Zekering stopcontact gaat niet meer omhoog

BrechtL

  • #1
Dag allen

Ik was daarnet een lamp aan het ophangen dus ik schakelde de zekering "verlichting kelder" omlaag. Omdat het donker was heb ik per ongeluk de zekering "wasplaats" ook omlaag gedaan. Toen ik hem weer omhoog wilde doen sprong hij terug omlaag en ging hij niet meer omhoog. Resultaat: stopcontacten wasplaats zijn niet actief. Hoe komt het dat die schakelaar niet meer omhoog gaat? Wat doe ik verkeerd?

Alvast bedankt voor een antwoord op deze leekvraag

Schermafbeelding 2020-09-29 om 20.15.09.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Dat kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld:

- Op deze groep is apparatuur met een hoge inschakelpiek aangesloten, alles tegelijkertijd inschakelen zorgt voor zo'n hoge inschakelstroom dat de zekering meteen weer tript. De oplossing: Trek alle stekkers eruit en probeer de groep nog eens in te schakelen. Als dat nu wel lukt, kun je de stekkers één voor één weer erin steken.
- De automaat is toevallig defect geraakt. De oplossing: automaat (laten) vervangen.

Voelt de hendel nog wel normaal als je hem omhoog drukt of voel je daar ook al wat aan?

Om problemen met inschakelstroom uit te sluiten, zou je ook eens kunnen proberen of de automaat wel schakelt als de gehele installatie spanningsloos is. Als de automaat achter één van die aardlekschakelaars zit, kun je die uitzetten en dan kijken of de automaat wel te bedienen is. Als de automaat niet achter één van die aardlekschakelaars zit, of als je dit niet zeker weet, zou je de hoofdschakelaar even uit kunnen zetten (of voor de Belgen: hoofddifferentieel)
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Vonken_trekker

BrechtL

  • #3
Dag Xander

Bedankt voor het snelle antwoord.

-Ik heb geprobeerd wat je vertelde: alle stekkers uittrekken en opnieuw, maar helaas hetzelfde resultaat.

-De hendel zelf voelt normaal aan, lijkt niks mis mee en klikt.

-Ik ga zo meteen proberen om de aardlekschakelaar even uit te zetten. Voor de zekerheid: dat is op de foto de tweede vanonder toch he?

Alvast bedankt.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Ja, de aardlekschakelaar is de tweede op de onderste rij
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en BrechtL

BrechtL

  • #5
Update: ook bij het uitschakelen van de aardlekschakelaar springt hij weer af... Wat kan ik hieruit opmaken en wat doe ik best als volgende?

Alvast bedankt voor de feedback
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Daaruit maak je op dat de automaat niet in wil schakelen zelfs als deze geen spanning heeft. Probleem kan dan niet bij de aangesloten apparaten liggen. Ofwel: automaat is defect en moet worden vervangen...

Op basis van jouw reacties, denk ik niet dat dit iets is dat je zelf kunt doen. Schakel hiervoor een electricien in. Is een klusje van niks voor hem dus zal je niet veel kosten buiten de voorrijkosten en de automaat zelf.

Wellicht goed om alle automaten een keer uit te testen om te voorkomen dat je volgende week met hetzelfde probleem zit voor een andere automaat.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Als je er zeker van bent dat deze groep achter deze aardlekschakelaar zit, en je krijgt de groep ook niet ingeschakeld wanneer de aardlekschakelaar uit staat, dan kun je wel met zekerheid stellen dat de automaat defect is. Deze zul je dan moeten (laten) vervangen.

Als je niet zeker weet of de groep achter die aardlekschakelaar zit, dan weet je nu nog niets. :wink:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Hoofdschakelaar omzetten, en dan de schakelaar nog één keer proberen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Als je niet zeker bent of het de juiste aardlekschakelaar is, dan inderdaad nog even proberen met de hoofdschakelaar uit. Als de automaat dan nog steeds niet in wil schakelen dan laten vervangen zoals hierboven beschreven.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #10
Als er een hoofdschakelaar op zit?
Zoals ik het op de foto zie, is het een vrij oud beestje, waar waarschijnlijk geen hoofdschakelaar in zit.
Even off topic.
In België hanteren ze andere groepenkastregels, daar hebben ze in de regel de groepen met licht en contactdozen gescheiden, licht wordt met 1,5mm2 bedraad en met 16A afgezekerd, contactdozen worden er met 2,5mm2 bedraad en met 20A afgezekerd.
Ook met de aardlekschakelaars (differentiëlen) gaat het daar anders, daar hebben ze de 'droge' groepen op 300mA en de 'natte' groepen op 30mA.

Als er geen hoofdschakelaar aanwezig is, beide differentieel schakelaars uit zetten, dan ben je er vrijwel zeker van dat de hele installatie spanningsvrij is, dan kun je de bewuste automaat proberen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Volgens mij heeft iedere huisaansluiting in België al geruime tijd verplicht een "hoofddifferentieel". Mogelijk in een apart (verzegeld) kastje tussen de meetinrichting en de groepenkast. Misschien is het die linker Diff-O-Jump schakelaar wel, zo te zien is dat een 300mA exemplaar.

In mijn reactie van 20:27 gisteren gaf ik ook al aan om deze uit te schakelen, als TS niet zeker weet of die automaat achter die aardlekschakelaar zit.
 
Laatst bewerkt:
  • Informatief
Waarderingen: Jules1962

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
Als je iemand laat komen voor de groepenkast, laat hem dan ook meteen afdekstrips plaatsen, zodat de kast in zijn geheel gesloten is.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #13
Klopt helemaal @XanderH , de linker ALS lijkt wel een 300? of 500? mA te zijn, moeilijk te lezen, alleen dat het 0,?A is. Alleen vraag ik me af of dat de 30mA bij onze zuiderburen achter de 300mA zit of er gewoon naast (parallel dus).
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #14
De kleine aardlekschakelaar zit erachter. In België heb je een hierarchie van aardlekschakelaars in de groepenkast van grote naar kleine afschakelstroom.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu