 paraplusproeiers (zone 2). Op termijn komen hier nog twee vergelijkbare zones bij.
 

Andre69

  • #2
Dat is een leuk project, ik ben hier een aantal jaren geleden ook mee bezig geweest. Met een slang en lans diep smal gat uitspoelen. Volgens mij heb ik dat toen ook gepost. Met een 3/4
 

Danny01

  • #3
Wat een superleuk verhaal Andre,

Ik heb een bron van 10 meter diep met een diameter van 90mm het grondwater staat op 2m60

Ik heb een pomp die kan 6m3 bij 5 bar halen. Echter is het geval dat dit een paar minuten goed gaat en dan even lucht lijkt te trekken om vervolgens weer water te geven. Denk jij dat dit aan het debiet van bron ligt? Ik heb geen idee wat je gemiddeld uit een put kan trekken en niemand lijkt er een antwoord op te hebben. Als het wel het debiet is dan ga ik net als jou er zelf 1 maken met een grotere diameter. Ik zit trouwens op zandgrond in drenthe, voormalig veen gebied.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik denk dat de bron leeg wordt getrokken, een dikkere buis is dan niet logisch want dan wordt er nog meer water uit de bron getrokken, de pomp gaat lucht aanzuigen en kan kapot gaan als hij draait zonder water.
Het debiet hangt voor het grootste deel af van de hoeveelheid water in de grondlaag waar de zuigbuis in zit.
Als het vaak voorkomt dat de pomp hapert kun je de kraan in de zuigbuis wat afknijpen zodat het debiet wat minder wordt.

Hoe ver hangt de zuigbuis in de bronpijp?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Als je permanent je tuin moet beregenen heb je volgens mij de verkeerde planten.

Denk bij het ophalen van grondwater aan de vergunning/melding van het waterschap.
 

Danny01

  • #6
De zuigbuis hangt op 9 meter. Ik heb 10 meter pijp en alleen de onderste 5 meter heeft perforaties. Ik vind het zo vreemd dat jij er wel 9m3 per uur uit kan trekken terwijl dat hier niet gaat. Ik wil een dikkere diameter bron proberen voor meer water toevoer en dan over de 10 meter perforaties erin zetten aangezien er bij 2,6 meter al water zit.

Dus voor de duidelijkheid, ik wil een nieuwe bron spuiten en die een grotere omtrek in diameter heeft voor meer opbrengst.

@ IJkenhout, wat ik ervan heb kunnen terug zijn dit soort bronnen vergunning vrij in de gemeente. Ik besproei een stuk weiland en de paardenbak. Ik had de huidige bron laten slaan voor drinkwater voor de paarden maar de laatste jaren is het zo droog dat ik graag wat meer wil doen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Het is niet gezegd dat je dezelfde hoeveelheid op een andere plaats wel kunt oppompen, dat heeft te maken met de hoeveelheid water in de grond en de grondsoort.
Dit is plaatselijk verschillend.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #8
Een bedrijf uit de buurt, wat bronnen maakt, kan je hier heel goed in adviseren.
 

Andre69

  • #9
Ik denk dat het wel iets beter wordt als je de diameter van de bron groter wordt, is meer filtratieoppervlakte, maar wat veel belangrijker is en hiervoor al aangehaald, dat het valt en staat met de goed watervoerende lagen en de storende lagen die daar tussen zitten. Dit is overal verschillend.
Als je de bron spuit, wat ik ook gedaan heb, is het relatief makkelijk. Tijdens het spuiten bij mij kwam onderweg naar de 14 meter het zand en andere lagen/ resten naar boven. Dan heb je al een redelijk beeld wat er onder de grond gebeurd. Van het een op het andere moment zakt de waterkolom dan opeens weg in het gat. Dat is een goed watervoerende laag. In mijn geval grind. Je staat dan in feite drukloos het grondwater bij te vullen. Die laag neemt het water zeer snel op. Als je dat omdraait kan die laag dat dus ook zo snel naar de toekomstige bron aanvoeren.

Belangrijk is dat de spuitlans constant in beweging blijkt op en neer in het gat, en zodra het water wegzakt en dan de druk dus ook wegvalt, zo snel mogelijk de spuitlans omhoog komt en dan snel de bronbuis er in.

Ik had dat alles toen startklaar staan, buis met de tromp omhoog, alvast geschuurd, lijmpot open klaar staan, kous erom. Met drie man. Met zijn tweeën bij de put, spuiten en buizen er in, en een bediende de pomp.

En dan moet je dus nog wat geluk hebben wat betreft de eigenschappen van het zand in de putwand. Ik heb mij er toen flink in verdiept, en alles hiervoor bij elkaar gezocht en zelf gemaakt, maar je moet er ook echt wel wat geluk bij hebben.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
6
11
3
4
25

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu