Zanussi ZWQ5120 stopt soms bij water inname

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #1
Bovenlader ZWQ5120, typ 110C3460, prod 913214051
Meestal werkt machine goed. Als een programma eenmaal gestart is en water wordt ingenomen, maakt machine altijd het programma goed af.
Maar soms gebeurt het volgende: je start een programma, de trommel draait even, de pomp loopt even, maar in plaats van dat er water wordt ingenomen gaat de startknop groen knipperen en gebeurt er verder niets meer. Op de startknop drukken betekent dat hij 3 x rood gaat knipperen.
Het helpt dan de machine uit te zetten, te wachten tot de deur weer los komt, en opnieuw te starten.

Start en 'extra spoelen' even indrukken geeft 2 x rood en 3 x groen. Dit lijkt te slaan op de pomp maar dan begrijp ik niet dat als een programma goed is gestart, het pompen altijd goed gaat.
Slang van pressostaat is gewoon door te blazen.
De print, met artno 718475-05 / elux 132424235 heeft een iets bruinere weerstand links bij de diode, bij de aansluitingen naar de deursluiting.

Wat kan hier aan de hand zijn?
Zou deze print nog leverbaar zijn?
 

Techrax

  • #2
2x rood en 3x groen staat voor foutcode E23: Triac van afvoerpomp defect. Zou dan dus toch maar kijken of u of iemand anders de triac kan vervangen. Die dingen kosten amper wat dus het proberen waard lijkt mij. Oja en de gehele printplaat is niet meer leverbaar/ te koop.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Er staat geen opschrift op de triac. Moet dit iets bijzonders zijn of zal een 'standaard' BT136 voldoen?
Kan ook nog een probleempje zijn in de voeding. Weet iemand de waarde van C21?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Even een update, voor wie dit onderwerp met de zoekfunctie vindt:
Het TO 220 onderdeel ding dat aan het koelprofiel zit, is voor de motorsturing. Dit vervangen door een BT136 triac bleek een slecht idee, na een paar keer omwentelingen werkte de motorsturing niet meer. Het oorspronkelijke onderdeel weer terug gezet.
'k heb wel de 4 elco's, de blauwe condensator van 1,5nF/1000V en de snelle witte diode vervangen. Machine werkt weer goed.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Mooi werk. :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu