Demonteren wiel zelflopende benzinegrasmaaier lukt niet

Greet

  • #1
Om de aandrijfriem van mijn zelfrijdende benzinegrasmaaier (een White RD-21 50/53) te vervangen moet de grote kunststof beschermkap (zie derde foto) aan de onderkant (achter het mes) eraf. En om hiervan alle schoeven los te kunnen schroeven moeten de achterwielen eraf. Nu heb ik de gewone bout al verwijderd (zie gat op de foto), maar er zit nog een soort gekarteld rad (zie foto) wat ik met geen mogelijkheid los krijg. Het lijkt ook of dat niet de bedoeling is, maar wat is dan wel de bedoeling om die wielen eraf te krijgen? Het andere boutje (waar een R op staat) kon ik wel gewoon verwijderen, maar ik kom daar niet verder mee. Ik heb al vanalles zitten zoeken, maar zie op youtube bijv. alleen maar wielen die gewoon met een boutje vastzitten en niets wat op deze lijkt. Wie weet het?

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Op de as en in het getande wiel zitten fijne kartels waarmee het in elkaar grijpt.
Draai de bout in de as en zet een poelietrekker achter het getande wiel, met enig beleid moet het getande wiel loskomen, spuit er eerst wat wd40 op en laat dit een paar uur intrekken.
 

Greet

  • #3
Aha! Bedankt voor het antwoord. Ik heb op wikipedia opgezocht wat een poelietrekker is (nog nooit van gehoord) en nu moet ik dus aan zo'n ding zien te komen. Of misschien kan ik vragen of het servicebedrijf dat de v-snaar voor me besteld heeft, de wielen wil losmaken met een poelietrekker (ik neem aan dat zij zo'n ding wel hebben). Ach, zo'n grasmaaier zit vol verrassingen voor een leek zoals ik. :D
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een poelietrekker kun je voor een paar euro huren bij de lokale gereedschappenverhuur-winkel.
 

Greet

  • #5
Bedankt voor de tip! Een kennis van me die veel aan oude auto's sleutelt blijkt diverse maten poelietrekkers te hebben, dus die ga ik nu eerst proberen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Mooi zo. Een poelietrekker is eigenlijk een heel simpel stukje gereedschap: er zitten 2 of 3 haakarmpjes aan die je achter het tandwiel haakt. In het midden zit een as die rust op de as van het tandwieltje. Door deze centrale as van de poelietrekker aan te draaien met een steeksleutel o.i.d. trek je het tandwiel van de as af.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
15
13
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu