Welke verf voor badkamerdeur

Onze badkamerdeur en -kozijn worden door condens kletsnat tijdens het douchen, na een paar maanden begonnen er scheurtjes te ontstaan in het verfwerk en nu na een jaar krullen die kiertjes in de verf steeds verder open. Het is een paneeldeur, en bijv. op de plek waar de regel en stijl bij elkaar komen gebeurt dat. Ook op het kozijn zijn een paar van die plekjes. Geen fraai gezicht en het wordt er met de tijd ook vast niet mooier op. Vandaar dat ik het wil overdoen.

Er zat oude verf (waarschijnlijk op terpentinebasis) op. Die hebben we ontvet, geschuurd, gegrond met multiprimer en geplamuurd. De oude verf was verre van perfect, zowel butsjes (gewone gebruikssporen) maar ook hier en daar scheurtjes/loslaten door vocht. We hebben geschilderd met zijdeglans watergedragen lak. Eén laag, want de multiprimer was ook al op kleur.

Nu vraag ik me af welke lak/primer oid ik het beste kan gebruiken om te zorgen dat het dit keer wel mooi blijft. En hoeveel lagen. Ook heb ik met een spiegeltje eens aan de onderkant van de deur gekeken en daar is het kaal hout. Iets zegt me dat dat geen goed idee is voor een badkamerdeur maar klopt mijn vermoeden? En moet ik de onderkant behandelen met dezelfde grondverf/lak?
 
Zorg eerst voor een goede afzuiging en dat er voldoende verse droge lucht in de badkamer kan komen.
Zorg bv dat er een ruimte van ongeveer 2 cm is tussen onderkant deur en dorpel.
 
  • Like
Waarderingen: Klussss
Afzuiging heb ik gevraagd aan de verhuurder maar die zei dat ze dat niet gaan maken. De reden was dat geen enkel huis (rijtjeswoning) dit heeft en dan wil iedereen dat. Ik moest maar een raam openzetten...

Is er geen verf die gewoon tegen water kan? Buiten regent het toch ook?
 
Toen ik de verhuurder vroeg naar ventilatie, was ik ook bang dat de badkamer gauw onder de schimmel zou komen te zitten. Maar tot nu toe geen last.

Na het douchen gaat het raam wel altijd open, minimaal een half uur ofzo. Ook staat de badkamerdeur meestal open / op een kier. De badkamerdeur is eigenlijk alleen dicht tijdens het douchen (uiteraard), en tijdens de winter wanneer het raam open is.
 
Hoe lang woon je er dan al? meer dan een jaar? Aangezien je slechte ventilatie hebt maar alleen je deur een probleem is haak ik af, ik zou niet zo goed weten wat dan te doen, behalve de verflaag compleet opnieuw opbouwen, en aflakken met een verf op terpentinebasis, maar ik zou even wat andere reacties afwachten? Wat voor verwarming zit er in en hoe hoog staat die?
 
Grenen.
De aansluitingen van de panelen met de deur hout zou je dan moeten afkitten aan de douche zijde. Verf trekt op die naden altijd open.
 
De eerste twee regels zeggen genoeg, douche met het raam en deur zoveel mogelijk open, dan kan de damp ergens eruit.
Nu verzameld u zelf de damp, u schrijft dat u alles dicht houd.
Als het raam al open staat met douchen, en onder de deur een flinke ruime kier zit, krijgt u al een natuurlijke trek.
 
Laatst bewerkt:
De situatie is dat er een kleine radiator zit in de badkamer, ookal zet ik de thermostaatknop op 5 en in de woonkamer alle radiatoren op 3 met de thermostaat op 23 graden, dan nog wordt het in de badkamer niet super warm. Zeker de deur niet, want die zit precies aan de andere kant als de radiator in de langwerpige badkamer. Oja, er loopt ook nog een flinke balk langs het plafond die ervoor zorgt dat de warmte van de radiator vooral bij de buitenmuur blijft hangen. Zet ik het raam open, dan vliegt de warmte helemaal makkelijk naar buiten, en wordt het behoorlijk blauwbekken in de winter. De douche zit naast de deur (op de tegenoverliggende wand als radiator + raam. De enige manier om 's winters behaaglijk te douchen, is alles dicht houden en accepteren dat het een turkse stoomcabine wordt.

De badkamerdeur grenst (uiteraard) aan de overloop. Waar geen radiator te bekennen is om het warm te krijgen. Er is wel het trapgat waar de koude lucht van beneden door omhoog trekt. De badkamerdeur is pal naast het trapgat.

Kortom: een niet ideale situatie voor die arme deur en kozijn om hun lak te behouden. Maar realistisch gezien ga ik het halve huurhuis niet verbouwen omdat de verhuurder het heeft vertikt om een paar jaar geleden tijdens de badkamerrenovatie een afzuigertje erin te zetten...

Ik zou liever gewoon verf erop smeren die goed tegen water kan en daarmee klaar. Is er iemand die me verftips kan geven?
 
Raam open, ja wat is open. Lijkt mij niet zo'n goed voorstel. Buiten 16 graden en met het raam open douchen. Ja dat gaat nog wat worden met de thermostaat op 19 gr.
 
@Rola heeft je de oplossing al gegeven in post #9. Een dergelijke deur werkt een beetje, en dan vooral op de overgangen tussen stijl en regel. Aangezien verf niet elastisch is, scheurt het op dat punt. Een randje kit kan dat wel opvangen.
 
Ik zou liever gewoon verf erop smeren die goed tegen water kan en daarmee klaar. Is er iemand die me verftips kan geven?
Een goede glans of mat glans lak op basis van terpetine moet je het netjes kunnen blijven houden. Vraag me wel af of je de oude verf op waterbasis voor 100% zou moeten verwijderen. Of goed schuren en een paar keer lakken voldoende zou kunnen zijn.

Na gebruik van de douche het raam openzetten en na 20 minuten of beter nadat de luchtvochtigheid tot gemiddeld is gezakt het raam sluiten. Zeker bij lage temperaturen het raam niet de hele dag openzetten.
 
Lijkt erop dat ik met een verf op terpentinebasis aan de slag ga. Maar qua voorbehandelen en hoeveel lagen (ook gronden? ik lees in andere topics vaak over allgrund universele hechtprimer) kan ik nog wel wat advies gebruiken. Evenals de onderkant van de deur: hoort die kaal of geschilderd? Ik hoop dat iemand hier nog wat duidelijkheid in kan geven.

@Rola en @Impie jullie suggesties over kit snap ik niet helemaal. @Rola jij lijkt het over de aansluiting tussen panelen en de rest van de deur te hebben. Daar zit (nu tenminste) niet het probleem. Het gaat over de aansluiting tussen regels (die korte horizontale 'planken') en stijlen (die lange verticale 'planken'). Dat zijn de probleemgebieden. @Impie jij schrijft dat daar een randje kit tussen moet, maar daar zit dus geen randje. Die verbinding is hartstikke plat, als ik daar ga kitten dan komt er in mijn interpretatie dus een ril kit bovenop te liggen en dat kan je niet bedoeld hebben toch? Wat heb ik hier niet goed begrepen?
 
Het kan ook nog zijn dat er een plamuur is gebruikt die onvoldoende tegen vocht bestand is. Gebruik plamuur die geschikt is voor buiten en dan afwerken met een goede kwaliteit verf.

Ook watergedragen verf zou gewoon moeten voldoen. Terpentineverf geeft weer veel meer kans op donkervergeling.
 
Voor @Rola en @Impie een foto van de aansluiting tussen stijl en regel:
IMG_20220921_095954.jpg
 

Gerelateerde klussen

Reacties
3
Weergaven
889
Reacties
2
Weergaven
833
Verven, lakken, behangen en glas
Profiklusser
Reacties
1
Weergaven
2K
Verven, lakken, behangen en glas
Kees de schilder
Reacties
1
Weergaven
2K
Verven, lakken, behangen en glas
Kees de schilder

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu