WTW toevoer op zolder aanleggen, dan ook afvoer op zolder?

The Usual Suspect

  • #1
Ik ga een slaapkamer maken op de helft van onze zolder, waar nu nog geen aansluiting op onze WTW bestaat.
Op die slaapkamer wil ik een toevoer van verse lucht maken door een aftakking te maken van de hoofdbuis.
De bestaande afvoeropeningen zijn op de BG in de keuken en WC en op de 1e VD in de badkamer.
Zou ik kunnen volstaan met alleen een toevoer op zolder, of is dan op zolder ook een afvoer nodig (op de andere helft)?
 

The Usual Suspect

  • #2
Iemand een advies? En moet je een dergelijke toevoer altijd in het plafond maken of kan dat ook bv in een zijwand (op ca 80 cm hoogte in een zijschot)
 

Klussen.

  • #3
Een WTW systeem moet uitgebalanceerd zijn. Daar kun je niet zomaar iets aankoppelen. Bakluchtjes in de slaapkamer is niet prettig. Ik zou de luchtstroom heel goed in kaart brengen en dan pas die van de extra slaapkamer inpassen. Als je een aftakking maakt zou ik hem in elk geval na de warmtewisselaar doen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
is het kanaal wel geschikt om de extra hoeveelheid aan lucht te kunnen verplaatsen? dit zodat u strax niet met een slechte inblaas ofafzuig in uw andere ruimtes zit, vind dat er al wel vrij veel op 1 kanaal zit
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Debiet inregelen doe je met de ventielen. Het aantal ventielen tbv toevoer hoeft daardoor niet per definitie gelijk te zijn aan het aantal ventielen afvoer. Wel zal er door het toevoeg van 1 of meer ventielen disbalans ontstaan, dus opnieuw inregelen is noodzakelijk.
 

The Usual Suspect

  • #6
Bedankt voor de reacties! Beste was natuurlijk geweest dat dit bij de bouw direct al was meegenomen, maar helaas. De WTW staat op zolder en de toevoer en afvoer naar woning gaan met 2 x 150mm een aantal meter achter de zijschotten naar een punt waar ze beide vertakken in 2 kleinere buizen die naar beneden gaan. Zie foto. Idee is nu in de hoofdbuis van de toevoer een T-stuk te plaatsen en met een 100mm buis de zolderkamer van verse lucht te voorzien. De toevoerbuis is makkelijk te identificeren, dus ik ga ervan uit dat dit niet kan resulteren in keukenlucht die naar de zolder wordt verplaatst.
Als ik Walker goed begrijp is het dus niet nodig op zolder een afvoer toe te voegen, zolang de gehele installatie maar opnieuw wordt ingeregeld. Dat scheelt dan al de helft van het werk.

wtwbuizen.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Er moet natuurlijk wel een luchtstroom mogelijk zijn tussen de ruimte waar je inblaast, en de plaats waar het afzuigventiel zit. Alleen maar dichte deuren gaan niet werken.
 

ADDave

  • #8
Maak even een tekeningetje met de afmetingen van de ruimte en waar de buizen lopen. Dan hebben we een idee van de situatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu