Welke stalen latei enkelsteens muur

Knuppel

 • #1
Onder het platte dak van mijn aanbouw staat een muurtje dat 1 zijde van het platte dak draagt. In dat muurtje zit een deur naar de garage. Dit was nooit een probleem, ware het niet dat er recentelijk een groot dakraam geplaatst is, waarvan net deze balk de helft van het gewicht draagt.

Er zijn nu 2 verticale scheuren ontstaan ter breedte v.h. kozijn. Niet echt verwonderlijk want deze stenen zijn niet in verband gemetseld.

Nu ga ik het kozijn vervangen, en wil daarbij meteen dit constructieve probleem oplossen. Idee is om een stalen latei te plaatsen. Uitdaging hierbij is dat het een enkelsteens wand is (van die ruwe grijze betonstenen).

Gewicht is voor een stalen latei te verwaarlozen denk ik. 3 rijtjes stenen, plat dak + dakraam (200kg).

Welke latei kan ik hiervoor het beste kiezen, zodat ik deze netjes kan wegwerken? Hoe zit het met de bovendorpel van een kozijn, moet die ook vastgezet worden aan de latei, zo ja hoe?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Knuppel

  • #2
  Ter illustratie dit zijn de ideeen die ik heb.

  Standaard I-profiel, smaller dan 10cm zodat ik deze kan afwerken met gips o.i.d.:


  Betonlatei, met bovenop de muur een stalen plaat om de krachten te verdelen:
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Die stalen plaat op de muur heb je niet nodig. Een hoeklijn zou ook kunnen als latei, zie je aan de buitenzijde wat minden van, een hoek 100.100.10 voldoet wel met de opgegeven afmetingen van het dak. Opleglengte 125 mm.
   

  Knuppel

  • #4
  Hoeklijn heb ik ook aan gedacht. Maar de muur is dus halfsteens, en beide zijdes zijn binnen. De achterkant is de garage, voorzijde de aanbouw welke aan het huis vast zit.

  Is het mogelijk om een stalen H-balk te leggen, en hier over heen te tegelen? Door bijv. het deel tussen de flenzen op te vullen?

  De zijde in de garage maakt me nog niet zoveel uit, zolang het maar vlak is.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu