Vreemd onderdeel aan motor van zaagtafel: wie weet het?

SaddieN

  • #1
Een tijdje geleden mocht ik deze zaagtafel meenemen (een Alois Kober uit jarren 70) omdat ie het niet meer deed. Maar wat bleek: dat schijfje aan de zijkant van de motor zat vastgekoekt.
Iemand enig idee wat dit is en waarvoor het dient?



 

SaddieN

  • #2
Mijn gekregen zaagtafel doet het dan wel na wat sleutelen, maar ik moet de zaag wel eerst even een flinke duw geven zodat ie alvast een beetje draait. (Ja, ik geef eerst een duw en dan zet ik de motor pas aan!) Als ik dat niet doe lijkt het alsof de motor niet kan kiezen welke kant hij vandaag wil opgaan... en met een brom die klinkt alsof ie ook helemaal geen zin heeft om te gaan draaien.
Is dit te verhelpen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik denk dat de onderdelen op de foto van een motorrem zijn, die zorgt er voor dat het zaagblad snel stilstaat wanneer de stroom eraf gaat of de machine wordt uitgeschakeld.

Wat het niet starten betreft denk ik dat de aanloopcondensator naar z'n grootje is, dit zeker gezien de leeftijd van de machine.
Bij een onderdelenhandel zijn ze te koop, neem de oude even mee voor de goede waarde.
Een condensator ziet eruit als onderstaand, kan er ook eentje met schuifjes zijn i.p.v. een kabeltje.

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Die schijf is waarschijnlijk een remschijf.

Als de motor gaat draaien verplaatst de as zich iets naar achteren waardoor de rem gelost word, haal je de spanning er weer af dan gaat de as iets terug en loopt tegen de remplaat zodat de motor sneller stopt.

Mogelijk is door de defecte condensator het draaiveld in de motor niet krachtig genog om de as te verplaatsen.
 

Azijnpisser

  • #5
Is het 220 of 380? Indien het laatste, dan kan er ook een ader in de kabel kapot zijn, of op een andere manier een fase "verdwenen". Had een kennis van me tijdenlang in zijn werkplaats: Gewoon de lintzaag aanzetten, er een ruk aan geven, en hij doet het. Zelfde voor de cirkelzaag, gewoon met de vingertjes...

Toen ik het zag, heb ik toch maar even een elektricien voor hem gebeld...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu