Zekering springt er uit na 3 dagen ??

Ericcc

  • #1
Hallo forum leden ik heb een vraag over mijn zekeringen die er uit slaan Ik heb een automaat van 16 amp in de kast zitten waarvan de groep een deel in huis en een deel in de schuur is gezekerd Nu is alles gewoon zo als het was er is niets bij gekomen of veranderd. nu geleden vrijdag sprong de zekering er uit Heb hem weer ingeschakeld en hij bleef gewoon weer zitten Nu vandaag vanmiddag het zelfde weer ingedrukt en blijft weer zitten wat zou dat kunnnen zijn 3 dagen geen last en dan er uit ??? Iemand een tip of idee ??
e de waele
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Vocht.

Wat valt uit, automaat of aardlek?

Wat zit op die groep?
 

Ericcc

  • #3
De automaat valt uit Er zit daar in deze groep een koelkast.
een diepvries , de airco en een deel stopcontakten in huis zelf en in de stal een droger die eigenlijk niet word gebruikt. deze situatie bestaat al een aantaljaren zonder problemen (Ik kan ook geen aardlek schakelaar ontdekken.
Waarom springt de zekering er niet direkt weer uit als ik hem terug inschakel ?
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zou zelf in zo'n geval apparaten gaan uitsluiten door deze van het net te ontkoppelen en zou ik voor de zekerheid de koelkast en vriezer tijdelijk op een andere groep aansluiten, deze trekken toch niet veel stroom, met gewoon een uitgerolde haspel moet dat tijdelijk lukken. Mocht deze groep weer uitvallen, dan blijven de koelkast en vriezer in ieder geval draaien, en mochten de koelkast en vriezer op de andere groep uitvallen? Dan weet je waar de oorzaak ligt.
Ik zou eerst in ieder geval de airco van het net ontkoppelen want de buiten unit staat veelal buiten in weer en wind en heeft wat dat betreft best veel te lijden. En als je de droger toch niet gebruikt en hij staat met een stekker op een contactdoos aangesloten, zou ik deze er ook gewoon uit trekken.
 

Ericcc

  • #5
Ik heb nu van uit de stal alles uitgeschakeld behalve de vriezer Ik ga nu even afwachten wat er gebeurd En de andere toestellen kan ik dus met een verlengsnoer op een andere groep zetten als er nog wat gebeurd verder uitsluiten dus
Ok bedankt voor uw reactie
Eric
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik ben benieuwd wat het is.
Heb je niet toevallig aardlekautomaten (zekeringautomaat met aardlekschakelaar in een) waarmee je je installatie beveiligt?
Als je ergens keiharde sluiting hebt schiet de zekering er direct weer uit als je hem weer probeert aan te zetten.
Dan heb je in een van je aangesloten apparaten op die groep waarschijnlijk gewoon een lekstroom storing. Ik verdenk dan vaak dingen die buiten staan en onderhevig zijn aan weer, wind en vocht, met name vocht is vaak oorzaak van het uitschakelen van een aardlekschakelaar of aardlek automaat, maar ook apparaten die met water werken komen bij mij als verdachten in aanmerking.

Een aardlekautomaat kun je qua uiterlijk o.a. herkennen aan een testknopje zie er op zit, op een gewone zekering automaat zul je zo'n testknopje niet gauw aantreffen (tenminste, ik ben ze nog niet tegen gekomen).
 

Ericcc

  • #7
Ik heb helemaal geen aardlek schakelaar ik ga nu een voor een iets uitsluiten/afschakelen het kan goed 3 dagen duren voor hij weer uitslaat we zullen zien wat er uitkomt Ik heb een aansuiting van 1 fase x 35 amp deze wil ik verzwaren naar 3x25 amp heb geen idee wat dat gaat kosten ik heb nu een offerte aangevraagd.
 

Ericcc

  • #8
Ik heb nu een 1 fase slimme meter heeft dat nog problemen als ik overga van 1x35amp naar 3x25 amp ? E de waele
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als de netwerkbeheerder de boel komt ombouwen naar 3 fasen doen ze ook gelijk de meter erbij tot zoverre ik weet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Maar jij moet dan wel in ieder geval een 3 fasen hoofdschakelaar hebben.
 

Ericcc

  • #11
Ik heb hier geen 3 fase hoofdschakelaar ik heb een idee dat dit een hoop geld gaat kosten
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ericcc schreef:
Ik heb nu van uit de stal alles uitgeschakeld behalve de vriezer Ik ga nu even afwachten wat er gebeurd En de andere toestellen kan ik dus met een verlengsnoer op een andere groep zetten als er nog wat gebeurd verder uitsluiten dus
Ok bedankt voor uw reactie
Eric
Wat ik bedoelde.
Zet zolang de koelkast en vriezer op een andere groep en niet de andere apparaten.
Mocht de stroom op de stalgroep weer uitvallen, blijven in ieder geval de koelkast en vriezer werken (tenzij een van deze twee de oorzaak van de storing is, maar daar kom je vanzelf dan wel achter als dat zo mocht zijn).
Voor de rest de andere apparaten op de groep met storing een voor een voor een tijdje afkoppelen totdat de storing niet meer optreedt, dan heb je de boosdoener.
Als je alles afkoppelt kom je er waarschijnlijk nooit achter.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #13
Een 3 fasen hoofdschakelaar kost zo rond de 20 a 25 euries, bij een 3 fasen 25A aansluiting heb je aan een 40A 3 fasen hoofdschakelaar genoeg.
Het gaat erom dat de monteur de 3 fasedraden en de nul bij jou in de groepenkast ergens aan vast kan knopen, en tegenwoordig is dat de hoofdschakelaar.
Verder kan jij dan je hele hebben en houden aan de andere kant van de hoofdschakelaar aan (laten) sluiten, of dat de monteur van de netwerkbeheerder dat doet weet ik niet.

Zo gaat het volgens mij in het werk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Netwerk monteur doet niets na de hoofdschakelaar.
Hij mag hem officieel niet eens zelf afschakelen.
 

Ericcc

  • #15
Ik denk dat ik dan eerst de groepenkast met hoofd schakelaar moet laten vervangen en dan pas de 3x25 aan laten sluiten ik źou niets anders kunnen bedenken
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #16
Als je een verouderd groepenkast hebt zonder aardlekschakelaars dan is het zeker de moeite waard, dan heb je.
1 een groepenkast naar de huidige normen, waarbij bij meer dan één groep meerdere aardlekschakelaars en een hoofdschakelaar al verplicht zijn, en zoals je het zelf hebben wilt.
2 Een 3 fasen groepenkast.
Geen verkeerd idee.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #17
Eventueel zet je dan ook nog de schuur op een aparte aardlekautomaat.
 

Ericcc

  • #18
OK ik heb een offerte aangevraagd, ik ben benieuwd Maar de ALS voorde schuur is een goede tip
eric
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #19
Frank bedoel een aardlekautomaat.
Dat is een automaat én aardlekschakelaar in één behuizing.
Hierbij heb je geen aparte ALS en automaat nodig, een aardlekautomaat is doorgaans duurder dan een ALS of automaat, maar iets goedkoper dan een ALS én een losse automaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu