Wie heeft er een besproeiingssysteem in zijn tuin?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik wil na de vakantie mijn achtertuin gaan voorzien van een besproeiingssysteem. Mijn vraag hier aan de forummers is: wie heeft er ook één en hoe hebben jullie hem gemaakt / aangelegd?
 

Fiesiekus

  • #2
PVC-buizen van 32 mm in de grond en via her en der wat aftakkingen (T's) naar een zwenkarm-sproeisysteem.

Invoer m.b.v. een afkoppelbaar grondwaterpomp. Die laatste in de winter loskoppelen en leeg opslaan in de schuur. Heb 'm wel eens gevuld met olie, maar dat gaf veel vettigheid bij herinstallatie. Droog opslaan gaat al jaren goed.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik heb hem aangelegd met tyleenbuis, is goedkoper dan pvc en vriest niet kapot wanneer er toevallig eens water in blijft staan gedurende de winter.
De maat van de tyleen is 3/4 ", aftakkingen 1/2", water genoeg voor een tuin van ± 1200 meter.
Voor de kranen kunt u het beste kogelkranen gebruiken, die hebben in tegenstelling tot hun gewone broertjes/zusjes geen belemmering in de doorstroming, dat ze goedkoper zijn is helemaal mooi meegenomen.

Een afkoppelbare pomp met drukvat en automatische afslag is het minste wat nodig is, er zijn speciale koppelingen voor de aansluiting van de slangen op de pomp, die zijn met ruim een kwartslag te bevestigen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Mijn achtertuin (gazon) is +- 500 - 550 m2 (moet het nog eens precies opmeten). Aan de zijkant heb ik nog een 100 m2 moestuin en fruituin.

Ik wil het systeem aansluiten op de waterleiding, aangezien ik het singelwater achter mijn huis wel eens vind stinken (het risico op stank bij sproeien wil ik voorkomen).

Voor de druk is het zaak om zo lang mogelijk een dikke buis te gebruiken. Zou de druk voldoende zijn om alle sproeiers tegelijk te laten werken als ik de waterleiding achter de meter aftak met dezelfde dikte. Dan behoudt ik de druk.
 

Fiesiekus

  • #5
Hoe groter de diameter des te langer je druk houdt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Zou de druk voldoende zijn om alle sproeiers tegelijk te laten werken als ik de waterleiding achter de meter aftak met dezelfde dikte.
Dat hangt af van het aantal en de capaciteit van de spoeiers, vraag dit na bij de leverancier van de spullen, er zijn aardig wat mogelijkheden qua capaciteit.
Het is b.v. wel handig dat een bepaalde breedte in 1 keer gesproeid kan worden en andere smallere of bredere stukken met aangepaste capaciteit van de sproeiers.
Er zijn van sommige merken losse nozzles te koop, dat maakt aanpasssen gemakkelijker maar die dingen kosten 6 a 7 euro per stuk, en dat voor een klein stukje messing.
 

Fiesiekus

  • #7
Voordeel van PVC is dat het een star systeem is; kranen erop zitten stevig en kunnen zonder verdere ondersteuning open/dicht gezet worden.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
De verschillende secotren in de tuin wil ik middels een verdeelblok van kogelkranen vanuit mijn garage bedienen. Dus de kranen zullen stevig vast komen te zitten aan een blok / de muur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu