Whirlpool koelkast koelt slecht - vriezer goed

Wilson

  • #1
Mijn inbouw ikea Whirlpool koelkast, typ CB307W artikel nr 853976501000, van 5 jaar wordt sinds een paar maanden niet kouder dan 8 a 9 graden ik het koelste gedeelte (onderin).

Ik heb hem hierbij al op de hoogste stand gedraaid (stand 7) en een goede thermometer gekocht om het te checken. De vriezer daarentegen doet het wel gewoon goed.

Nu heb ik daarom gisteren een reparateur laten komen die even een thermometer in de koelkast en freezer stak en constateerde dat er een kleine hoeveelheid ijsvorming bovenin de achterwand van de koelkast zat en vervolgens weer weg is gegaan zonder te kunnen vertellen wat er aan de hand was. Het was zowieso de eerste keer dat ik ijsvorming zag sinds de koelkast problemen ging geven, en ik heb er regelmatig op gechekt.

Nu belde ik hem vandaag weer op en meldde hij dat er een verstopping zat en ik maar beter een nieuwe koelkast bij hem kon kopen.

Ik vind dit een beetje een vaag verhaal sinds hij het mij gisteren niet kon vertellen en ik van tevoren had geinformeerd bij een winkel wat dan het probleem zou kunnen zijn. Die zei dat het waarschijnlijk de thermostaat was en anders een lek in het gas systeem.

Kan iemand mij helpen voordat ik 500 euro de deur uit gooi?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Om te beginnen moet ik even vermelden, dat we op dit forum nooit een mening geven, of een reparateur aan huis zijn werk wel of niet goed gedaan heeft. Een reparateur kan zaken ter plekke constateren, terwijl wij die hier alleen via de PC kunnen vernemen.

Je zou voor de zekerheid de temperatuur nog eens op de juiste manier kunnen meten: met een thermometer in een glas water, en dan een flinke tijd wachten. Alleen die temperatuur is de echte , die dus in middenstand van thermostaat ca 7 graden zou moeten zijn.

Het fenomeen, dat bij een koel/vriescombinatie de vriezer het wél goed doet en het koelgedeelte niet koud genoeg meer wordt, al of niet in combinatie met ijsvorming, hebben we vrij vaak op het forum gehad.

Het duidt vrijwel altijd op een verstopping in het koelsysteem, waardoor de compressor veel langer aan staat dan eigenlijk zou moeten. Het deel waar de koelvloeistof niet meer kan komen koelt niet, het andere deel moet dat compenseren en bevriest.

Indien het inderdaad een verstopping is, betekent het helaas einde koelkast, hier is niets aan te repareren.
 

Wilson

  • #3
Sorry, je heb gelijk. Het kwam voor mij alleen vrij abrupt over dat de koelkast niet reparable was omdat het de vorige dag niet echt erg ernstig leek.
Alleen die hoelkast is hooguit 5 jaar oud, misschien zelfs minder. (vorige bewoners in 2000 het huis gekocht en 2 jaar verbouwd).
 

Wasmannetje

  • #4
Misschien een tipje: elke fabrikant heeft een soort van coulanceregeling, dwz dat een apparaat een maximum tarief per jaar mag kosten (zelfde klacht).

Als je vtv de fabrikant belt en vraagt wat de maximum kosten zijn dan kan deze ter plaatste bij het constateren dat deze niet te repareren is heel waarschijnlijk een ruilvoorstel doen, maar vraag dit eerst aan de service aanname.
 

Wilson

  • #5
Ik weet dat er dat soort regelingen bstaan maar het probleem is, dat ik geen aankoopbon heb van de koelkast omdat ik hem niet gekocht heb.
De temperatuur had ik trouwens gecheckt in een glas water en zo kwam ik op minimaal 8.8 graden uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu