Welke wc pot?

Koral

  • #1
Beste klussers,

Toen ik 25 jaar geleden mijn huis net had gekocht, heb ik de nog originele badkamer met toilet en het toilet op de begane grond vervangen. Aangezien het budget destijds bijzonder krap was, heb ik toen bij een bepaalde bouwmarkt de goedkoopst mogelijke toiletset (inbouwreservoir met pot) dubbel aangeschaft.
Hier hebben we 22 jaar mee gedaan en de laatste 2 a 3 jaar werd er langzaam maar zeker toch een (kalk)aanslag in beide potten zichtbaar.
3 jaar terug hebben we besloten badkamer en toiletten weer eens te vernieuwen en, met een ruimer budget, 'betere' spullen aan te schaffen. We kozen toen voor een bekend merk inbouwreservoir en een dure, randloze, toiletpot. En dat x2 uiteraard. Kost wat, maar we dachten hier zeker ook weer een jaar of 20 mee te gaan doen.
Helaas zijn beide, dure, toiletpotten nu al compleet voorzien van (kalk)aanslag onder in de hals. Ziet er niet echt fris uit.
De schoonmaak-routine is gelijk aan die we met de goedkope toiletpotten deden. We hebben al van alles geprobeerd, maar het glazuur is inmiddels echt verdwenen en we zullen weer nieuwe toiletpotten moeten aanschaffen.
Mijn vraag is hoe ik erachter kan komen welke potten nu voorzien zijn van degelijk glazuur? Op internet kan ik geen testen vinden die betrekking hebben op de kwaliteit van het glazuur. Hoogstens over het watergebruik en hoe makkelijk ze een grote boodschap door kunnen spoelen.
Dit vraagt dus om een wcpot-specialist die ervaring heeft met diverse merken na langere tijd. De badkamerwinkel prijst de potten aan die hij verkoopt, maar heeft geen idee hoe sterk de afwerking is. Daar vraagt niemand ooit naar werd gezegd.
Dus ik hoop dat iemand me kan zeggen waar ik op moet letten, of hoe ik een goede toiletpot kan herkennen.
 

Dimkal

  • #2
Sommige schoonmaakmiddelen bevatten zoutzuur en dat tast het glazuur aan. Ook kan de drinkwater maatschappij de hardheid omhoog geschroefd hebben om de leidingen te sparen. Maar meestal is het gewoon kalkaanslag wat verwijderd moet worden, het glazuur is nog altijd veel harder dan de kalk die zich er aan hecht. Je hebt merken bijvoorbeeld G…t die keramiek verkopen die een extra keertje door de oven heen gaan waardoor het glazuur nog minder micro poriën overhoud omdat het glazuur nog meer uitvloeit. Maar ook hierop zal op den duur toch kalk af gaan zetten. Misschien moet je dan denken aan een ontharder zeg maar.
 

Koral

  • #3
Bedankt voor je reactie.
Mijn inbouwreservoir en toiletpot zijn beide van het merk G....t en dan zeker niet de goedkoopste uitvoeringen. Ik weet niet of die extra keer door de oven gaat van de laatste tijd is, of dat dat al een hele tijd zo is?
Op dit moment zou ik het niet zo erg vinden om weer een (duurdere) pot aan te schaffen, maar ik wil er dan wel langer dan 3 jaar mee kunnen doen.
Misschien dat er nog oplossingen zijn om de aangekoekte resten te verwijderen? Op internet lees ik veel dat het om urinesteen gaat, maar als je goed kijkt bij de uitloop van het water, zitten daar ook al sporen van aanslag, dus lijkt het me wel kalk te zijn.
Het waterbedrijf heeft me gemeld dat de hardheid hier al jaren rond de 8 dh(?) is, dus het verschil met de vorige, goedkope, toiletpotten is er niet. Ik heb al een vaatwasser tablet, cola, baking soda met schoonmaak-azijn en de nodige officiële spullen gebruikt, maar de aanslag verdwijnt helaas niet....
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dimkal schreef:
Je hebt merken bijvoorbeeld G…t die keramiek verkopen die een extra keertje door de oven heen gaan waardoor het glazuur nog minder micro poriën overhoud omdat het glazuur nog meer uitvloeit.
Lijkt mij een mooi verzinsel van de afdeling Marketing...
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Het lijkt me onwaarschijnlijk dat duurdere keramiek beschermt tegen kalkaanslag.

8° DH is niet bijster hard water en je zou kalkaanslag makkelijk moeten kunnen managen met goede schoonmaak. Misschien moet je vaker of op een andere manier schoonmaken dan je nu doet. Kalk verwijder je met zuur, bijvoorbeeld schoonmaakazijn, of citroenzuur. Het zuur moet kans krijgen om in te werken, dus bijvoorbeeld om de vijf minuten insproeien of de kritieke plekken in schoonmaakazijn gedrenkte stukken keukenpapier leggen. Geen schurende middelen gebruiken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Waarom is dat onwaarschijnlijk, ik denk dat er nogal kwaliteitsverschil kan zijn in keramiek.
Ik wilde eigenlijk ook het algemeen bekende merk inbouw reservoir en pot, maar mijn vrouw had
andere ideën. Nu hebben we een voor mij tot toen toe onbekend merk, maar wat is dat geweldig spul.
Het spoelt beter, heel veel water inhoud voor als dat nodig is en de bedienplaten zijn zeer mooi.
Dat geldt ook voor de pot, er zit best wat verschil in.
 

eezacque

  • #7
Kalkaanslag verwijder je het best mechanisch, door te schuren met puimsteen. Dat is harder dan kalk- en urinesteen, maar zachter dan keramiek. Chemische middelen zijn ofwel te zwak (azijn) ofwel te sterk (zoutzuur), dus je verwijdert ofwel helemaal niets, of veel teveel, en dan kun je inderdaad elke paar jaar je sanitair vernieuwen.
 

Haplo

  • #8
stukjes wc papier over de hele pot verdelen, schoonmaakazijn in een plantenspuit doen en de boel goed inspuiten. Zeker een hele nacht laten staan, desnoods tussentijds nog bespuiten. Naderhand met staalpolish de pot behandelen. Blijft de kalk langer weg.
 

eezacque

  • #9
Ik heb zelf een pot een nachtje in schoonmaakazijn laten weken, met een dijkje op het plateau zodat het niet wegloopt, en het effect was nihil.
 

Dimkal

  • #10
Walker schreef:
Lijkt mij een mooi verzinsel van de afdeling Marketing...
Ga een keer naar een keramiek fabriek zoals ik inmiddels meerdere malen over de jaren heb gedaan dan kun je het met je eigen ogen bekijken. Dan kan je in je header ook sanitair specialist erbij plakken.
 

Koral

  • #11
De oude, goedkope potten werden net als nu 2 keer per week schoongemaakt met dezelfde wc reiniger van een bekend merk. Het lijkt me dat er inderdaad verschil moet zijn in glazuur-kwaliteit, want het ene type gaat 20 jaar mee en het andere type ziet er na 3 jaar al niet meer uit.
Zoals gezegd heb ik alles al geprobeerd, op het puimsteen na. Dat ga ik toch ook maar eens proberen....
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
Je verhaal verbaast me, omdat mijn eigen doorsnee wc-pot na 13 jaar nog bijna uitziet als nieuw, terwijl ik niets anders gebruik dan wc-borstel en microvezeldoek i.c.m. een zelfgemaakte wc-reiniger uit citroenzuur en allesreiniger. De waterhardheid in Amsterdam is vergelijkbaar met die bij jou.
Jullie zijn misschien met meer personen, maar toch zou ik verwachten dat een toiletpot na drie jaar nog niet vervangen hoeft te worden.
Misschien heb je gewoon pech gehad met je laatste aankoop. Als het inderdaad een gerenommeerd merk is, dan zou ik gewoon met hen contact opnemen. Misschien dat het probleem daar bekend is en dat je kunt gebruikmaken van een coulanceregeling.
 

Koral

  • #13
Het verbaast mij zelf ook en dan vooral omdat de nieuwe potten 3x duurder zijn dan de oude. De vorige potten waren ruim 20 jaar oud en daar begon er voorzichtig iets van aanslag zichtbaar te raken.
De sanitairwinkel waar ik de nieuwe, dure van een gerenommeerd merk potten heb gekocht is inmiddels gesloten. Ik heb daar vorig jaar, dus na 2 jaar, wel gevraagd hoe dit kan. Ze zouden dan iemand langs sturen, maar dat is nooit meer gebeurt. Het gerenommeerde merk geeft inmiddels aan dat er niet eerder klachten zijn geweest over slechte kwaliteit, dat er geen garantie meer is en eventuele klachten bij de verkopende partij moet neerleggen.
Daar heb ik dus helemaal niets aan en het is dat beide reservoirs ingebouwd zitten, anders zou ik die het liefst eruit halen. Het merk G.....t heeft voor mij afgedaan in ieder geval.
Nogmaals : de potten worden 2x in de week schoongemaakt, ook al omdat de blauwe spetters van het ingebouwde toiletblokjeshouderding? intrekken in het kunststof van de bril als je dit te lang laat zitten. Met de goedkope potten is dit altijd schoon gebleven en nu na 3 jaar met 3x duurdere potten zit er al een behoorlijke aanslag op de potten. Ik ga alleen nog het puimsteenblokje proberen.....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu