Welke stalen balk voor overspanning van 8 mtr (overkapping)

Grunt

  • #1
Ik wil onze 10 jaar oude overkapping gaan renoveren. De overkapping is 8 mtr x 2,4 mtr, dakhelling ca. 20 graden, geheel van geïmpregneerd hout bedekt met golfplaat. Momenteel rust het op twee staanders van 90x90, en is de grootste overspanning 4 mtr. Zie foto's.

Om geen staanders meer nodig te hebben ben ik van plan de volledige 8 mtr te gaan overspannen met een stalen H of I-balk. De rest van de constructie wordt weer van hout. Aan een zijde wil ik de balk aan de muur vastschroeven, de andere zijde rust dan op een dubbelsteense muur. Net als nu de houten 90x90 balk.

Er komen aluminium damwandplaten op met een totaal gewicht van 50 kg. Ik schat dat het hout alles bij elkaar 150 kg weegt, dus dan natte vinger ik een belasting van 250 kg op 8 mtr = ± 32 kg / meter. Bij een halve meter sneeuw wordt dat 885 kg per meter. :shock:

Volg ik het bouwbesluit hoef ik maar rekening te houden met 70 kg / m2 sneeuw, en wordt de belasting 202 kg / meter.

De vraag: welk soort balk kan ik het best gebruiken (HEA, UNP, etc), en hoe dik moet de balk zijn?


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Bereken ook even de sneeuwophoping en -accumulatie.

Een balk van 8m zal toch echt even door een constructeur bepaald moeten worden. Ik zou er gewoon halverwege een kolom onder laten staan.
 

Grunt

  • #3
Een kolom halverwege is een optie, maar geen kolom lijkt me toch mooier. Kan (mag) ik gewoon de tabellen van de balkleveranciers hanteren en zo zelf bepalen welke balk ik kan gebruiken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De juiste balk kiezen is iets meer dan een getalletje in een tabel aflezen. Weet je bijvoorbeeld hoe je de opleggingen moet bepalen?
 

Grunt

  • #5
Ik leg hem aan de ene zijde op een dubbelsteense muur, en op de andere op een gemetselde poer (beiden goed gefundeerd) en veranker dat dan met bouten. Ik ben niet bang dat daar wat mee gaat gebeuren.

Waar ik over twijfel is het gaan doorhangen van een stalen balk bij 8 mtr overspanning. Kun je wat dat betreft wel de tabellen hanteren zonder risico (als je de belasting weet)?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Grunt schreef:
Bij een halve meter sneeuw wordt dat 885 kg per meter. :shock:

Volg ik het bouwbesluit hoef ik maar rekening te houden met 70 kg / m2 sneeuw, en wordt de belasting 202 kg / meter
Hoe kom je aan het gewicht van een halve meter sneeuw en je interpretatie van het bouwbesluit is onjuist.

Het buitenblad waar je de balk wilt in opleggen is bij dit soort woningen van de buren.
Ik zou me meer zorgen maken over het opwaaien.
Schakel een constructeur in, kan zelfs online
 

Grunt

  • #7
De gewichten heb ik met google gevonden.

Maar goed, fair enough :)

Het wordt na overleg met iemand die er meer van weet dan ik een overspanning van 170x71 hout, met in het midden één staander. De draagbalk maak ik rechts van de staander met een liplas aan elkaar (5 + 3 meter).
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Aluminium damwandplaten gaan ook behoorlijk lawaai maken als daar regen op komt. Ook iets om nog over na te denken, zeker ook ivm de buren.
 

Grunt

  • #9
Het worden platen met een viltlaag eronder tegen condensvorming, dat zal ook iets dempen. Op de gesloopte overkapping lag polyester golfplaat. Dat maakte ook veel lawaai, maar ik heb nooit klachten gehoord. Persoonlijk vindt ik het geluid van kletterende regen gezellig en prettig :)

Deze huizen hebben overigens uitstekende (geluids)isolatie, dus ik verwacht geen problemen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
4m lang overspannen met een balk van 170mm :?:
Ach, het risico is hier beperkt :roll:
 

Grunt

  • #11
Dat het risico beperkt is denk ik ook. De vorige balk was 90x90 met ook een overspanning van 4 meter, en daar hebben we eens met drie man en een dressoir op gestaan om het de slaapkamer op te krijgen. De nieuwe balk heeft nog meer draagvermogen.

In de hoek waar de sneeuwophoping plaatsvindt (ervaring met de vorige overkapping) is het dak aan drie zijden ondersteund (2x muur en 1x ligger).

Leg aub eens uit waarin jij risico ziet? Ik wil het veilig en goed doen maar aan dit soort opmerkingen heb ik niks.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Als de balk niet voldoet aan het bouwbesluit, is er een risico. Op bezwijken, teveel doorbuigen, of op handhaving van de gemeente ;)
 

Grunt

  • #13
Zo gezien heb je uiteraard gelijk. De vorige overkapping heb ik ook geen vergunning voor aangevraagd. Die stond plots wel vernoemd op de beschikking WOZ :shock:

De gemeente was alleen geïnteresseerd in incasseren :mrgreen:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu