WTW voor kleine warmte ruimte

Status
Niet open voor verdere reacties.
Een inverter is een airco die kan koelen en verwarmen.
Pasief koelen is gebruik maken van de buitentemperatuur, nachtventilatie bv.
 
Wedi plaat kan je schroeven met speciale schroeven.
Doe tussen de balkjes en de buitenmuur een strook folie. Halfsteensmuren willen nog wel eens vochtig zijn.

Alleen de bakken afzuigen is m.i. niet de juiste oplossing. Je verhoogt daarmee de verdamping van het aquariumwater doordat je de luchtsnelheid boven het water gaat verhogen en de vochtige lucht voortdurend blijft afvoeren. De vochtige lucht pal boven het water beperkt juist de verdamping. Afdekken met glas of kunststof is dan een betere oplossing om het ontstaan van vocht in de ruimte te beperken.
 
Dat was eerder besproken geen mogelijkheid Millew. :wink:
En dan is het kiezen voor meer water supleren of een grote ruimte ontvochtigen wat minder efficiënt is en bouwtechnisch meer inspanning vergt.

Je kunt alle kanten op om je doel te bereiken maar het doel was om het het op een energiezuinige manier op te lossen.
 
Erik1982 schreef:
Kacheltje, alle bakken zijn afgedekt waardoor verdamping beperkt wordt. Maar je ontkomt er niet aan dat in een relatief klein ruimte met veel bakken op ca 23 - 26 graden veel water verdampt. De ruimte zal goed luchtdicht gemaakt worden, behoudens de ventilatie. De deur die erin komt zal ook nog extra geïsoleerd worden, het moet een lekker warm hok worden :-)
 
@Kacheltje:
Waarom kom jij daarna dan nog met die oplossing?
Kacheltje schreef:
Als je de ventilatie zo maakt dat je alleen de afgesloten bakken zelf afzuigt heb je slechts een heel beperkt debiet aan ventilatie nodig. De ruimte kun je dan verwamen naar wens. De ruimte zelf zal niet vochtiger worden dan de omgeving. Je hoeft immers niet de gehele ruimte te ventileren.
 
Omdat het andere geen optie was volgens deErik1982 .
Ondanks dat verdampt er nog veel water dus is de geslotenheid van de bak blijkbaar niet afdoende aldus de reacie van de Erik1982.

Zelf gaf je de mening ook dat het een natte ruimte wordt.
Dit is een oplossing voor een dergelijk probleem.
Bij een juiste hoeveelheid afzuiglucht komt er zo geen grammetje vocht van het aquarium in de ruimte terecht als de bak niet geopend wordt voor werkzaamheden.
 
Ik geloof dat er wat misverstand is... Welicht ben ik wat onduidelijk geweest. Het zal niet zo zijn dat er mega veel water verdampt. De bakken zijn allen afgedekt met glas, wat de verdamping tegen gaat. Maar waar water is, is vocht Verdamping en (in mijn ogen) dus ventilatie nodig (misschien wel niet maar zekere voor het onzekere nemen?)Misschien ben ik wel afdoende geholpen met een klein ventilatie systeem die ruimte afzuigt? In ons vorige huis stonden de bakken o een slaapkamer, die geventileerd werd doordat het raam op een kiertje van 4 cm stond. Nooit problemen gehad met schimmel ed. De nieuwe ruimte wordt echter wel een stukje kleiner en komen de bakken dichter op elkaar te staan. Daarnaast wordt er water gemorst, ook dit moet uitendelijk ergens naar toe. Voorheen werd dat opgeruimt anders kreeg ik vlekken in het laminaat. Ik wil graag een putje die het meeste water afvoert, maar ik ga nu niet elke keer weer met een handoek de vloer droogmaken.

De manier vanisoleren zoals hierboven beschreven is wel ok?
 
Voor het creeeren van je ruimte hoef je niet van die drastische maatregelen te nemen om een vochtprobleem te voorkomen mijn inziens.
Wat er aan vocht vrij komt kun jezelf achter komen, je weet denk ik best hoeveel en hoe vaak je de bakken moet vullen.
175M3 is heel veel, een badkamer doet het met veel minder. Het kleinst kun je de hoeveelheid houden door rechtstreeks de bakken te ventileren.
Het gemorste water op de vloer neemt de ventilatie ook wel mee naar buiten. Als je zorgt dat de verse lucht vanuit je garage komt door een kier onder de deur te houden is dat prima.

In de slaapkamer had je ook vocht erbij doordat je daar slaapt, en aangezien je daar geen problemen had hoef je ze hier ook niet te verwachten in de gecreeerde ruimte in de garage. Dat je ventilatie plaatst is wel noodzakelijk als je de ruimte goed geïsoleerd wilt hebben en de rest van de garage onverwarmd laat.

Als ik een dergelijke ruimte zou willen had ik er graag daglicht bij gewilt. Je maakt er wel een donker hok van zo. En dan heb je wel licht van de bakken en een lichtpunt maar daglicht is wel prettig als je langer verblijft in zo`n ruimte lijkt mij.
 
Putje lijkt me zeker wel handig met deze hobby en de moeite waard. Aftappen van aquaria kan dan ook rechtstreeks in het putje. Scheelt een hoop gesleep met emmers.

Afzuigen rechtstreeks van de aquaria klinkt mij onlogisch in de oren: Raak je dan niet ook snel veel warmte kwijt, waardoor je meer energie kwijt bent voor verwarming? Ook verdampt je water veel sneller, ik kon het verschil duidelijk zien met of zonder kap erop.
 
@ Erik1982, even een praktische vraag.
Waarom zou u de bakken ventileren, er is geen enkele reden om de luchtvochtigheid daar naar beneden te halen, de ruimte moet geventileerd worden omdat daar de luchtvochtigheid te hoog kan worden.
Direct afzuigen van de bakken gaat bovendien ten koste van de warmte die erin gestopt is, de praktische uitwerking van ventilatie van de bakken zal ook de nodige problemen veroorzaken schat ik zo in.
Er zal naar elke bak een pijp moeten lopen en aangesloten moeten worden op een glazen geheel.
Afzuigen van de bakken zal ook betekenen dat u veel vaker moet bijvullen.
 
Geef eens een bruikbare suggestie Om de ruimte Te ventileren Jan.
Het ventileren van de gehele ruimte doe je ook als je de bakken ventileerd.

Hoeveel warmte gaat er verloren zou gaan als je de bakken direct afzuigt Jan? Het water is 25 graden en de ruimte gewenst 23 graden. In een later bericht de watertemperatuur tussen de 23 en 26 graden, veel warmte gaat er niet verloren met ventileren, of heb ik dat mis?

Hoeveel water zal er extra verloren gaan als je rechtstreeks ventilatie aanbrengt? Geef eens aan hoeveel water er extra verloren zou gaan per dag en of dat dan echt een groot probleem zou zijn.
 
Ik ben geen expert, maar wel ervaringsdeskundige als aquariahouder. Ik denk dat je om te beginnen het vocht zoveel mogelijk in de aquaria houdt door deze te bedekken met een kap, waardoor de waterdamp condenseert tegen de koudere kap en terugdruppelt in het aquarium. Zo houdt je ook de warmte in je aquaria, ze hebben op zich maar een heel klein beetje frisse lucht nodig. Als jouw idee van het ventileren vanaf de aquaria zo goed zou werken, waarom heb ik dat dan nog nooit gezien bij een aquariumspecialist? (En daar heb ik er aardig wat van bezocht.)
 
Zoveel vocht gaat er ook niet verloren als je da bakken goed afsluit, Maar met aangeven dat het wel zo is gaf ik deze oplossing. Zo gaat er geen druppel vocht in de ruimte terecht komen vanuit de bakken de ruimte in en kun je met een heel beperkt debiet de ruimte droog houden.
In de beperkte aquaria zaken nog over in Nederland zal je idd ook geen hele byzondere zaken tegen komen mbt de ventilatie.

Maar je kan de bakken indien gewenst ventileren met een heel beperkt debiet om de ruimte zo droog mogelijk te houden. Een droge ruimte vereist weinig inspanning om de isolatie en constructie te beschermen tegen vocht.
Zoals gezegd zijn er diverse mogelijkheden om de ruimte naar wens in te richten. Rechtstreeks is er een van. En dat extra verdampen van het water geeft in de zomer wel een koelend effect. Dan is een overwegen om de ventilatie te vergroten in die periode om het verdampen echt te bevorderen een brenger. In de winter kan dat weer omlaag om zo wat energie te besparen.
 
Je spreekt jezelf volgens mij tegen: bakken afsluiten of ventilatie via de aquaria. Het is een van de twee, dat gaat niet samen. Met jouw oplossing komt er inderdaad weinig vocht in de algemene ruimte, maar je verliest wel veel vocht en warmte door de afzuiging.

Buiten dat hele verhaal krijg je sowieso ook vocht in de ruimte door het werk met de aquaria. Dat weet iedereen die een aquarium heeft, je houdt de vloer gewoon niet droog. Beter is daar rekening mee te houden. Aquaria afdekken en zo min mogelijk verdamping en het eventuele vochtprobleem aanpakken via de algemene ruimte.
 
De vloer is niet dag in dag uit nat toch? Als je het huis dweilt dan heb je ook geen probleem van betekenis als het verdampt.
Met een beperkte ventilatie zodat de damp niet door kieren en spleten de ruimte in gaat heb je niet veel meer verdamping van het water. Geen 175 m3 zoals eerder benoemd.
 
Zoals ik al eerder heb aangegeven en Geus en Jan nu ook, is afzuigen van de aquaria zelf geen goede oplossing. Misschien wel uit oogpunt om de ruimte droog te houden, maar niet uit oogpunt van de aquariumhobby.
Door ventilatie vlak boven het water gaat er veel meer water verloren uit de aquaria. Dit moet worden aangevuld met leidingwater, waardoor de waterkwaliteit verslechterd.
En Jan voert terecht aan dat er ook meer warmteverlies is.

@Kacheltje, als je ons niet wil geloven, zie hier hoe verdamping van oppervlaktewater wordt beïnvloed door windsnelheid en luchtvochtigheid.
Voor een aquarium is het niet anders.
 
Erik1982 schreef:
Is er een vergelijkbaar materiaal als wedi platen?
Wedi plaat is gebaseerd op XPS, ook wel blauwplaat genoemd naar de kleur van een bepaalde fabrikant. Bij andere fabrikanten heeft het een andere kleur.
Zonder glasweefsel is het minder sterk en loop je meer kans dat het kromtrekt bij ongelijke verwarming.

Je kan ook op de gewone manier een hok bouwen van een houten frame met gipsplaat er op en steen- of glaswolisolatie tussen het framewerk.
Voor de zekerheid kan je aan de binnenkant dan nog een dampdichte folie aanbrengen om te voorkomen dat de isolatie in de winter nat wordt en om damptransport naar de rest van de garage te beperken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan