WTW - Kou, tocht

CharlotteMC10

  • #1
Goedendag!

Sinds 2.5jr hebben wij een WTW (Itho 300 hru eco) in huis. Vanaf dag 1 zijn er meerdere problemen mee, dusdanig dat er inmiddels een nieuwe is besteld door de woningbouw. Helaas komt deze pas in juni 2023.

1 van de problemen is dat bij vlagen de WTW veel meer (koude) lucht toevoert dan normaal. In huis is het dan zeer onprettig: je voelt letterlijk de kou, de wind, de tocht door het huis gaan - het voelt alsof je een koude airco op je gezicht hebt staan. Dit is niet continu, soms duurt het een paar uur, met pech kan het wel 3 dagen aanhouden. Hierbij komt dat de afzuigpunten (keuken, badkamer, toilet) koude lucht toevoeren, naast dat ze ook gewoon afzuigen (dit is een echte hersenkraker gebleken,
elke Feenstra en Itho monteur zegt meteen: kan niet. Echter het is bevestigd middels een huisluchtmeting).

Nu stond de afgelopen 1,5 maand de zwanenhals droog. Op ventilatiestand 3 stond ie dan te pruttelen/bonken. In die tijd was het probleem met de kou voor 80% verdwenen. Vanmiddag is de zwanenhals weer gevuld en het probleem met de kou/tocht was er ineens ook weer.
Onze vraag: kan dit of is dit een bizar toeval? Kan hier, mbt de zwanenhals/afvoer, ergens iets in fout gaan dat er bv teveel lucht wordt aangezogen? Kan hierdoor ook de lucht uit de afzuigpunten misschien verklaard worden?

Wij weten het niet meer, Feenstra is helaas 'useless', dus mijn hoop is op jullie gevestigd. Elk idee, hoe gek misschien ook, is heel erg welkom.
We zien er erg tegenop om weer een winter in de tocht te zitten.

Dank,
Jake en Charlotte
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Laat een inspectie van de kanalen uitvoeren, als er lucht uit afzuigpunten komt is er iets niet correct in de basis aanleg.
Het afzuigkanaal lijkt een directe verbinding te hebben met de buitenlucht waardoor de wtw koude buitenlucht aanzuigt en dus ook koud inblaast en afhankelijk van de windcondities of drukverschillen er dus lucht uit de afzuiging komt.

Even alle afzuigpunten dichtzetten aansluiting naar de wtw dicht en dan het kanaal met een rookmachine volblaffen.
Dan zie je vanzelf waar die verbinding zit.
 
  • Like
Waarderingen: CharlotteMC10

CharlotteMC10

  • #3
Dank! Ik zal het voorleggen aan Feenstra, hoewel zij zeggen dat alles ok is aangelegd. Wij twijfelen daar nog altijd aan.

Heeft u ook een idee mbt de overvoed aan kou/tocht die af en aan uit de ventilatiepunten komt? Kan de zwanenhals hier een rol in spelen?

Dank!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De zwanehals doet niets met de luchttoevoer.

mijn advies eindigt hiermee ook, ik ga Feenstra niet wijzer maken.
 

CharlotteMC10

  • #5
Ok, helder!
Nou, Feenstra maak je niet zo snel wijzer (die lui zijn veels te eigenwijs daarvoor haha), je maakt vooral ons wijzer zodat wij de juiste dingen kunnen aandragen! Nogmaals dank!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Toch gaat deze vraag niet over een dhz-klus.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu