Wind door gaatje dak

Pentarou

  • #1
Hallo,

Ik heb zojuist voor een lamp een gat geboord in het betonnen plafond van de bovenste kamer, die een plat dak heeft. Tot mijn verbazing schoot het ineens door en lijkt het gat naar een ruimte te leiden waar wind doorheen stroomt. Er komt geen licht doorheen en als ik met mijn boor erdoorheen druk, lijkt het alsof het nergens tegenaan stoot. Wat zou dit kunnen zijn?

20240304_140435.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Kijk op de bouwtekening (constructietekening) wat voor vloer het is. Is het een kanaalplaatvloer is er op zich weinig aan de hand. Met bv een hollewandplug kan je de lamp ophangen. Als het een andere vloer is moet je even controleren of je niet een leiding geraakt hebt.

Als het een kanaal van de ventilatie is, is de wind snel verklaard. Als het een kanaalplaatvloer is, dan hoort er geen wind door te waaien, maar helaas worden de kanalen tijdens de bouw vaak slecht afgedicht. Lastig achteraf nog aanpassen. Daar is hier wel een apart topic over dacht ik.
 

Pentarou

  • #3
Thanks voor je input. Het gaat dan wel om een betonnen plafond van de 2e verdieping, wat een grote kamer is met een plat dak (zolder), en dus niet om een vloer. Er lijken geen leidingen te lopen door, maar er lijkt wel een ruime net boven de betonnen plafond te zitten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Een dak is ook een vloer :wink:
Maar idd zeer waarschijnlijk een kanaalplaatvloer.
Dan zijn zeer waarschijnlijk de kanalen op de uiteinden niet goed afgedicht.
 

Pentarou

  • #5
Ohh, haha, zover mijn kennis

Ik denk niet dat ik een leiding of iets geraakt heb, want dit momt voor op twee verschilde plekken en de ventilatiekanalen gaan de vrijwel vanuit de kamer rechtstreeks de vloer in, en in de kamer waar is geboord is geen ventilatiekanaal aangelegd. Ik vroeg me alleen af of dit normaal is, of reden tot zorg voordat ik de lamp vastschroef.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Slecht afgedichte kanalen van een kanaalplaatvloer kunnen condensatieproblemen tot gevolg hebben. Het risico is redelijk klein, maar wel aanwezig.

Nu er een gat in zit, kan bv. de schroef of bout snel gaan roesten.
 

Pentarou

  • #7
Kan dit opgelost worden door kit te gebruiken op de pluggen?
 

Pentarou

  • #8
Ik heb zowel de pluggen als schroeven met kit aangebracht aan het plafond om het enigszins te dichten bij het vastmaken van de lamp. Dankjewel voor jullie hulp!
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #9
Is het een gek idee om dan eerst een dotje pur er in te schieten, en dan kun je vervolgens ook een rvs bout/ schroef gebruiken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Kit zal kunnen helpen tegen de tocht. Verstandig om hier RVS te gebruiken.

Mocht je er pur in willen spuiten eerst met een plantenspuit water erin spuiten. Een volle bus pur erin spuiten geeft nog geen garantie dat het goed gevuld raakt (het heeft niets om tegen af te zetten), maar het kan wel enigzins helpen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu