Zanussi IT416 vaatwasser stopt steeds

G. Bouwer

  • #1
Van de week bleef er water staan in onze vaatwasser aan het einde van het programma (draaischijf stond op C/Stop). Ik heb toen de filters en vlotters schoongemaakt, en ook de afvoerbuis en zwanehals in het keukenkastje. Die was héél vies. De groene waaier is gangbaar.
Als test heb ik daarna met de gieter water in de vaatwasser gegoten en het programma gestart door de draaischijf 1cm vóór C/Stop te zetten. Dan zou hij moeten pompen. Et voila hij pompte keurig af!

Maar helaas is daarmee het probleem niet opgelost. Want als ik nu een volledig programma draai, dan stopt het programma steeds. Ik moet dan de draaischijf met de hand een tikje verder duwen en dan loopt het programma wel door. Dat gebeurt wel 3 of 4 keer. De vaat was daarna niet schoon en de vaatwastablet nog intact.

Tijdens een van de pogingen gebeurde het ook dat de vaatwasser geen water nam. Ik heb toen het filtertje uit het koppelstuk verwijderd waarmee de vaatwasser aan de kraan in het keukenkastje vastzit. Daarna nam de vaatwasser wél water. Misschien had ik het filter verkeerd teruggezet na het schoonmaken van e.e.a.

Wat is hier aan de hand? Heeft het bijv. zin om het labyrint te reinigen? Ik gun dit oude beestje nog een lang leven, maar ik wil graag eerst meer info voordat ik van alles ga demonteren.





 

G. Bouwer

  • #2
Hier een update van mijn onderzoekje. Enige hulp is van harte welkom

Allereerst twee slangetjes schoongemaakt. Die zaten niet verstopt.


Een soort druksensor. Als ik erin blies hoorde ik 'klik'. Dus lijkt me in orde.


Een elektrisch afsluitmembraan of iets dergelijks. Zag er goed uit.


Testverslag:
Ik heb een kort programma (op de draaischijf van B naar C/Stop) gedraaid. Hij stopte slechts één keer tussentijds. Na handmatig de draaischijf een tikje verder gezet te hebben, liep hij door tot het einde.

In stappen:
- Start programma B.
- Machine neemt water.
- Water wordt opgepompt naar boven.
- Het wassen start, ik hoor die sproeiwaaiers draaien en water rondgaan.
- Maar dan......

- De machine stopt al na een minuut.
- Ik trek de deur open. Het water is ijskoud!
- Ik sluit de deur en geef de draaischijf handmatig een tikje vooruit.
- Het programma gaat verder.
- Na paar minuten nogmaals deur opentrekken: water is nog steeds koud.
- Deur dicht, het programma gaat verder.
- Na paar minuten nogmaals deur opentrekken: water begint warm te worden, hoera!
- Het programma loopt door tot het einde.
- Deur open. De vaat is schoon en warm.

Hmmm, zou de temperatuursensor of het verwarmingselement onbetrouwbaar zijn? Of toch de draaischijf naar zijn grootje? Of iets anders?
 

G. Bouwer

  • #3
En zojuist nógmaals het programma gedraaid, als test. Deze keer doorliep de machine het volledige programma zonder enig probleem :D . De machine werd van begin af aan warm, in tegenstelling tot de vorige test.

Alles leuk en aardig, maar érgens zit er dus een onbetrouwbaar onderdeel. En ik vermoed een temperatuursensor of het verwarmingselement. Als die niet inschakelt, dan stopt het programma. Is er iemand hier die dat zou kunnen bevestigen of ontkennen?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Heel lastig , het enige wat ik kan aanbevelen is een streepje zetten op de timer op de plek waar hij stopt.
Het lijkt alsof dat op het punt is van verwarmen , kan een slecht contact zijn op het element of defecte timer of misschien een draadbreuk in de deur.
 

G. Bouwer

  • #5
Bedankt. Ik ga me focussen op de draadbreuk, dat vond ik wel een goeie tip! Sinds een van de veren afgebroken is, valt de deur soms vrij hard open. Het kan best zijn dat de draden daardoor een oplazer gekregen hebben. En sowieso: na 15 jaar open-en-dicht gaan kan ik me voorstellen dat de draden zijn gaan slijten.

Nogmaals dank. Het zou leuk zijn als dit de oorzaak is. Word vervolgd.
 

G. Bouwer

  • #6
De machine heeft het een maand probleemloos gedaan, maar vertoont nu toch weer problemen. Daarom ben ik nu op zoek naar draadbreuken. Dus: deur openschroeven.

Het eerste wat ik zag was op meerdere plaatsen vastgesmolten bedrading aan de isolatie. Was dat een manier van de fabrikant om de bedrading te fixeren, of hebben we hier misschien te maken met oververhitting? Zie foto's.




Ik ga ondertussen meten of de bedrading nog goed is. Pfff, wat een klus.
 

G. Bouwer

  • #7
Een update:

Gemeten. Er zijn geen draadbreuken aanwezig.

Toch nog even de weerstand op het verwarmingselement gemeten. Huh??? Nagenoeg 0 Ohm??? Zou dan toch het element stuk zijn? Ik heb gemeten over de twee polen, met stroom eraf en beide snoeren (oranje en paars) verwijderd.

Heb ik nu de oorzaak te pakken? Of kan een kapot element een gevolg zijn van een nog dieper probleem?
 

Kees kit

  • #8
Maak de aansluitpijpjes ( van het carter ) van het U vormige buisje eens goed schoon , ook daar kan vuil en troep zitten :oops:
 

G. Bouwer

  • #9
Ik kon de verleiding niet weerstaan en heb een nieuw verwarmingselement gekocht. Maar helaas lost dat het probleem niet op. Bij de tests die ik zojuist deed, draaide de machine wel het hele programma af (de draaiknop draaide door tot Einde), maar bleef het water koud en het werd niet afgepompt aan het einde en ik bleef een constant zoemend geluid horen aan het einde.

@S.oldeerbout: waar zit de timer? Is dat de programma-draaiknop?

@Kees kit: die buisjes zijn allemaal schoongemaakt. Wel bedankt voor de tip.
 

G. Bouwer

  • #10
Ik ben toch iets verder gekomen. Tijdens het doormeten van evt. kabelbreuk had ik per ongeluk twee blauwe draden verkeerd om aangesloten. Deze heb ik nu correct aangesloten. Het verwarmingselement wordt nu bloedjeheet! Zo heet is het water al lang niet meer geweest :D

Het programma loopt nu (bijna) door tot het einde. Maar hij pompt helaas nog steeds niet af. Vannacht de boel in de soda laten weken en morgen verder kijken.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #11
Ik denk toch de timer oftewel de programmaknop.
In die timer wordt ook de verwarming ingeschakeld.
Als hier een slecht of verbrand contact in zit zal de het motortje niet meer doorlopen omdat hij geen spanning meer krijgt.
In die timer zit een vrij complex schakelmechanisme wat precies alle functies aanstuurt van de vaatwasser.
Zou je de verwarming loskoppelen krijg je de zelfde klachten.
Dat je nul ohm meet op de verwarming komt waarschijnlijk omdat je je meetbereik niet goed had staan.
 

G. Bouwer

  • #12
Ik wil graag iets meer zekerheid voordat ik een nieuwe programmaknop ga kopen. Zou je mij nog enig advies kunnen geven?:

Stel dat de programmaknop stuk is, dan zou daar dus een slecht contact moeten zitten in de aansturing van de afvoerpomp. Het water wordt immers niet afgepompt.
Om uit te sluiten dat de afvoerpomp zélf kapot is, kan ik dan bij de programmaknop het betreffende snoertje doorlussen om te controleren of de afvoerpomp gaat draaien?
Het gaat, even uit mijn hoofd, om het oranje snoer, connector nr 2 op de foto. Ik snap alleen niet wáármee ik moet doorlussen. Met een willekeurige massa ofzo?

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu