Zandbak waterdicht maken, meedenkers gezocht?!

Veronika

  • #1
Wij hebben in de tuin rondom plantenbakken gemaakt van gelijmde bakstenen. Zijn superblij met het resultaat, maar er moet nog één klusje: de zandbak. De vierkante ondiepe bak achterin (waar op de foto de potten in staan, moet zandbak worden, voorlopig, en ooit als dochterlief er te groot voor is vijver.



De bak bestaat uit 2 lagen op z'n kant gelijmde bakstenen, deze randen zijn niet dicht, er sijpelt dus nu aarde, zand of water doorheen. Ook is de bodem niet dicht, onder de stenen ligt een fundering van stoeprandjes op hun zij, dus een brede rand onder de stenen randen is dicht, maar in het midden is een vierkant gat. Ook is er nog geen deksel.

Mijn vragen: hoe maak ik de bodem plus randen dicht. Ik dacht zelf aan "stuccen" (de randen) en volstorten (het gat) met cement ofzo? De aansluiting tussen de randen en de fundering moet ik dan ook goed dichtsmeren.

Of is er ook zoiets als kit, dat ik op/in alle randen zou kunnen smeren? Hoewel me dat niet handig lijkt om te doen, maar wel mooier.

Is het eigenlijk wel slim om het helemaal dicht te maken, als er dan onverhoopt toch eens water in komt, hoe verdwijnt dat dan weer?

Maar de zandbak ligt dus deels verdiept, ik woon in een polder, het is hier vrij snel vochtig, dus een niet waterdichte zandbak zou altijd nattig zijn denk ik :(

Hoop dat jullie suggesties hebben! Er moet ook nog een deksel op, maar daar post ik maar een andere vraag voor, lijkt me een heel ander type klus nl ;)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Een zandbak met dichte bodem wordt al gauw een blubberbad, hetzij door regen of door het slepen met water wat kinderen graag doen.
Wanneer het enigszins mogelijk is, afhankelijk van de waterstand, gewoon betonklinkers onderin leggen, het overtollige water kan er door lekken en het zand wordt niet zo nat dat kinderen er niet mee kunnen spelen.

Ook met het deksel dat u nog wilt plaatsen blijft het zand mooi voor de kinderen, hooguit een emmer water er in gooien tijdens lange droogte.
 

Veronika

  • #3
Das een goeie, dank.

En de wanden?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Tegen doorspoelen van water en zand is een folie aan de buitenkant het beste, een sleufje graven en een stukje vijverfolie tegen de bakstenen aanbrengen, dat hoeft niet vastgemaakt te worden, aanvullen met zand is voldoende.
Als dat niet mogelijk is c.q. te veel werk dan de binnenkant van de bak aansmeren met cementmortel.
 

Veronika

  • #5
Okee, dank!

Die folie lukt niet, aan drie zijden zit nog een laag bakstenen en/of de schuur.

Maar de cementmortel gaat het worden dan, icm stenen op de bodem.
 

Fritske1978

  • #6
Ik heb een houten bak gemaakt als zandbak, maar zonder er een bodem in te maken. In plaats daarvan heb ik een antiworteldoek tegen de onderkant geniet.
Dit geheel op het gazon gezet, werkt prima, water zakt door de zandbak en antiworteldoek gewoon weg in de ondergrond.
 

Veronika

  • #7
Ik ben begonnen, heb de helft nu ongeveer aangesmeerd, maar het gaat niet makkelijk.

Hoe dik moet de laag eigenlijk zijn?

Heb ik het wellicht net ietsje te nat gemaakt? Het was een donker korrelig mengsel bij het omscheppen en ik heb er nog iets water bij gedaan en toen werd het meer pasta achtig - maar absoluut niet vloeibaar ofzo.

Het lijkt slecht te hechten op de baksteen, die had ik vooraf nat gemaakt (min of meer schoon gespoten). Slim of juist niet?

Ik las ook ergens over kalk toevoegen, zou het daar beter van worden?

Ik heb straks net niet genoeg om rond te komen, helaas! Kan ik het nog ergens mee mengen zodat ik het net wel red?

Dank voor evt tips nog!
 

Veronika

  • #8
Is mengen met roodband een optie? Dat heb ik toevallig nog staan en is niet geschikt voor het doel waarvoor ik het heb gehaald :(

Het is dus wel voor buiten, maar komt in principe onder een zandbakdeksel te zitten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Roodband kan niet voor buiten gebruikt worden. Je kan wat cement, zand toevoegen om meer te krijgen. Voor de verwerkbaarheid kan je ook kalk toevoegen. Een kalkstuc schijnt nog makkelijker te smeren te zijn.

Je laat de onderkant wel open? Dan kan eventueel water (bij het bouwen van zandkastelen ook handig) er ook weer uit.

Misschien heb je de stenen nu ook te nat gemaakt. De stenen kan je beter eerst voorstrijken. Dat werkt beter dan alleen vochtig maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu