Zanussi ZWG 5156 doet niets meer na stroomuitval tijdens bedrijf

HuubvG

  • #1
Dag allen,

Terwijl de wasmachine een programma aan het afwerken was, was ik zo slim (lees: dom) om de doucheruimte schoon te maken.
Toen ik de wand afspoelde met de doucheslang, zal er water in het stopcontact zijn gekomen en de zekering in de meterkast sloeg door.
Na opnieuw inschakelen heeft de wasmachine nog even de lampjes laten zien, maar begon steeds rood te knipperen als ik op de startknop gedrukt had.
Ik heb het water laten lopen uit het tuitje bij de pomp.
Vervolgens alles geprobeerd deze weer aan de praat te krijgen, en een paar keer leek de machine te beginnen, maar stopte zodra de motor begon te draaien.
Nog even later gingen alle lampjes daarbij uit, ook nadat ik de steker uit de wandcontactdoos had gehaald en na enige tijd weer erin gedaan.
Nu gaat geen lampje meer branden, ik vermoed een inwendige zekering?
Zou de interne zekering te vervangen zijn?
Of zou de printplaat en vooral (een van) de componenten zelf stuk zijn gegaan bij het inschakelen terwijl die nog op de stand stond van een programma?
De was machine is al > 10 jaar oud, maar is een erfstuk, dus emotionele waarde.
Verder deed die het altijd uitstekend, dus hoop ik deze weer klaar te kunnen krijgen.
Ik ben handig en zou een printplaat zelf wel kunnen vervangen, denk ik...
Maar nu, zou zoiets nog wel verkrijgbaar / bestelbaar zijn?

Huub
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Indien het PNC nummer op het typeplaatje 914904412/00 of /01 is (zoals ik vermoed), dan zou de geconfigureerde besturingsmodule het bestelnummer 973914904412009 hebben. Dat onderdeel is bij Electrolux niet meer leverbaar. Wel hier en daar nog leverbaar is de ongeconfigureerde module (bestelnummer 1326790852), kost ca 150,- Euro, maar daar heb je een Zanussi/Electrolux servicetechnicus bij nodig om dat te configureren (als dat al kan). De geconfigureerde module zal, indien nog ergens leverbaar, ongetwijfeld duurder zijn.

Ook denkbaar is bijv. een PNC 914521901/00 of /01. In dat geval heeft de geconfigureerde module het nummer 973914521901004, maar ook die is niet meer leverbaar. De ongeconfigureerde module heetft hetzelfde bestelnummer 1326790852 als hierboven beschreven.

Eventueel zou de module gerepareerd kunnen worden. Bij een probleem door overspanning (dat zal het ongetwijfeld geweest zijn) is er helaas niets van te zeggen welke onderdelen op de module gesneuveld zijn. Vaak komt voor dat het voedings-IC defect raakt (LNK...., TNY... e.d.) maar soms worden ook andere componenten meegnomen in de misere. Een echte zekering zit meestal niet op de printplaat, hoogstens is er een weerstand die als een soort zekering functioneert en die wegbrandt wanneer dat voedings-IC kortsluiting maakt. In dat geval moeten zowel weerstand als IC vervangen worden (en dan is dus nog niet zeker of de zaak daarna weer werkt).

In dit topic vind je een voorbeeld wat er dan aan de hand kan zijn, aldaar is het voor een vaatwasser, maar dat maakt voor het principe niets uit:

HuubvG schreef:
...maar is een erfstuk, dus emotionele waarde.
Sorry hoor, maar daar moet ik toch een beetje om lachen. Een wasmachine van een tamelijk budgetmerk van 10 jaar oud als erfstuk met een emotionele waarde? Dan zet je hem toch ergens in je huiskamer als pronkstuk, hoeft ie niet meer voor te werken.
 
  • Like
Waarderingen: HuubvG

HuubvG

  • #3
Beste Kees,

Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg, en ja, op de laatste alinea van jou moet ik ook wel even glimlachen hoor, en zo serieus was het 'erfstuk' ook weer niet bedoeld door mij. Wel elke keer als de machine stond te draaien even aan mijn moeder denken, toen ik haar verzorgde tot 2014 deed ik regelmatig haar wasje in dezelfde machine...

Als ik niet zo stom was geweest met dat water, had die wellicht nog jaren meegegaan.

Ik trek mijn conclusie en ga kijken naar een geschikte wasmachine en wel een nieuwe.

Sinds gisteren heb ik al heel wat lopen zoeken online, maar kon niks vinden. Alleen een soortgelijk geval hier op dit forum, maar daar kwam geen antwoord op. Op mijn bericht vanochtend geplaatst, nu al een bevredigend antwoord, nogmaals bedankt!

Huub
 
  • Like
Waarderingen: Kees

HuubvG

  • #4
Kees schreef:
Eventueel zou de module gerepareerd kunnen worden.
Ik kom er nog even op terug.

Voor tijdelijk gebruik vond ik op MP een zelfde type wasmachine, de Zanussi ZWG 4160P, die er niet uitzag, met veel roest, maar wel goed functioneert.

Omdat er niemand in de buurt was om te helpen sjouwen, heb ik deze gedeeltelijk gedemonteerd (heb wel wat kluservaring bij een witgoedhuis), de betonblokken eruit gehaald, de roestplekken afgeslepen en in de witte primer gespoten. De boel stukje bij beetje naar boven gebracht en weer in elkaar gezet. Na proefdraaien zonder was, draait die nu al de wasjes van de afgelopen week voor mij, naar volle tevredenheid.

De oude wasmachine staat nu boven op een slaapkamer. Maar.... Die ziet er nog als nieuw uit, en waste nog perfect. Is ook een maatje groter en ja, ik kan er maar moeilijk afstand van doen, maar dat is gevoel.

Zal ik toch gaan proberen de module te (laten) herstellen of vervangen? Ik heb nu alle tijd, dus kan op zoek gaan naar reparateurs/handelaren in het tweedehandscircuit. Graag tips of verwijzingen naar een forum bijvoorbeeld, zoals Circuits Oline, of misschien wel een forum voor wasmachines. Niet geschoten is altijd mis, dus de speurtocht start hier. :idea:

De gegevens van de machine:
ZWG 5156
Fabrieksplaatje bij opening trommel:
w2.jpg

en op de module:
w1.jpg


Huub
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Omdat er niet bekend is wat er defect is op die module (in geval van overspanning kan er nogal wat sneuvelen), waag ik me er niet aan om aanwijzingen voor reparatie daarvan te geven. Zal niet een kwestie zijn van alleen de LNK.../TNY... + bijbehorende weerstand.

Maar je zou altijd kunnen proberen om de module op te sturen naar een van de bedrijven die dat voor je willen doen. Klik hier voor een zoekactie naar dergelijke bedrijven. Ik kan alleen geen enkel oordeel vellen over eventuele kwaliteit van die bedrijven, heb daar zelf geen ervaring mee, ik reparareer(de) alles zelf (mijn beroep was ooit elektronicus) of vervang door nieuw indien dat niet kan. Tegenwoordig valt er nauwelijks meer iets zelf te repareren door de verregaande miniaturisering van componenten en printplaten.

Op een ander forum zetten kun je natuurlijk altijd doen. Een van de wasmachineforums is hier: Klusidee. Andere forums zou je zelf moeten opzoeken, je hebt er zelf al één genoemd (Circuits Oline), anders even zo zoeken.
 
  • Like
Waarderingen: HuubvG

HuubvG

  • #6
Dankjewel, je uitleg is duidelijk en kan ik goed volgen. Ik ga ermee aan de slag, ga direct de linken bekijken.
 

Frank M

  • #7
Hoi Huub,
Wij hebben de zelfde wasmaschine en hiervan is de motor stuk.
De rest werkt nog, dus wellicht iets voor onderdelen.
Ik woon in zuid Limburg dus als je in de buurt bent/ woont is het een mogelijkheid om je erfstuk nog nieuw leven in te blazen.
Hoor wel als je hier iets aan hebt.

16989290078777238931282896269195.jpg 16989290418452602924127154486889.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu