Zelf split-unit airco aanleggen; hulp nodig.

Wim vd Velden

 • #1
Beste mensen,

Graag wil ik als eerste de titel iets nuanceren; ik kan mijzelf tenminste voorstellen dat men zegt "als je daar hulp bij nodig hebt, moet je het niet doen". En terecht overigens.

Helaas moet ik het wel zelf doen gezien de kosten.
Mijn moeder heeft het altijd al slecht gehad met het warme weer maar sinds een klein jaar, heeft zij "K" met uitzaaiingen naar haar longen. De afgelopen paar dagen toen het zo heet was, ging echt niet voor haar. Ze is niet meer behandelbaar en gezien alles wat ze al niet meer kan, wat haar enorm dwars zit, wil ik erg graag dat zij nog een goede kwaliteit van leven heeft en het niet af moet leggen tegen de hitte; dat moet haar einde niet worden.

Het budget is al opgerekt naar 1000 euro en dat is simpelweg te weinig.
Het gaat om een woonkamer van zo'n 75m3, redelijk geïsoleerd. Diverse site's gekeken en dan kwam ik uit op een 3,5KW airco.
Het moet een split unit worden, voor iets anders is er geen plaats: raamairco kan niet, zo'n portable ding is niet veel vaak en de slang kan ook niet zomaar naar buiten.
Deze units zijn wel te vinden onder de 1000 euro en ik meende dat Mitsubishi, Panasonic en Haier wel redelijke merken zijn, laatste weet ik niet zeker.

Op vele site's, staat veel verschillende informatie........
Ik meende eerst; gewoon twee units, ik ros er een baksteen uit, laat daar de slangen doorheen lopen, dicht het af en klaar.
Maar; bij sommige staat erbij dat ze alleen verkopen als je het door een bedrijf in werking laat stellen.
Bij anderen staat "KIT" en zou het al gevuld zijn.
Maar ik bedenk mezelf ook; de verdamperzijde, zal wel zijn condens kwijt moeten; hoe werkt dat eigenlijk, ook slag naar buiten?
De buitenunit, zal ook stroom moeten hebben, klopt dat?

Beste mensen, ik zit -mede door dit- echt niet goed in mijn vel en zie door de bomen het bos niet meer. Ik ben onzeker en kan blijkbaar niet zo goed nadenken; ik vrees dat ik veel zaken over het hoofd zie.
Dus eigenlijk mijn concrete vragen zijn:
- klopt mijn gedachtengang voor een "KIT", kan ik dat het beste doen?
- vergeet ik nog iets; heeft iemand nog aanvullingen of goede tips?

Dat is het eigenlijk; er moet iets goeds komen voor haar. Ik voel dat als mijn plicht om nog zo goed mogelijk voor mijn moeder te zorgen en dat is het eigenlijk ook.
Alle reactie's zijn enorm welkom en ik ben u zeer dankbaar alvast.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Om zelf te installeren zul je een airco moeten kopen die al voorgevuld is. De grote oranje duitse bouwmarkt verkoopt ze o.a. Deze sets bevatten al koudemiddel en de leidingen hebben snelkoppelingen die je eenvoudig in elkaar klikt/draait.
  Dit zijn over het algemeen de B/C merken maar voor jouw situatie wellicht prima.

  Sets die nog gevuld moeten worden, kun je niet zelf in bedrijf stellen omdat het werken met koudemiddel aan strenge regels is gebonden uit milieu oogpunt. Hiervoor heb je een STEK erkend installateur nodig.

  Let er wel op dat er een minimum leidinglengte geldt tussen buitendeel en binnendeel. Dit staat vermeld in de handleiding van de set.

  Naast de 2 koelleidingen die door de muur moeten, dien je inderdaad een 4 aderige stroomkabel tussen de twee delen te leggen (fase, nul, aarde en stuurstroom). Ook moet je condens afvoeren vanuit de binnenunit. Het eenvoudigste is als je hiervoor de afvoerslang naar buiten kunt voeren en de zwaartekracht het water kunt laten afvoeren naar buiten. Anders heb je een condens pompje nodig om het water omhoog te pompen, maar deze geven wel wat extra lawaai binnen.

  De buitenunit dient inderdaad op elektriciteit aangesloten te worden. Waar je de stroom het gemakkelijkste vandaan haalt, is geheel van de situatie afhankelijk. Let er wel op dat je een aardig vermogen nodig hebt en dat er dus niet veel andere apparatuur op deze zelfde groep mag zitten. Eventueel kan je de stroom ook vanuit binnen doorlussen naar buiten mocht je binnen wel stroom beschikbaar hebben op de goede plek. Vaak wordt hiervoor gewoon xmvk kabel gebruikt die bij iedere bouwmarkt te koop is.

  Oja, als je het iets netter wilt doen dan een steen eruit rammen, kun je bij een verhuurder zoals b**ls een diamantboor huren waarmee je eenvoudig een mooi rond gat van bijv. 70 mm door de muur heen boort.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #3
  Ook bij voorgevulde systemen dien je STEK gecertificeerd te zijn, en volgens mij mag je bij de bouwmarkt deze units alleen kopen incluis installateur voor in bedrijf stellen.

  Jij plaatst de leidingen, sluit de elektra aan en afvoer en de monteur doet het gastechniche gedeelte.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #4
  Er zijn ook sets te koop die je zelf kunt installeren (los van of dit mag). Ik lees nu inderdaad via Google wel dat in de zomer van 2019 actie is ondernomen tegen deze oranje bouwmarkt vanwege verkoop aan particulieren.

  Maar goed, je kunt altijd met een lokale installateur overleggen of er voor jouw situatie een passende oplossing gevonden kan worden waarbij je zelf de voorbereidingen treft zoals hierboven beschreven, en de installateur enkel de set levert en komt vacumeren en vullen.
   

  KlusserHein

  • #5
  Ze zijn toch bijna altijd al voorgevuld?
  Ligt er toch aan hoe lang de lengte van de leiding is of er wat bij moet.
  Als je het zelf goed voorbereid moet er vast een installateur te vinden zijn die hem in bedrijf wil stellen.
   

  Tom345

  Specialist Elektra
  • #6
  Het is niet echt een makkelijke klus om een airco te installeren. Om een indruk te krijgen kun je even naar deze video kijken (Ik neem aan dat MrCool niet naar Nederland levert en dat dit dus niet voor sluipreclame door gaat):

  Wil je een bedrijf erbij betrekken, dan ben je aan de late kant. Ik heb zelf vorig jaar in juli besloten dat ik een airco wilde, maar dat was kansloos. De meeste bedrijven hadden het te druk zelfs om een offerte uit te brengen.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #7
  Afhankelijk van de situatie is aanleg best prima te doen als je een beetje handig bent. Fijnste is dan wel als je de binnenunit tegen een buitengevel kunt hangen waar ook aan de buitenkant de buitenunit kan staan.

  De dame in het filmpje had beter een veel langere diamantboor kunnen huren die lang genoeg is om wel in 1 keer door de muur heen te boren.

  Installateurs hebben het momenteel inderdaad erg druk. Zelf heb ik twee weken geleden een (tweede) multisplit systeem laten hangen die ik in april bestelde. Momenteel plant men vaak al na de zomer als het om nieuwe airco's gaat.

  Mocht je de installateur enkel nodig hebben voor het in bedrijf stellen dan lukt dat wellicht wel op kortere termijn.
   

  Wim vd Velden

  • #8
  Hartelijk bedankt voor de reactie's beste mensen!

  Het flauwe is, ik heb zelf mijn "klein" Stek. Dat is tot anderhalve kilo als ik het goed herinner.
  Maar; ik heb altijd aan auto installatie's gewerkt en heb dus de spullen niet voor R32.
  Toch een installateur nodig dus, dat is wel jammer.
  Die split units, als ik het zo bekijk, hebben vaak minder dan een kilo.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #9
  Ik raadt het niet aan om zelf een split unit te installeren zonder kennis van zaken.
  De buitenunit is meestal voorgevuld en als je daar een standaard leidingset voor gebruikt
  dan zou ik deze zeker vacumeren. Er zijn trucs voor om dat niet te hoeven doen maar dat
  zijn en blijven lapmiddelen. Ook is er dan geen mogelijkheid meer om een lekkage op voorhand
  te voorkomen (vacumeren/afpersen).
  Ook al kun je aan een vacuum pomp en meter en toebehoren komen, dan nog moet je weten wat je doet.

  Zomaar wat dingen:
  Buitenunit aansluiting op een vaste 230V aansluiting, aparte groep is aan te bevelen
  Condensslang van binnen naar buiten, evt. met condenspomp
  Koelleidingen niet te kort (min. 4 à 5 meter) of tijdens installatie er wat koelmiddel uithalen
  Airco goed plaatsen, muurbeugels of consoles
  Leidingen aftapen in muur en de "blote" delen
  Uiteraard leidingen isoleren als deze dat niet zijn
  enz.
   

  Wim vd Velden

  • #10
  Ja, daar zit ook wat in........
  Ik ben zojuist ook nog weer even wezen kijken en tja, groot raam, weinig ruimte er omheen; lijkt mij toch maar verstandiger om het niet te gaan doen.

  Dan "the next best thing" en dat wordt dan een mobiele. Moet dan wel een goede zijn; 12000BTU lijkt mij, zo te zien het beste wat je kan krijgen.
  Wat mij ineens opviel; er is nog een schouw aanwezig! Daar kan hij in staan, maar het plaatje erboven weg en je hebt daar.......de rookgasafvoer!!
  Ha, daar prop ik die afvoerslang in en klaar! :)

  Volgende punt op de agenda; wat is nu een echt goed merk voor mobiele airco's?
  Ik heb allemaal sites bekeken die allemaal "testen"........vervolgens klik je erop en je komt bij Bol punt kom.
  Allemaal! Wat een hufters! Er staan ook geen testcriteria bij; gewoon een verhaaltje van "een airco koelt en deze is goed".

  Heeft iemand hier een wat betere kijk op?
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
  De afvoer niet op het oude rook kanaal aansluiten.
  Als daar ooit een kolen of houtkachel heeft gezeten, dan komt door de warme vochtige lucht het oude roet in drap naar beneden.

  En verder geven we hier op het forum geen aankoop of merk aanbeveling.
   

  Wim vd Velden

  • #12
  Sorry Peter, dat wist ik niet.

  Ik weet voor 100% zeker dat er alleen een gaskachel heeft gezeten; zou jij het dan aandurven denk je?
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #13
  Dan nog zou ik het niet doen. Je weet nooit wat er nog loskomt met die warme vochtige lucht. Beter een nieuwe muurdoorvoer maken of slang via het raam naar buiten doen met afdichtingsset.
   

  Wim vd Velden

  • #14
  Sterk punt, klopt.

  Ik kwam eigenlijk op het idee omdat zij erg grote ramen heeft en dus wel de zonwering naar beneden moet doen. Dat kan niet met een raamdoorvoer. Zij kan nog heel slecht bewegen en dus lukt het dan niet om die slang elke keer weg te halen.

  Naar buiten, moet hij in het aller achterste hoek van de kamer; leek mij ook weer niet efficiënt.
  Vandaar mijn gedachtengang.
   

  KlusserHein

  • #15
  Ik zou eerder een diamantboor gaan huren om een gat te gaan boren naar buiten met een roostertje ervoor.
  Vind dat met die afvoer van de kachel altijd van.. tja...
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu