AEG Favorit vaatwasser display werkt niet meer

Victor 2

  • #1
Mijn AEG favorit vaatwasser functioneert niet meer. Hij is gestopt tijdens het programma en er stond een laag water in. Vermoedelijk gaat het mis bij de inname, sensor? Lijkt nu in een beveiligde stand te staan, het display werkt niet meer. Er staat wel spanning op de printplaat en ik zie geen uiterlijke bijzonderheden van de componenten. De aan uit schakelaar heeft een normale weerstandswaarde evenals het inlaatventiel. De pomp functioneert als ik de vlotterschakelaar in werking stel.
Enige wat me opvalt is dat de wateronthardingsunit volmis met water. Kan de machine daardoor in een safe modus blijven staan? Welke mogelijkheden zijn er waar de storing zit?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zonder te weten welk model het is, valt daar weinig van te zeggen.
Het is namelijk zo, dat volledig geïntegreerde vaatwassers hun display meestal uitschakelen bij gesloten deur.
Dus alleen dat al zou een reden kunnen zijn voor het niet werken van het display (dan is de deurschakelaar in gesloten positie blijven hangen), tenzij het geen volledig geïntegreerd model is.

Verder is het de vraag hoe je geconstateerd hebt dat er spanning op de printplaat staat. Spanningszoeker? Tweepolig meetinstrument? Waar gemeten?

De wateronthardingsunit hoort gewoon vol te zitten met water!

En dat de pomp gewoon reageert op de vlotterschakeling, zegt niets over de toestand van de besturing, want de vlotterschakelaar schakelt om de besturing heen de pomp in, of die besturing nu werkt of niet.

Vermeld als eerste de gegevens van het typeplaatje: Modelnummer (begint meestal met een F) en PNC (een lang nummer, 9 of 11 cijfers, vaak beginnend met een 9). Zonder deze gegevens is het echt onmogelijk om te bepalen hoe het apparaat in elkaar zit.

En probeer wat foto's te maken van de besturingsprint. Let op: de oudere machines hebben een gecombineerde powermodule en bedieningsmodule, bij de modernere apparaten zijn daar vaak aparte modules voor gebruikt.
 

Victor 2

  • #3
Bedankt Kees, dat is ook waar ja : AEG F65000VIOP pnc911434023/02
Ik ga eerst de deurschakelaar eens bekijken
 

Victor 2

  • #4
Die werkt. Ik vermoed toch die R70, komt niet verder dan een meetwaarde 0

image.jpg image.jpg image.jpg
 

Victor 2

  • #5
410ohm?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Die weerstand R70 is inderdaad (met zekerheid) doorgebrand.
De waarde ervan was ooit 47 Ohm, maar door de hitte zijn de ringen zodanig verbrand, dat de kleuren niet meer kloppen.

De werkelijke oorzaak ligt in dit IC:

LNK.jpg


De weerstand dient er namelijk voor om, wanneer dit IC kortsluiting veroorzaakt, de printplaat te beschermen, zodat er geen brand ontstaat. Daarom is het een 'veiligheidsweerstand' een weerstand die vuurvast is. Vaak is er dan in het midden van het IC een barstje of gaatje te zien. Of dat hier het geval is kan ik op de (door de forumsoftware) teruggeschaalde foto niet zien. Misschien kun je eventueel nog een detailfoto plaatsen. Alhoewel het voor mij wel duidelijk is: dat IC is defect, meestal zijn daarvoor geen andere factoren verantwoordelijk. Dat IC gaat zomaar kapot, waarschijnlijk door piekspanningen in de voeding, gecombineerd met ouderdom.

Het typenummer is, voor zover ik kan zien, LNK364GN, maar dat kan ik niet met 100% zekerheid zeggen. In de 6 ervan zit misschien een klein gaatje, of het zou LNK354GN moeten zijn, maar dat komt minder vaak voor. Jij kunt het beter bekijken denk ik.

De combinatie van IC LNK364GN en veiligheidsweerstand 47 Ohm 3 Watt wordt op het Internet veelvuldig aangeboden (klik).
Het is wel zo, dat je ervaring moet hebben met het (eruit en erin) solderen van dergelijke componenten, anders verpest je meer dan je goed doet. Vooral het IC (SMD = Surface Mount Device) is erg lastig eruit te solderen.

Heb je daar geen ervaring mee, zoek dan iemand die het wél kan, of ga bijv. naar een radio-TV reparatiebedrijf (in dat laatste geval zelf geen onderdelen bestellen en eerst vragen wat het gaat kosten). Er zijn ook wel bedrijven waar je de print naartoe kunt sturen, maar daarmee ben ik niet zo bekend.

NB. je meting aan die weerstand was denk ik geen 0 Ohm, maar oneindig, op multimeters vaak aangegeven als alleen een 1.
 

Victor 2

  • #7
Bedankt voor je uitvoerige analyse Kees. Het is dat 7-polig IC die je aanduidt. Ik heb nu een drietal reparaties uitgevoerd aan de vastwasser de afgelopen jaren en het wordt steeds meer een project om m in de lucht te houden. Tot op componentniveau was ik nog niet gegaan. Na mijn 15e heb ik geen componenten meer gesoldeerd. Even kijken of mijn vrouw nog t geduld kan opbrengen:)
Dank nogmaals
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik had nog even gekeken op PNC 911434023/02 en zag dat het apparaat alweer bijna zo'n 12 jaar oud zou moeten zijn.

Het is jouw keuze of je er nog tijd en geld in wilt steken. :wink:
Succes in ieder geval!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu