Zanussi Lindo300 pompt niet af

Joeyk

  • #1
Sinds een paar weken hebben wij problemen met onze wasmachine. Het lijkt alsof de pomp defect is.

Tijdens het afpomp programma doet hij het niet. En als ik aan de afvoerslang ‘zuig’ en elke keer een beetje water eruit krijg. Dan na een tijdje gaat hij wel het water afpompen.

zou dit een defect kunnen zijn in de pomp?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kan ook zijn dat er iets in de slang van kuip naar pomp zit.
Om te kunnen (laten) zien waar die zit, heb ik het PNC-nummer van het typeplaatje nodig.
 

Joeyk

  • #3
IMG_5916.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
In de explosietekeningen voor PNC 91491131600 (klik hier) is (heel summier) te zien uit welke onderdelen de wasmachine opgebouwd is. Die tekeningen zijn vooral bedoeld voor witgoed-technici om onderdelen te localiseren en te bestellen.

Als je in de site, die verschijnt door op de link te klikken, klikt op de zwarte balkjes bovenaan, krijg je de opbouw van het apparaat te zien. Bijv. in 'Behuizing' is te zien dat de machine aan de achterkant een luikje heeft, waardoor je (hopelijk) onderdelen in de machine kunt bereiken. En ook dat de onderkant van dit apparaat open is, waardoor ook via die route wellicht bepaalde onderdelen bereikbaar zijn, zoals de afvoerpomp of de slang tussen kuip en pomp.In dat laatste geval zet je de machine schuin tegen een muur aan, maar let op dat hij niet op je valt, laat er altijd iemand anders bij staan en de machine vasthouden.

In de tekening 'Water-uitrusting' zou ik dan de genoemde slang verwachten, maar helaas is de tekening niet heel duidelijk. Het lijkt er haast op, dat hier geen geribbelde slang meer is toegepast, maar het pomphuis (nr. 145 in de tekening) direct tegen de kuip aan gemonteerd zit. Met een rubberen stuk (nr. 146) daartussen. Dat laatste onderdeel heeft de mooie benaming: "ventiel, pomphuis, diafragma, Pilot2".

Hoe kun je zien welk onderdeel bij welk nummer in de tekening hoort?
- Klik, als je een tekening voor je hebt, rechts ervan op "Selecteer het juiste onderdeel".
- Ga dan naar beneden en klik op het onderdeelnummer, de omschrijving verschijnt in een venster.

Wat heb ik nu op het oog waar iets tussen zou kunnen zitten?
Ergens in onderdeel nummer 145 of 146 zou een klein kledingsstuk (bijv. een sok) de boel verstopt kunnen hebben en er daardoor geen afpompen mogelijk zijn.

Vanzelfsprekend kan ook de pomp defect zijn. Dat is in de tekening "Elektrische uitrusting" het nummer 006. Vervang die echter alleen indien je er zeker van bent, dat er inderdaad geen verstopping daarboven zit. Mocht je dat onderdeel inderdaad willen/moeten vervangen, dan kan het de moeite waard zijn om even met het bestelnummer ervan (140001900012) op het Internet te zoeken, want er zijn (enkele) webshops te vinden die hem voor minder kunnen leveren. Waarbij ik geen enkele garantie geef voor een gevonden webshop, betrouwbaarheid daarvan moet je (eventueel) zelf bepalen.

Ik kan helaas niet in details vertellen hoe je bij de onderdelen moet komen en hoe je ze moet (de)monteren. Geen ervaring mee.
 

Joeyk

  • #5
Bedankt voor uw reactie. De afgelopen tijd heeft de wasmachine het soms wel en soms niet gedaan. Zou dat kunnen duiden op daadwerkelijk een defecte pomp? niet helemaal lijkt mij, aangezien hij het dus soms wel doet.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Soms niet en soms wel... Dat zijn de lastigste storingen en zeker om op afstand te beoordelen.

In elk geval kan een versleten pomp wel degelijk oorzaak zijn voor soms wel of soms niet afpompen. Want versleten lagers van zo'n pomp veroorzaken dat de pomp onbetrouwbaar werkt. Maar iets dat de boel verstopt kan dus ook.

Daar laat ik het bij, want zonder eigen initiatief om dingen te bekijken kom je nergens. Ik sta nu eenmaal niet bij de machine.
 

Joeyk

  • #7
Er is een monteur geweest die de pomp uit elkaar heeft gehaald en geen verstopping heeft gezien. Dus dan mag ik aannemen dat deze dus versleten oid is?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dat kan ik niet beoordelen. Als er een monteur bij is geweest, die geen verstopping heeft geconstateerd, waarom heeft hij de pomp dan niet vervangen?

En waarom heb je dat niet meteen genoemd?
 

Joeyk

  • #9
omdat hij zei dat hij niks kon vinden in de pomp. En hij op dat moment weer werkte. Verder vertelde hij dat onze afvoer wat te hoog zat. Dus deze heb ik wat verlaagd.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Naar mijn idee heb je nog steeds niet geprobeerd om te kijken of er iets te vinden is in de verbinding tussen kuip en pomp.
Dan houdt de hulp op afstand toch wel een beetje op.

Van afstand bepalen of de pomp wel of niet vervangen moet worden, daar begin ik in elk geval niet aan. Ben nu eenmaal niet helderziend...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu