Zanussi FL1002 stroom valt uit

A

Anonymous

Gast
  • #1
Sinds kort slaat mijn wasmachine voor de laatste centrifugeergang uit, zelfs de stroom valt uit. Iemand zei tegen mij dat er mogelijk dan iets met de klok aan de hand is. Heeft iemand een idee?
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Ik heb even de gebruiksaanwijzing van de Zanussi site gehaald, je hebt blijkbaar een machine uit ca 1995 met een draaiende (mechanische) programmaklok. Ja dan zou dat heel goed in de klok kunnen zitten. Maar vraag: doet ie het steeds op hetzelfde punt? En als je in een ander programma centrifuggert, doet ie het dan ook fout? Bijv als hij in G niet centrifugeert, maar in Q wel dan maakt de klok op G geen contact meer.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Vermoedelijk zit het probleem in de motor, kortsluiting naar randaarde in de wikkeling voor het van de motor, bij lage toerentallen loopt er een kleine stroom, dus vloeit er weinig weg, bij hoge toerentallen is deze stroom hoger en dus ook de lekstroom. De aardlekschakelaar zal in dit geval aanspreken. Vaak is de oorzaak hiervan een lekkage uit de afdichtnaad boven de motor, de bouten kunnen in dit geval vaster gedraaid worden. Eea is ook te zien aan de roestvorming op de motor.Reparatie van het geheel (vervangen motor)zal gezien de leeftijd(vanaf 1993) wel te duur worden. Je kunt ook kijken of je de lekkage kan oplossen en de motor uit de machine halen en goed warm makenzodat het vocht eruit verdampt. Dit KAN werken maar is op eigen risico.
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Zo had ik het "stroom uitvallen" niet bekeken! Ik leer steeds weer wat bij! :-)
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Hij doet het steeds op hetzelfde punt. Ergens anders in het programma centrifugeert hij wel. Dus op dat punt, G, zal vermoedelijk het defect zitten.
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
De oorzaak van het defect kan mijns inziens NIET in de klok zitten, daar de klok eigenlijk nooit geen aardsluiting veroorzaakt( in 28 jaar storingsmonteur nog niet meegemaakt) Ik houdt het nog steeds op de motor. De motorregeling geschied nl door de electronic die zich onderin bevind. De thyristorsturing verhoogt de motorstroom tijdens centrifugeren ( Kookwas is een hoger toerental dan kreukherstellend en Wol, een hoger toerental is een hogere stroom en dus een hogere lekstroom).Meet de motor eens door tegen randaarde, dit moet een oneindig hoge waarde zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu