Ytong voorbehandelen voor Kimpasta

Lex1986

  • #1
Heren,

Ik heb een beste zoektocht achter de rug naar informatie voor het renoveren van mijn badkamer. Met behulp van andere topics kom ik er redelijk goed uit. Zo ook over de verwerking van Kimband en Kimpasta. Wat ik alleen nergens lees is of ik zuigende muren eerst voor moet behandelen.

Ik ben een inloopdouche aan het maken waarbij 1 muur uit ytong blokken is opgebouwd, een halfhoog muurtje van nader te bepalen materiaal (zoals het er nu naar uit ziet hout) en de derde muur is de buitenmuur van dei grijze 'bakstenen'. Nu heb ik al gevonden dat ik ytong blokken in principe niet hoef te behandelen met kimpasta omdat deze vochtbestendig zijn.

In de hoeken sluiten natuurlijk de ytong blokken aan op de vloer en de bestaande 'bakstenen' muur. Moet ik voorstrijk gebruiken om kimpasta op ytong te laten hechten? En zo ja, welke voorstrijk? Of vind ik er niets over terug omdat het gewoonweg niet nodig is?

Bedankt,

Lex
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Alle inwendige hoeken, kimband in zetten.
Zeker als het verschillende materialen zijn.
Er hoeft niet eerst voorgestreken te worden, als je kimpasta gebruikt.

Maar ik zou nooit hout gebruiken, in het douche gedeelte.
Dat is vragen om moeilijkheden en lekkages.
 

Lex1986

  • #3
Peter,

Bedankt.

Mbt hout. Ik zou niet weten hoe ik dat anders zou moeten doen. Ik heb gedacht aan Ytong voor het muurtje. Maar er komt een wastafel aan te hangen die net zo breed is als het muurtje. Ytong gaat scheuren als ik zo dicht bij de randen ga boren.

Ik heb gekeken naar metalstud maar ook dat schijnt niet zomaar tegen water te kunnen. Zwaarder materiaal dan Ytong is ook geen optie want het gaat om een houten verdiepingsvloer. Wat raadt u aan als alternatief? De toiletombouw is normaliter ook toch ook gebouwd met hout? In ieder geval het frame werk ervan?


1) Inloopdouche
2) Muurtje waar wastafel aan komt hangen
3) koof met nisje om koof van toilet door te trekken (netter maar niet per se nodig. En handig voor leidingwerk)
4) Toilet
5) wand van Ytong
5)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Een wastafel kun je goed ophangen aan een ytong wand, die gaat niet scheuren.
De bevestiging zit namelijk niet op de buiten hoeken.

Neem blokken van 10 cm dik, daar kun je een olifant aan hangen.

Hout gaat altijd werken in een vochtige ruimte, de voegen van de tegels gaan dan scheuren, en er dringt water in het hout.
Daarna gaat het hout nog meer uitzetten, rotten, en vallen de tegels van de muur af.

Trouwens gebruiken wij ook nooit hout om een ombouw te maken van een toilet in een badkamer.
Ook daar zetten we een ytong muurtje voor.

Wat komt er trouwens op het half hoge muurtje in het douche gedeelte?
Want nu zal er het water overheen spatten.
 

Lex1986

  • #5
Ytong blokken van 10cm was mijn originele plan. alleen die ombouw en die koof dus niet.

Maar een toiletombouw van ytong blokken had ik wel ergens gelezen maar niet aan gedacht om dat toe te passen. Lijkt mij allemaal zo overdreven zwaar. Dit is niet bedoeld om eigenwijs te zijn maar puur het delen van mijn gedachten. Daarbij komt het dus ook nog op houten balken te staan allemaal. Ik heb een foto bijgevoegd van mijn balkenlaag.


Ik heb in mijn geberit inbouwhandleiding gezien dat de dikte van die ombouw maar 1 tot 6cm mag zijn. Kleinste ytong dikte is 5cm. Daar komt nog lijm en tegelwerk bij. Wordt dat niet krap dan?

Moet ik dan die ombouw en koof dus ook niet aan mijn staande muur lijmen maar met zo'n veeranker bevestigen? Aangezien ze vast op mijn vloer staan en die vloer niet vast aan de muur zit? Is die bevestiging met veerankers stevig genoeg als daar er een wat forser iemand op die toilet gaat zitten?

Op het half hoge muurtje komt een glasplaat te staan die aan een kant spiegel is en de andere kant doorkijk. Tenminste dat is het idee tot nu toe haha.

Sorry voor de vele vragen maar wil graag precies weten wat ik doe voordat ik straks met lekkages zit.

Ik heb een afbeelding bijgevoegd van de onderkant van de badkamer. De rode lijnen is waar de badkamermuren op staan. De witte rand is waar het halfhoge muurtje komt en de koof. Balken zijn 17,5 keer 8 volgens mij.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu