Wil vaatwasser, maar geen wateraanvoer/-afvoer...

Marc0

 • #1
Dag handige mensen,

Binnenkort betrek ik een (althans voor mij ;)) nieuw appartement. Aangezien ik een grondige hekel aan afwassen heb, zou ik in de keuken graag een afwasmachine plaatsen. Probleem hierbij is echter dat er geen wateraansluiting of -afvoer voorhanden is op een handige plaats. Hieronder heb ik de indeling van keuken uitgetekend:De enige waterleiding die ik heb kunnen ontdekken zit links bij het aanrecht. Daar is (in de huidige opstelling) echter nergens plaats voor een afwasmachine. Aan de andere kant van de keuken is plaats zat, maar daar is nergens een waterleiding of afvoer te ontdekken.

Ik heb er zelf uiteraard over nagedacht en zie drie opties:

1) De oven/gasfornuiscombinatie is vrijstaand, dus die zou verplaatst kunnen worden naar de overkant van de keuken. Onder de gootsteen zouden een waterkraantje en afvoerbuis gefabriceerd kunnen worden, en op de plaats waar de oven stond kan dan een afwasmachine staan. Daar zou dan wel een los fornuis opgezet moeten worden (aan de andere kant van de keuken is dan weer geen gasaansluiting en om dáár nou mee te gaan prutsen).

2) Op de één of andere manier een waterleiding doortrekken naar de andere kant van de keuken? Zelfs al zou dat lukken, dan is er nog steeds geen afvoer. Afvoer is blijkbaar een probleem in dit huis, de wasmachineafvoer bestaat uit een klein buisje dat is aangesloten op... de regenpijp (maar goed, dat is weer een ander verhaal, als het lukt hang ik de afvoerslang van de wasmachine wel gewoon in de wasbak want regenpijp lijkt me niets (denk aan vorst, en wat vindt een regenpijp van heet water?).

3) Een afwasborstel kopen.

Wat vinden jullie? Bvd!
 

Xr8

 • #2
De afwaskwast is inderdaad de simpelste oplossing.

Echter wat je aangeeft het fornuis op de vaatwasser plaatsen lijkt mij de enigst haalbare oplossing.

De gasleiding omzetten is in deze situatie wel te doen lijkt mij, het probleem wat je krijgt het een afvoer is dat je een deur moet paseren, dit zal wel moeilijk worden, omdat je ook nog afschot zult moeten hebben bij zo'n lange horizontale leiding.

Probleem wat je nog kunt hebben als het fornuis aan de andere kant staat dat er geen wasemkap aansluiting is, dit is wel op te lossen met een afvoer loze kap met koolstoffilters.

Succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #3
Fornuis de deur uit, een losse kookplaat kopen, (inbouw kookplaat kan ook met wat handigheid) de vaatwasser in de hoek waar nu het fornuis staat en de kookplaat er bovenop.
Wanneer u behoefte hebt aan een oven is b.v. een combimagnetron uitermate geschikt, die zou u op de koelkast kunnen plaatsen.

De wateraansluiting van de vaatwasser in het keukenkastje er naast maken, de afvoer kan via een sifon met een extra tuitje onder de gootsteen aangesloten worden.
 

Marc0

 • #4
Dank voor jullie reacties :) Ik heb e.e.a. opgemeten en de ruimte waar nu het fornuis staat is nét geen 60 cm (grrr). Past dus geen standaard afwasmachine, maar ik kijk nog even of ik dat keukenblokje een centimeter op kan schuiven (volgens mij staat het nl. gewoon los).

Dat terzijde, ik heb een foto gemaakt van het gootsteenkastje:Wat zou de beste manier zijn om hier een wateraansluiting en aansluiting op de afvoer te realiseren?
 

Fiesiekus

 • #5
Interessante installatie, da's zeker!. De bestaande sifon vervangen door een speciale uitvoering met een slangtule (tuitje) waarop je de vw-slang vastzet.

Wat is de diameter van de waterleiding? Als die 15 mm is, kan je met knelkoppelingen een T-stuk plaatsen en dan een kraan aansluiten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #6
Kan ook met 12 mm :wink:
 

Xr8

 • #7
Wasmachine kraan met keerklep nemen. Er loopt zo te zien ook een kabel door het kastje. Misschien kun je deze gebruiken om de machine te voeden.

Succes.
 

Marc0

 • #8
Dank allen! Ik ga er dit weekend eens mee aan de slag.

Er zit al een stopcontact op de plek waar ik de afwasmachine wil hebben, dus dat zit verder wel goed :) (die kabel is volgens mij een aftakking van dat stopcontact, loopt naar de badkamer en voedt daar een stopcontact voor de wasmachine. Is bij mijn weten door een electriciën aangelegd dus zal wel goed zitten...)
 

Fiesiekus

 • #9
Marc0 schreef:
die kabel is volgens mij een aftakking van dat stopcontact, loopt naar de badkamer en voedt daar een stopcontact voor de wasmachine. Is bij mijn weten door een electriciën aangelegd dus zal wel goed zitten...
Dat zal dus wel niet goed zitten zo: een wasmachine moet een eigen groep en vaak via een via trekschakelaar aangesloten zijn. Dus al een paar dingen die je kritisch moet bekijken.
 

Marc0

 • #10
Er zijn volgens mij in totaal 5 groepen in het appartement aanwezig (er zat een oude stoppenkast, maar die is vervangen door een moderne groepenkast met aardlekschakelaar). Er zijn in de badkamer twee (geaarde) stopcontacten aangelegd, één voor een wasmachine en één voor een droger, die allebei een eigen groep hebben. Zo is het mij in ieder geval verteld door de eigenaar van het appartement, dus ik neem aan dat het goed zit... maar een kennis van mij is elektricien, ik zal hem voor de zekerheid wel eens om advies vragen. :)

En een trekschakelaar? Is dat niet iets uit de jaren '60? :o Ik ken iig niemand met zo'n ding...
 

Fiesiekus

 • #11
Een wasmachine aansluiting in de badkamer moet voldoen aan de volgende regels:
 1. eigen groep
 2. aansluiting dmv trekschakelaar op een afstand van 90cm vanaf de douchekop, of een wandcontactdoos opgesteld in zone 3 welke achter een aardlekschakelaar zit van maximaal 30mA.
 3. de aarding moet zijn aangesloten op het Centraal aardpunt.
 4. de aansluiting dient in dezelfde ruimte te zitten als de opstelplaats van de machine.
Dus als ie achter een 30 mA ALS is geplaatst hoeft die trekschakelaar niet.
 

Heiloklus

 • #12
Wat betreft de te krappe ruimte(geen 60cm) je hebt ook vaatwassers van 45CM. Echter zijn deze vaak nog duurder, en je kan er VEEL minder kwijt.


edit: Of je gaat een beetje zagen zodat je wel 60cm hebt, en koopt een vaatsser/oven/fornuis in een...

google eens op TRIO 043
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu