Wil meer stroom in huis

Status
Niet open voor verdere reacties.
In mijn nieuwbouwhuis komen twee keukens, die beide voorzien worden van een kookplaat (helaas hebben we in deze wijk geen gas).

Nu is een halogeen-kookplaat al gauw 6 kW en kom ik daarmee in de buurt van wat de Nuon maximaal kan leveren aan een huishouden. Dat is 35 x 220 = 7,7 kW dacht ik.

Dus voor een tweede kookplaat is geen capaciteit, tenminste niet als ze tegelijkertijd aanstaan op vol vermogen. Maar we hebben ook nog een wasmachine en een droger, en die kunnen wel tegelijkertijd aanstaan.

Ook moet ik voor deze tweede kookplaat twee extra automaten in de groepenkast reserveren (perilex). De vraag is of daarvoor wel ruimte is.

Kan ik de Nuon vragen om meer stroom? Hoe kan ik dit capaciteitsprobleem oplossen?
 
De tweede kookplaat komt op zolder. Daar komt overigens ook een keukenboiler bij.

Ik heb dan dus drie groepen nodig voor op zolder:
- Perilex-kookplaat
- keukenboiler
- verlichting

Kan de groepenkast op de tweede fase dan ook op zolder geinstalleerd worden?
Dan zou dan wel makkelijk zijn. Of moet die in de bestaande meterkast beneden gemonteerd worden?
 
Het zou kunnen maar is niet handig... sowieso is het niet verstandig om hiervoor 1 fase te gebruiken (bv de 2e zoals je zelf schrijft).

Ik zou gewoon alles onderbrengen in de groepenkast beneden en vanaf daar de groepen apart naar boven trekken. Verder goed de verdeling over de fases in de gaten houden want 2 kookplaten die tegelijkertijd gebruikt worden, zoeken wel de grens op van de 25a hoofdzekering.

Misschien een goed moment om ook te bezien of je nog meer op zolder nodig hebt (aparte groep droger/wasmachine)? Als je toch draden trekt en de groepenkast vergroot, kun je dat evt. gelijk meenemen.

Groeten,
Richard.
 
Inderdaad, alles in die ene groepenkast plaatsen. @appeltje: twee kookgroepen; die moet je toch op verschillende fases aansluiten (ieder 2 x 20 A); anders ga je sowieso door de 25 A heen? Of via 3 fasen?
 
Als je toch drie-fasen aanvraagt kan je de kookplaten ook drie-fase aansluiten.
Dan heb je de beste verdeling.
 
Bedankt voor de antwoorden.

Nog een vraag. Mijn huis is nu aangesloten op 1 fase. Als ik een driefasen-aansluiting wil, waar haalt de elektricien de andere twee fasedraden vandaan?

En krijgt elke fase een eigen stroommeter?
 
Die fasen zijn altijd aanwezig in de aansluitkast die onder de kWh-meter zit. Bij een normale woning wordt maar één fase gebruikt met een meter die geschikt is voor één fase. Worden er 3 fasen gebruikt, zal er een meter geplaatst worden die geschikt is voor 3 fasen.

Het verbaast me trouwens zeer dat een man, die naar eigen zeggen, leraar is op een middelbare school en wereldwijd cursussen heeft gegeven over het installeren van telefooncentrales hier niet van op de hoogte is.
 
Nogmaals bedankt..
Mijn opleiding is HTS-telecom, niet sterkstroom. Daar zit verschil in.
Ik ben altijd bezig geweest met millivolts, niet met kilowatts.
 
Er zit niet "altijd" een kabel voor 3-fase. Zie bijvoorbeeld deze pagina van een energieleverancier: (Essent, pagina niet meer online)

Het is dus mogelijk dat de netwerkleverancier ook je aansluitkabel moet vervangen/verzwaren. Meestal is dat niet.

Als je twijfelt of 3x25A dan wel genoeg is kun je ook kiezen voor 3x40, 3x50, 3x63 of 3x80A.
 
Ja? En die levert geen 3x63A? En in dat gebied kan het niet voorkomen dat de aansluitkabel niet geschikt is? Of is dat iets typisch van deze leverancier? Het principe blijft hetzelfde, exact hetzelfde.

Ik gaf alleen een link naar die pagina omdat ik die makkelijk kon vinden, aangezien ik deze voor mijn werk de afgelopen tijd vaker heb bezocht.
 
Het gaat om een nieuwbouwproject in Amsterdam.

Kunnen ze me niet gewoon 1 fase op (laten we zeggen) 50A geven?
Dan is het probleem opgelost.
 
Er zijn inderdaad zeer hoge uitzonderingen waar slechts één fase binnenkomt. Dit zijn altijd zeer oude woningen uit de jaren voor de oorlog waar dit kan gebeuren.

Eén fase 50 A wordt niet geplaatst. 35 A is maximaal, dan komt 3-fasen 25 A, 35 A enz.
 
1 x 35 A is tegenwoordig veranderd in 1 x 40 A... Het is maar een klein verschilletje, maar toch. Maar advies blijft 3 x 25 A.

Grofweg gezegd komt er altijd 3-fase als je elektrisch kookt en wat aanvullende zaken als een elektrische oven en een wasdroger op een aparte groep hebt.
 
Dat beleid is natuurlijk geldgestuurd. Liever brengen ze twee keer vastrecht in rekening, dan dat ze me een dubbele zekering geven.
 
Nee 1 x 35 of 3 x 25 heeft hetzelfde vastrecht.

Het heeft te maken met de belasting van het net.
Bij enkelfase aansluitingen is het
Code:
huisnummer+1/3 = fase 1   (17+1)/3=6  => L1
huisnummer/3   = fase 2   18/3=6      = >L2
huisnummer-1/3 = fase 3   (19-1)/3=6  => L3

Als de drie fasen gelijk belast zijn zal er geen stroom lopen daar de Nul geleider.
Elke woning zal ongeveer evenveel stroom verbruiken en dus zal het net symmetrisch blijven. En dus zal er nauwelijks een stroom lopen door de Nul.
Ga jij nu 2 fasen belasten dan is niet meer te voorspellen hoe de stromen in het net zijn en dan krijg je spanningsschommelingen.

Een installateur is verplicht de fasen zo gelijk mogelijk te belasten.
 
Okee, mooie uitleg! Ik snap het. Bedankt.
Ik ga een 3-fasenaansluiting vragen, als hij al niet standaard geleverd wordt (ik lees dat dat ook nog zou kunnen).

In wijken met stadsverwarming en dus zonder kookgas, zal de Nuon deze vraag wel vaker krijgen.

Mooi forum is dit! Als het gaat om telecom of fijne electronica zal ik ook mijn steentje bijdragen.
 
Fiesiekus schreef:
Inderdaad, alles in die ene groepenkast plaatsen. @appeltje: twee kookgroepen; die moet je toch op verschillende fases aansluiten (ieder 2 x 20 A); anders ga je sowieso door de 25 A heen? Of via 3 fasen?

Een kookgroep is normaal 2 x 16 A, die moet niet per se op 2 verschillende fases maar ik heb het zelf wel zo gedaan, met het oog op overbelasting maar ook met het oog op een goede verspreiding over de fases.

Bij het plaatsen van die kookgroepen achter een aardlek moet je er wel rekening mee houden dat je dan dus in ieder geval 1x een 3-fase aardlek in je kast moet hebben waarachter je die kookgroepen zet.

Iemand suggereerde ook nog om de kookplaat op 3 fases aan te sluiten... dat kan meestal niet. Een fornuis is een ander verhaal, dan is de oven meestal 1 van die 3 fases en de kookplaat de andere 2.

Wat betreft vastrecht: 1 x 35 (of 40 bij automaat) is hetzelfde vastrecht als 3 x 25.

Gr. Richard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan