Welke vloerisolatie?

StephenHunter

 • #1
Beste klussers,

Over een paar weken verhuizen wij richting onze nieuwe woning en ik ben mij alvast iets aan het verdiepen in geschikte vloerisolatie, die is er namelijk nog niet!

De situatie:
- Jaren 30 woning
- Er is een kruipruimte, maar die is niet toegankelijk (geen luik). Ik weet dus ook nog niet hoe veel ruimte (diepte) er is
- De vloer in woon- en eetkamer gaat er uit, dus mogelijkheden voor vloer isolatie. Er komt een parket vloer in.
- De kruipruimte is goed geventileerd, geen vochtproblemen.

Ik zie uiteenlopende opties, zoals bijvoorbeeld steenwol of EPS korrels.

Zo zou steenwol mooi dempen en zouden EPS korrels makkelijk aan te brengen zijn.

Wat raden de ervaren klussers aan? Is de keus nog afhankelijk van de diepte van de kruipruimte? Welke andere variabelen hebben invloed?

Als de vloer er uit gaat kan ik dus meer zeggen over de diepte, maar ik ben erg benieuwd naar de ervaren meningen zodat er met een scherp oog naar gekeken kan worden.

Groeten,
Stephen
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Isoleren doe je tegen de onderkant van de vloer. Losse korrels werken dus niet. Kies een isolatie die tegen vocht kan (als het wel eens vochtig is in de kruipruimte) en waar de warmte niet uit waait. Steenwol is dus niet snel een logische keuze.

  Komt er een betonvloer in of hout?
   

  StephenHunter

  • #3
  Bedankt voor de reactie.

  Er komt een houten vloer in. Wat voor materiaal raad je aan? Heeft de bodemvrijheid in de kruipruimte nog invloed op de materiaalkeuze?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #4
  Leuk dat er parket in komt, maar ga je de vloerconstructie nog wijzigen? Stel dat de houten balken die er nu zitten aangetast zijn door zwam of houtrot. Daar kom je pas achter als je eea open maakt.
   

  StephenHunter

  • #5
  quoten niet nodig - mod

  Dat wordt afwachten inderdaad. Als het er allemaal goed uit ziet was ik niet van plan om de vloerconstructie te wijzigen.

  Als het wel rot is wordt het hoe dan ook een andere klus dan alleen isolatie plaatsen.
   

  LHelson

  • #6
  Voor vloerisolatie gebruikt men meestal gespoten PUR of isolatieplaten (EPS, PIR, PUR).
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #7
  Ik heb thuis wel voor glaswol gekozen. De afstand tussen de draagbalken was hart op hart 60 cm. Dakisolatie paste er daarom mooi klem in. Ik heb met gegalvaniseerd ijzerdraad een net gespannen waar het glaswol op komt te liggen. Ik heb de zijde met aluminiumfolie richting de kruipruimte geplaatst en hier met een stanley mis een hoop kruizen in gesneden. Zo fungeert het aluminiumfolie ipv als reflector als damp werende laag. De gaten zorgen ervoor dat vocht dat er toch tussengekomen is er uit kan.

  Boven de ondervloer een dampdichte reflecterende laag gebruikt die je op de laminaatafdeling vind en onder de ondervloer moet komen.

  Nadeel is dat op de plek van de balken dus geen isolatie zit en hier je RD waarde dus wel lager is.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Een ander groot nadeel is dat condens op de koudste plekken neerslaat en dat is bij en op de balken, ik vraag me af hoe lang dit goed gaat.
  U hebt kruizen gesneden in de alu folie en nu denkt u dat dit dampwerend is ?
   

  Marcn88

  • #9
  Als iets dampwerend moet zijn is het de bedoeling dat dit een luchtdichte laag is :mrgreen: :mrgreen: dus geen kruizen in snijden
   

  StephenHunter

  • #10
  Bedankt voor de antwoorden allemaal, ik denk dat ik dan ga voor bijvoorbeeld EPS isolatieplaten.
   

  StephenHunter

  • #11
  Ik ben ondertussen begonnen aan de klus. De ruimte onder de kruipruimte is minimaal, dus werken via de onderkant zit er niet in.

  Vanaf de bovenkant kan ik de EPS platen wel prima bevestigen als de ondervloer er uit is. Die zit alleen op een hoop plekken vastgespijkerd ipv geschroefd, waardoor dat ook niet echt handig werken is.

  Zou het een optie zijn om de ondervloer eruit te halen (waarschijnlijk de planken zelf beschadigen ivm vastgespijkerd) en deze te vervangen voor nieuwe planken / platen? Hoe kijken jullie daar tegen aan?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Met een spijkertrekker al geprobeerd?  Op vloeren wordt vaak underlayment gelegd. Deze zijn standaard 18mm dik. Vloerplanken zijn vaak wat dikker. Als de balken verder dan 60cm uit elkaar liggen kan underlayment wat gaan doorveren.
   

  StephenHunter

  • #13
  Ah, ok. Dus als het lastig is om de vloerplanken te hergebruiken raad je underlayment aan? Ruimtentussen de balken is vaak 50cm, soms een keer iets breder.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu