Zanussi type: ZI 920/9 KA kapot?

Ferryvb

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een Zanussi koel vries combinatie type ZI 920/9 KA waarvan wel het lichtje het nog doet maar sinds gisteravond geen koeling meer plaatsvind.

Ik heb gistermiddag de vriezer uitgehakt vanwege wat ijs wat zich gevormd had. Daarna volgde een paar uur lang een soort sterk brommend geluid en toen we vanochtend beneden kwamen merkten we dat zowel de koelkast als de vriezer geen koeling meer geeft.

Wat zou ik kunnen doen om dit probleem te verhelpen?

Alvast bedankt!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Wat moet ik me voorstellen bij uithakken? Gewoon de stekker eruit en de deur open, dan dooit ie vanzelf.

Heb je 'm misschien ook achterover gelegd? Of misschien door wild te hakken een soldering van 't koelsysteem vernield, dan kun je 'm nu wel weggooien.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Voorzover ik in de technische documentatie van een van de modellen ZI920/9KA kan zien, zit de verdamper ervan ingeschuimd in de achterwand.

Vermoedelijk is door het 'hakken' één van die verdamperleidingen lek gestoten en daardoor het koelmiddel nu weg. In dat geval is het apparaat rijp voor de sloop, kan niets aan gerepareerd worden.

Nooit het ijs weghakken, zelfs geen warme föhn gebruiken. UItsluitend de meegeleverde schraper gebruiken, indien dat daarmee niet gaat geheel ontdooien (staat ook zo in de handleiding). Eventueel versnellen van het ontdooien kan met een ventilator die voor de open deur van de koelkast wordt opgesteld.
 

CV__

  • #4
Ik zet gewoon m'n stofzuiger ervoor, die blaast een flinke stroom *warme*, geen hete lucht uit, en dan een bakje onderaan onder het tuitje om het smeltwater te vangen.

Als je gaat "hakken" en je sloopt je koelcircuit... tja, dan is nu het koelmiddel vertrokken en doet 'ie het dus niet meer.

Koelkasten kun je laten repareren, dat zal al snel niet lonend zijn. Zeker niet als het ding al ouder is.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een koelkast met een ingeschuimde verdamper. die door 'hakken' lek is geslagen, zul je niet kunnen laten repareren.

Men zou eerst een groot deel van de achterwand moeten slopen om te vinden waar het lek zit, dan dat lek dichten (als dat al mogelijk is) en vervolgens vacumeren en opnieuw vullen.

Het laten vacumeren en vullen is al dermate prijzig, dat dat voor een huishoud koelapparaat meestal niet lonend is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu