Welke schutting kan 15 jaar mee en elke storm de baas

Schutting

 • #1
Beste leden,

Wij hebben een hoekhuis met een schutting die we willen vervangen. Huidige schutting is een dichte wand middels rabatdelen met dubbele zichtzijde. Ik schat in dat er hardhouten palen op ongeveer elke 120 cm tussen de binnen- en buitenzijde van de schutting in de grond zijn geslagen. De schutting kent drie delen, eigenlijk 4 want tussen onze tuin en de buren staat ook een deel maar die laten we staan.

A. Deze zijde is 3 meter breed waarvan de linkerkant grenst aan de schutting tussen ons en buren, rechterzijde is vastgemaakt aan onze stenen berging.

B. Deze zijde is 8,40 cm lang waarin een poortdeur is verwerkt van 1 meter breed. Deze poortdeur is vastgemaakt aan een kozijn achtige constructie van hardhouten palen c.q. balken, welke vastgemaakt is aan de stenen berging. De andere zijde van dit deel is een hoekverbinding met het laatste deel C.

C. Deze zijde is 110 cm breed en de ene kant is vastgemaakt aan de muur van het huur en de andere zijde is de hoekverbinding aan zijde B.

De hoek van zijde C. is een soort nis, de ene kant is de muur van het huis en de andere kant is de schutting. Op deze nis van 110 cm breedte ligt een overkapping die ongeveer drie meter diep is. Heeft een dak van doorzichtige golfplaten. Dit is door de storm van de laatste dagen kapot gegaan.


Een aantal vragen.

Wij willen een andere schutting die onderhoudsvrij is, ik ga niet beitsen of met verf in de weer. De schutting moet ook elke NL storm de baas kunnen zijn, en 2 meter hoog zijn (is nu 230 cm vanaf straatkant gemeten). Als het nu erg nat weer is staat de onderkant van de schutting in 1-2 cm water. Ik zie hier en daar bij anderen een soort dorpel van steen welke als basis wordt gebruikt om het hout op te plaatsen, waardoor de regen het hout niet raakt aan de onderkant. De overkapping moet terugkomen, maar geen plastic golfplaten. Andere golfplaten mogen wel, maar dan met een goot en schroeven in plaats van zoals in de huidige situatie met spijkers (?!). Deze spijkers zijn verroest en de golfplaten hadden her en der scheuren.

- Welke houtsoorten zijn bewezen degelijk en in principe onderhoudsvrij voor 15 jaar?
- Welke constructie of constructies zjjn aan te bevelen om elke storm de baas te kunnen zijn?


Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Je kan naar een verduurzaamde houtsoort kijken. Sommige hebben een zeer lange levensduur.

  Of betonnen palen met aan de onderkant een betonplank, en daarboven een normaal houten schuttingdeel.
   

  Schutting

  • #3
  Dank voor uw reactie. Dat lijkt in ieder geval een stevige constructie.
  Is het een hoop gedoe als zoiets gaat rotten en je het beton eruit moet halen? Of ooit de schutting weer wilt vervangen?
   

  De Bob

  • #4
  Kunststof/composiet volkern schutting delen ?

  Wat duurder maar geen onderhoud.
   

  Schutting

  • #5
  Dank u. Ik ga daar eens naar kijken. Ben al tegengekomen dat er schuttingpalen te leveren zijn van 10x10 cm en massieve planken van 10 mm. Aankomend weekend met eigen ogen bekijken.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Graag alleen quoten als het echt nodig is. Ik heb ze nu verwijderd.

  Waarom zou het beton eruit moeten? Dat gaat juist niet rotten is het idee.

  Bij alle materialen die te koop staan, is bekend hoe lang het mee gaat. Let daarop bij aankoop. Als ze het niet kunnen vertellen, ben je bij de verkeerde winkel ;)
   

  Schutting

  • #7
  Zal ik naar kijken. Op de composiet variant wordt 15 jaar garantie gegeven. Hoe het zit qua constructie ga ik navragen. Je ziet dergelijke schuttingen ook wel met betonnen palen en lage muurtjes (of balken) zodat de schuttingdelen zelf niet in aanraking komen met water dat op de grond ligt.
   

  Schutting

  • #8
  Wat ik mij, al bladerend door allerlei brochures, afvraag is of het bevestigen van schuttingdelen aan palen middels "schermsteunen" wel ideaal is? Ik zie vaak dat er aan weerszijden drie schermsteunen zitten en dat lijkt mij een stuk minder stevig dan wat vroeger doorgaans werd gedaan; het einde van de plank op de paal bevestigen.

  Lijkt dit maar zo of zou het echt minder stevig zijn?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Dit gaat pas los als er iets rot is. Dus het werkt echt wel.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu