Welke versie van accutol kopen?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Graag wil ik van jullie weten waar ik verstandig aan doe.

Ik ga binnenkort een hardhouten vlonder maken van 43 m2. Momenteel heb ik een 15 jaar oude Bosch accutol van 12 volt. Voor huis tuin en keukenklusjes prima: even opladen voor gebruik en je kunt er redelijk goed mee uit de voeten. Alleen de accu begint wat minder te worden en vooral in hardhout zorgen boren en schroeven heel snel voor een lege accu. Niet ideaal dus voor de komende klus.

Omdat ik al mijn elektrische gereedschap van Bosch heb zoek ik nu ook weer een nieuwe accutol van dit merk. 18 Volt is wel aan te raden alleen zie ik 2 versies voorbij komen: het standaard model en de "ergonomic", waarbij je voor de normale handgreep nog een tweede handgreep / beugel heb.

Zijn er hier ervaringsdeskundigen? Werkt de ergonomic fijner? Of gebruik je de extra handgreep nauwelijks?
 

Tiho

  • #2
Over het algemeen houdt je de machine met een hand vast. De ergonomic zal zijn ontworpen met het idee van het tweede handvat op een boormachine die je er af kunt halen. Als je af en toe de machine vast moet houden kan je dat ook makkelijk aan elke machine doen Door hem vast te houden met de andere hand.
 

Poster

  • #3
Hallo

Ik heb zelf een grote hardhouten vlonder, om de accu machine niet over te belasten heb ik een gewone elect. boormachine gebruikt voor de parkers op langzame stand.

Maar een nieuwe accu tol is nooit weg.


Grt
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Precies wat ik al dacht: de extra handgreep gebruik je niet zo veel in de praktijk. De accutol is dusdanig van formaat dat je 'm niet gaat gebruiken voor klussen waarbij je de machine met 2 handen vast moet houden.

Ik heb ook een Bosch boorhamer. Met de klopstand uit kun je hier ook wel mee schroeven, maar de snelheid doseren is vrij lastig. Ineens gaat hij naar vol vermogen en draai je alles kapot (boortje, bitje of schroef).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Je kan ook gewoon een nieuwe accu kopen. Desnoods van een goedkoper merk dan de machine.

Ik heb één accutol waar ik het extra handvat wel eens van gebruik. Bv. bij boren met vlinderboren. Dit is zo'n krachtige machine dat deze uit je hand slaat. Bij de meeste klussen hou ik de machine met één hand vast.

Bij een nieuwe machine wil ik er in ieder geval een broekclip bij hebben. En ik kies liever een compacte en lichte machine. Voor de meeste klussen is dat voldoende.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Mijn huidige machine is een 14,4 Volt. Ruim voldoende voor iedere klus. Echter ik zie bij mijn klanten steeds vaker voor professioneel gebruik een slagschroevendraaier.

Voor het schroeven van hardhouten vlonders lijkt de (stevige) prijs mij te rechtvaardigen, vooral als het aantal m2 behoorlijk is...

Tevens zou ik speciale vlonderschroeven gebruiken. Dat scheelt heel veel boren.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het gaat om 43 m2. Ik volg op YouTube diverse kanalen m.b.t. klussen en zie daarin steeds vaker de slagschroevendraaier. Die draait schroeven overal in alsof het geen moeite kost.

En vlonderschroeven ga ik zeker gebruiken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Een goede gewone accu-machine draait die schroeven er ook zo in.
Een slagschroevendraaier heeft als grote nadeel dat hij alleen geschikt is om te schroeven.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
RVS schroeven in hardhouten vlonderplanken zou ik niet met de slagschroevedraaier doen. Je gaat er veel kapot draaien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu