Welke verf voor oude grenen deuren

Mouse

  • #1
Ik heb inmiddels beneden alle boardplaat deuren vervangen door originele grenen deuren van begin 1900.
Het stadium van afkrabben, reparatie en en schuren is klaar.

Feitelijk zijn alle deuren zover dat ik kan overgaan tot het schilderen.
Ik vraag me nu echter af welke soort verf ik het beste kan gebruiken, ik heb destijds boven een oude grenen deur geschilderd met gewone "moderne" verf en nu na een tweetal jaren zie ik toch dat er haarscheuren ontstaan omdat het hout blijft werken.

Zou het toch verstandiger zijn om te werken met ouderwetse olie op lijnolie basis ?
Op zich zat de oude verf die ik heb verwijderd (van dat plakkerige spul) omdat er ooit platen opgelijmd waren er nog strak op.

Heeft iemand hier ervaring mee ?
 

BeeTeeWee

  • #2
Ach ja, vroegah, toen had je nog echte verf... tegenwoordig moet het allemaal milieuvriendelijk en watergedragen en dat leidt lang niet altijd tot kwaliteitsproducten.

Zelf hebben we in een soortgelijke situatie goede ervaringen opgedaan met een merk dat ik hier niet mag noemen, maar het zijn 5 letters. Het type is een letter, cijfer en letter. Als je bij de vakhandel naar een zeer sterke en krasvaste verf vraagt, kennen ze deze absoluut.

Heb je misschien vorige keer de deuren laten logen? Want dan moeten ze eerst een week of drie in een verwarmde ruimte "uitademen". Ook restanten van afbijtmiddelen verminderen de hechting.

Ik zou de deuren ook goed (minstens twee keer) gronden, de eerste keer flink met terpentine verdund. Laat ook voldoende tijd tussen de lagen zitten. In plaats van plamuur zou je het gebruik van een 2-componentenvuller kunnen overwegen, dat is veel sterker.

Maar lijnolieverf zou je misschien ook best eens kunnen proberen, ik ben zelfs benieuwd hoe zich dat houdt.
 

Mouse

  • #3
Ik weet precies welke letter (de 18e uit het griekse alfabet) je bedoeld :wink:

Dat is namelijk dezelfde verf die we de vorige keer hadden gebruikt, en de deuren waren ook toen niet geloogd. Ik heb verder geen plamuur maar houtvuller gebruikt om gaten te dichten.

Ik heb inmiddels met de vakman hier in de stad gesproken en die raadde inderdaad aan om toch wat hij noemde "natuurverf" (dat is heb ik gezien verf op basis van lijnolie) te gebruiken omdat dit elastisch blijft en meer van de werking van de deur kan opvangen.


Ik heb inmiddels een pot grondverf en zijdemat aangeschaft en ik ga eens kijken hoe dit uitpakt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu