Zekering doorgebrand of?...

Vaantje

  • #1
Hallo experts,

Ik ben een mega-leek op elektriciteitgebied, dus vergeef me svp mijn misschien verkeerd gebruik van woorden.
Ik heb een tafellamp, met een snoerdimmer. In de lamp gaan 3 lampjes van 40 w. De dimmer deed het (na jarenlang gewoon te hebben gewerkt) plots niet meer. Via via begreep ik dat het aan de zekering in de snoerdimmer kan liggen, die moest ik dan vervangen. Het was zo'n witte zekering (ik begreep een 'zandzekering'), en er stond op 250w - F 800 H op. In de winkel (men had de zekering getest en hij was inderdaad kapot) was men verbaasd over het 'F 800' als er 3 lampjes van 40 W werden gebruikt, en men gaf me voor de zekerheid een zekering mee van 1 L, een glaszekering. Erin gezet, lamp aan.... ja! hij deed het!
Voor ongeveer 2 minuten, want pats... hij ging uit. Zekering eruit gehaald en het lijkt wel alsof er miniscule grijzige spettertjes in de vorm van een streepje aan de binnenkant van het glas zitten. Alsof hij doorgebrand is of zo....? Dat zou me dan verbazen, want de winkel gaf me juist een zekering mee die zwaarder belast kon worden toch, terwijl die lichtere variant het jaren heeft gedaan....
Nu komt de (vast stomme) vraag: had ik bij het plaatsen van de zekering moeten letten (net als bij batterijen met een + en - kant) HOE ik hem plaatste? Kan er daardoor iets kapot zijn gegaan/doorgebrand? Zo nee: heeft iemand een idee wat het dan zou kunnen zijn?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Links of rechts om maakt niet uit voor de zekering. Ik vermoed dat er gewoon een ander defect/kortsluiting in de lamp of dimmer zit waardoor de zekering er telkens uit klapt.
 

Vaantje

  • #3
Dank je voor de snelle reactie Sxnder!

Voor de zekerheid: ook als je bedenkt dat die vorige zekering er jaren in heeft gezeten? Dus dan zou er sinds kort (eergisteren) iets aan de dimmer of lamp kapot moeten zijn? (Ik hoop dat het dan de dimmer is....)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dimmers blazen normaal geen zekeringen op, dat doet alleen de belasting erachter.
Als een dimmer stuk gaat blijven meestal de lampen branden, of willen niet meer aan.

Dus ik verwacht dat je een probleem hebt na de dimmer.

Op een 800mA zekering kan ca 180watt, dus die zekering van 800mA was ruim voldoende, de zandvulling voorkomt dat het glas van de zekering door de hitte knapt als deze stuk gaat.
 

Vaantje

  • #5
Dank je The Headhunter,

Wat bedoel je precies met 'na' de dimmer?....
Toen ik vandaag een kleine tik hoorde (ongeveer 2 minuten nadat ik de nieuwe zekering erin deed en de lamp aandeed) gingen de 3 lampjes allemaal meteen uit. Dus begrijp ik het goed dat je hierdoor kunt concluderen dat het niet de dimmer kan zijn die het probleem veroorzaakt?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Na de dimmer is alles wat gedimd word, dus je lampjes.
 

Vaantje

  • #7
Nu ben ik 'em echt even helemaal kwijt..... :oops: Dus je verwacht dat ik een probleem heb 'na de dimmer', dus met m'n lampjes?... Ok, net gecheckt: 2 van de 3 doen het nog.
Dus: kan het zijn dat dat ene lampje de boosdoener is en ervoor heeft gezorgd dat eergisteren de zekering die het jaren heeft gedaan, kapot ging, en dat dat lampje vandaag m'n nieuwe zekering ook weer kapot heeft gemaakt? Zoiets?...
 

Vaantje

  • #8
Nee, ik kom op mijn laatste bericht terug: 2 van de 3 lampjes doen het niet meer. Dus:
> Eergisteren brandden alle lampjes nog. Ineens gaat alles uit.
> Vandaag nieuwe zekering erin. 2 minuten branden alle 3 de lampjes gewoon. (dus niet een kwestie van een lampje dat de oude zekering kapot maakte dan toch?..)
> Na 2 minuten hoor ik een tik. Alle lampjes gaan uit. Bij checken blijkt dat 2 lampjes het niet meer doen.

Mijn gevoel (als leek) zegt eerder dat de zekering of de dimmer dan die 2 lampjes kapot heeft gemaakt, ipv andersom.....? :?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Dan zou ik toch nog eens drie nieuwe lampjes en een nieuwe zekering proberen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Een zekering en dimmer kunnen niets doen om een lamp te laten knappen.
Een dimmer kan niet meer stroom laten lopen dan de belasting vraagt, wel minder(dimmen).
een zekering is gewoon een dun stukje draad waarvan bekent is bij welke stroom deze verbrand.

Als een lamp knapt kan deze even een kortsluiting geven, dat is normaal gedrag.Dit heeft dan soms tot gevolg dat de installatie automaat of een zekering in de dimmer aanspreekt.
 

Vaantje

  • #11
Bedankt heren! (althans, dat denk ik ... :wink: )

Ik ga het advies van Sxnder proberen.
 

Vaantje

  • #12
Hier even een terugkoppeling:

Nieuwe zekering van 800 erin gedaan en hij doe het gewoon! Een elektricien had me verteld dat als er eentje van 800 in zat, je er ook geen andere/zwaardere in moet doen, dus verkeerd advies van de winkel...)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu