Whirlpool koelkast koelt slecht

Vliegh

  • #1
Ik heb een Whirlpool koel- vriescombinatie met 1 thermostaat. Het vriesgedeelte lijkt nog goed te werken, maar koelen gaat matig tot slecht. Een tijd lang kon de koelkast het condenswater niet kwijt en dit bleef onderin de koelast staan. Ik heb het gaatje van de afvoer in de achterwand een aantal malen doorgeprikt en dan ging het weer een tijdje goed.

1. Zou het huidige koelprobleem te maken hebben met de verstopping van de afvoer condenswater?
2. Is het een thermostaatprobleem?
3. Zit er ergens in het koelsysteem een verstopping?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
1. Heft niets te maken met de koeling.
2. Zou kunnen maar dat is zo niet te zeggen, meet de temperatuur in het vriesgedeelte, dat moet beneden de -18 graden zijn, als het koelgedeelte dan niet goed werkt zit er idd. waarschijnlijk een lek of verstopping in het koelsysteem.
Dis is vrijwel nooit te verhelpen c.q. te repareren of het wordt veel te duur.
3. Zie 2.
 

Vliegh

  • #3
De temperatuur in het koudste gedeelte van de koelkast schommelt op de hoogste stand rond de 7 graden. Meestal iets erboven. De temperatuur in de vriezer wordt gemeten.

Als ik het goed begrijp zou het een thermostaatprobleem kunnen zijn als zowel de koelkast als de vriezer onvoldoende koud zijn. Maar als de koelkast niet koud genoeg wordt en de vriezer wel is een lek of verstopping waarschijnlijker. Klopt dat?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ja, dat klopt.

Hoe lang doet de koelkast het niet goed ?
 

Vliegh

  • #5
Dank voor de reactie. De temperatuur in de vriezer is ongeveer -12 graden. Ook onvoldoende dus. Ik heb het idee dat het probleem zich voordoet sinds afgelopen weekend. De aardlekschakelaar is er afgelopen weekend een keer uitgeknald. Is dit een extra indicatie dat het weleens de thermostaat zou kunnen zijn? Dat is nl. wellicht nog wel te repareren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De combinatie van de aardlek eruit en een slechtere werking van een koelkast thermostaat is mij niet bekend.
Mogelijk dat de thermostaat gewoon niet goed werkt en vervangen moet worden.
Ik durf hier geen exacte mening over te geven, het is m.i. een kwestie van uitproberen of het met een nieuwe thermostaat wel goed is, ik zou de thermostaat vervangen.
Er zijn universele thermostaten te koop, let op bij de aansluiting van de draden want er zitten nogal eens verschillen tussen, ook bij originele komt dat voor.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu