Wisselschakelaar - schakelaar vervangen (oude peha)

Timpel

  • #1
Beste,

Ik heb het idee dat dit het zoveelste topic is over de wisselschakelaar, maar ik kom er toch niet uit.

Ik wil een schakelaar vervangen (oude peha). De schakelaar die er zat, had 1 zwarte draad op een aansluiting zitten die rood gemarkeerd was. Ik heb dat overgenomen op het draad.
Ik weet niet zeker meer, of de bruine of blauwe draad ook op het de schakelaar zat aangesloten, maar volgens mij niet.

Er komen 3 zwarte draden. Het gaat om een overloop/zolder schakeling, dus 1 lamp op zolder en zowel een schakelaar op de zolder als op de overloop. Ik vervang die op de overloop.

Ik heb -volgens mij- alle mogelijke combinaties geprobeerd. De lamp is met de nieuwe schakelaar prima te schakelen, maar de schakelaar op zolder doet helemaal niks. Op welke manier in de draden ook aansluit.
Als ik de draad gemarkeerd met rode tape tegen bruin houdt, gaat de lamp branden. Bij de andere draden gebeurt er niks.

Een zelfde soort schakeling is gemaakt tussen de begane grond en de overloop, maar daar is een bruine draad op het rode punt van de schakelaar gezet en zijn er maar 2 zwarte draden.

Iemand suggesties? Ik heb de oude schakelaar helaas weggegooid en ook geen foto van de oude situatie.



De draden. Er zat ook een WCD.



Alle draden met elkaar verbonden doet de lamp het, maar boven schakelen lukt niet. Bij het loshalen van de twee niet gemarkeerde zwarte draden gebeurt er niks.


De nieuwe schakelaar
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
De gemarkeerde draad op het contact met de letter L.

De overige 2 zwarte draden op de contacten aan de andere kant, 1 bij uw vinger en 1 aan de andere kant.

Blauw en bruin zijn niet nodig.

Vreemd trouwens dat er via de andere buis ook blauw en bruin aankomen. Dat zou zomaar een andere groep kunnen zijn, dus deze onderling niet verbinden. Blauw en bruin die bij de zwarte draden vandaan komen zijn daar overbodig, en moet u afdoppen met een lasdop.
 

Timpel

  • #3
Beste Hessie, bedankt voor uw reactie. Ik heb het direct uitgevoerd, dit leek mij ook de meest logische manier. Echter doet de lamp niks als ik het aansluit zoals u aangeeft. Zou er op 1 van de draden spanning moeten staan?

Als ik de draden op een andere manier aansluit op de schakelaar gebeurt er ook niks. De lampen werken wel. Zou de lamp moeten branden als alle drie de zwarte draden verbonden zijn in een lasklem? Dat doen ze namelijk niet.
 

CV__

  • #4
Aan de ene kant heb je drie zwarte draden; de draad die naar de lamp gaat doe je daar op L

Aan de andere kant heb je twee zwarte draden en doe je een bruine op L

Als je aan de kant van de drie zwarte deze allemaal met bruin verbind brand de lamp permanent, ook zonder bruin.

Als je drie zwarte draden hebt plus blauw en bruin heeft er waarschijnlijk een stopcontact naast gezeten. Maar om het netjes te doen moet je er dan ook nog geelgroen bijtrekken, maar strict genomen zit de 16mm buis dan te vol, naja.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Dan is er meer aan de hand. Probeer uit te vogelen waar de draden naartoe lopen.

Het zou theoretisch kunnen dat hier bruin en blauw doorgekoppeld moeten worden, maar dat strookt niet met het feit dat de lamp het wel doet als je de gemarkeerde draad met bruin verbindt.
 

Timpel

  • #6
Bedankt. Jullie hadden gelijk, er was iets anders aan de hand. Er stond namelijk ook geen spanning op de WDC die boven bij de schakelaar op zolder zat. Probleem was snel gevonden: de elektricien had een extra aarde kabel getrokken voor me, maar de centraaldoos zat behoorlijk vol. Bij het terug stoppen van de draden was een draad een klein beetje uit de lasklem gekomen. Even terug geduwd en het probleem opgelost. Bedankt voor het meedenken!
 

CV__

  • #7
Let op dat je geen verfrommeld koper in een lasklem steekt. Dat zit inderdaad niet goed vast dan.

Losse draden is brandgevaar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu