Whirlpool 1400sm lagers?

Motormuis

  • #1
Wasmachine Whirlpool 1400sm
Leeftijd 3 jaar.

Begint bij het centrifugeren best wel herrie te maken, en bij een lege trommel het handmatig ronddraaien heb ik ook het idee dat er een lager naar zijn grootje aan het gaan is.

Is dit lager een beetje redelijk te vervangen of moet de hele machine daarvoor uit elkaar?

Of moet ik eerst nog andere dingen controleren?
Tips welkom!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bij vrijwel alle Whirlpool wasmachines bestaat de waskuip + trommel als één gelast geheel. "Wascheinheit" of "Kuipgroep" noemen ze dat.

Daarvan kun je de lagers dan niet vervangen. En die kuipgroep is zo duur dat je net zo goed een nieuwe machine koopt... Google bijv. maar eens met 480111102385. NB. ik weet niet of dat exact het juiste onderdeel is voor je machine, kan ik zonder servicenummer niet nakijken. Het vermelde nummer is alleen bedoeld als voorbeeld!

Kwestie van bovenplaat verwijderen en kijken of de (kunststof) kuip indertdaad gelast is. Wel eerst de spanning van de machine halen voor je er iets in doet.

Wat is het servicenummer? Begint met 85.... Misschien kan ik een servicedoc vinden.
 

Motormuis

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie:

Het nummer is
859205112010
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Daarvan heb ik helaas geen technische documenten gevonden. Maar als ik google met dat nummer of bij onderdelenwinkels zoek, vind ik niets dat op leverbare lagers wijst. Ik denk dan ook dat deze wasmachine inderdaad een kuipgroep heeft die niet opengemaakt kan worden.

En omdat de prijs van zo'n kuipgroep zo hoog is, heeft niemand interesse om hem (buiten garantietijd) te (laten) vervangen en dus zie je dat onderdeel vrijwel nergens bij onderdelenwinkels.

Maar nogmaals: je kunt zelf even kijken... :wink:
 

Motormuis

  • #5
Ik ga even kijken!
Bedankt!
 

RoyK

  • #6
Vervangen van de lagers gaat wel maar is een omslachtige klus waar je zin in moet hebben. Benodigdheden een boormachine, 25 moeren en bouten een houtzaag en een kitspuit met polymax die tot 100+ graden aankan

Ik heb dit zelf gedaan na aanleiding van een youtube filmpje en het werkt nu al 2jaar zonder problemen. Alleen voordat de stenen er na het uitharden van de kit weer op gaan en de kuip weer terug geplaatste word eerst testen op lekkage

1 tip bij het volgen van de filmpjes, de streep op de kuip zetten word overbodig als eerst de gaten geboord worden voor de bouten. Dan vallen de kuipdelen altijd goed op elkaar.

Een paar links die mij geholpen hebben maar ondertussen staan er veel meer op het www

Links gewist. Dit is niet het niveau van klussen wat we hier nastreven - mod

Natuurlijk is dit geen officiele reparatie handleiding en word dit altijd afgeraden om te doen, maar als fabrikanten geen deugdelijk materiaal meer kunnen maken dan maar zo toch? Een paar dagen werk maar t scheelt enorm. Zeker de lagers als je deze online bij een lagershop koopt ipv de witgoed zaak. Kan zomaar 20,- schelen

Succes
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zowel de methode met de ijzerzaag als die met de flex is in feite puur klungelwerk.

En als er tengevolge van zo'n reparatie een lekkage ontstaat of andere narigheid, kun je er op rekenen dat er geen verzekeringsmaatschappij is die de onstane schade vergoedt!

Want je hebt de machine niet volgens de geldende voorschriften in originele staat gerepareerd.

Bovendien zijn er geen complete lagersets met dichtingen te koop, je zult dus alles op het gebied van juiste lagers en dichtingen zelf moeten uitvinden.

Ook ik vind het niet leuk dat diverse fabrikanten besloten hebben lagerreparatie onmogelijk te maken. Dat betekent nog niet dat je dan maar aan moet klungelen en dat nog propageren ook!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Gewoon terug naar de leverancier welke de wasmachine geleverd heeft.
Een wasmachine van 3 jaar mag bij normaal gebruik nog geen versleten lagers hebben. Daarnaast mag je als consument er vanuit gaan dat een wasmachine langer dan 3 jaar meegaat en reparatie dan niet bijna duurder wordt dan een nieuwe machine.
Dus gewoon garantie claimen bij je leverancier en niet bij de fabrikant want daar heb je hem niet gekocht.
De leverancier moet er voor zorgen dat e.e.a naar tevredenheid wordt opgelost.
Wil hij dat niet dan zijn er wel voorbeeld brieven te vinden bij o.a de consumentenbond.

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu