Werktekening maken

Cavaldi

  • #1
Ik ben bezig met het uitwerken van een werktekening voor een kist, gemaakt van 18mm MDF. De bedoeling is om de kist te maken uit delen die op maat worden gezaagd in de bouwmarkt, zonder thuis nog te hoeven zagen. Het is deel van een klus die wordt uitgevoerd en hoe eenvoudiger ik het maak, hoe minder tijd en geld eraan moet worden besteed.

De kwaliteit van de zaagwerk van de bouwmarkt is natuurlijk een mogelijk struikelblok maar uitgaande van goed zaagwerk, wat voor marges zijn nodig om alles goed te laten passen?

Is er een marge nodig om hoeken op elkaar te laten sluiten?
1641096556430.png

Wat voor marges moeten worden aangehouden voor pianoscharnieren, zoals deze, van Hornbach:
1641096961721.png

Zijn er overige zaken om op te letten met een werktekening?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Zaagwerk gaat normaal gesproken in de bouwmarkt op de mm nauwkeurig.
Daarnaast hebben ze daar minder last van stompe zaagbladen ed. en krijg je meestal een betere zaagkwaliteit dan wat de meesten zelf voor elkaar zouden kunnen krijgen.
Maar bij gefineerde panelen wordt er niet even tape gebruikt om splinteren te voorkomen, dus daar wel even rekening mee houden.
De belangrijkste maat voor een piano scharnier staat juist bij de tekening er niet op en dat is nl. de dikte van de scharnier.
Die dikte moet je nl. weten om het deksel op maat te kunnen maken, valt deze ergens bovenop dan maakt 1 mm niet zoveel uit, maar moet hij ergens binnenin vallen dan is de maat wel belangrijk.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Zoek een houthandel met een formaatzaag. Dan krijg je eea recht, haaks en op 0,1 mm nauwkeurig aangeleverd.

Hier in de buurt hadden wij een DHZ-winkel met een kleine houtbewerkingsafdeling voor het maatwerk... Helaas is deze opgegaan in een grote keten, en is deze service opgeheven.

Als je zelf een bovenfrees en een kopieerfrees hebt, kun je ook al veel oplossen. Ook kun je dan een sparing maken voor de pianoscharnieren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Bij ons zijn er meerdere bouwmarkten, allemaal met een formaatzaag met voorritsblad, geen enkel probleem voor kunststof platen, geen splinter te zien.
 

Cavaldi

  • #5
Na het afronden van dit project kan ik iemand anders die nadenkt over werktekeningen één ding op het hart drukken:

Gebruik geen marges. Teken alles in dat erin moet, inclusief scharnieren en zorg dat alle maten aansluiten zoals bedoelt, zonder marges.

Je kunt makkelijk iets kleiner maken als het te groot is uitgevoerd, maar je maakt iets dat te klein is niet makkelijk wat groter.

Het is een goed idee om een losse werktekening te maken waarin je ziet waar de mogelijke problemen komen, en het ontwerp door te denken over hoe de kans op problemen kan worden verkleint, maar gebruik voor de uitvoering een werktekening met de exacte maten plus eventueel een rode lijn hier en daar om duidelijk te maken dat precies zijn extra belangrijk is. Om dat te ontdekken kan je die risicotekening gebruiken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu