Welke schroeven voor gipsplaat + OSB-plaat op metal stud?

Flying

 • #1
Ik ben bezig een voorzetwand met isolatie te plaatsen tegen een buiten muur. Ik heb een frame opgebouwd van metal stud, h.oh. 60cm met hiertussen glaswol isolatie en folie er tegenaan.

Hierop wil ik OSB platen aanbrengen en vervolgens een gipsplaat 12.5mm. Welke dikte OSB platen raden jullie aan? Het is bedoeld als extra stevigheid en om straks gewoon iets op te kunnen hangen, zonder na te hoeven denken over de stevigheid.

En welk type schroeven raden jullie aan? Eerst om het OSB op de studs te bevestigen (ik las over gewone gipsplaatschroeven, maar kwam ook een tip tegen van schroeven met een boorkop).
Daarna om de gipsplaten ertegenaan te plaatsen. Bevestig ik deze alleen op het OSB of ook weer door de metal studs? En welke schroeven gebruik ik hiervoor?

Alvast bedankt voor jullie reacties!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Voor de OSB platen vast te zetten, kun je het beste freeskop schroeven gebruiken.  Voor de gipsplaten kun je normale gipsplaten schroeven gebruiken, met grove schroefdraad.

   

  Flying

  • #3
  Dank voor je reactie Peter. Is er nog verschil in kwaliteit tussen bepaalde merken? Ik heb gipsplaatschroeven waar ik een gipsplaat direct mee op de metal stud heb gezet. Deze kreeg ik erg moeilijk in de stud (lang doordraaien voordat hij er doorheen gaat). Ligt dit aan de schroef (niet scherp genoeg?) of doe ik iets verkeerd?

  Heb ik met deze schroef geen probleem met het vastzetten van het OSB doordat de schroef niet direct in de stud komt en al wel in het hout vast zit?
   

  Tiho

  • #4
  Zoals je kunt zien is het laatste stuk van die schroeven glad dus trekt dat wel aan. Osb 9 mm is voldoende ook. Ik heb de platen in de lengte door laten halen in de bouwmarkt , dat vervoerd en gebruikt veel makkelijker.

  De platen kun je horizontaal monteren en hoeven niet met de rand op een stud uit te komen, deze trek je weer vlak met het vastschroeven van de gipsplaten.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Wanneer de platen niet op de randen vastgeschroefd worden trekt de gipsplaat kapot, misschien al bij het plaatsen van de gipsplaten maar zeker wanneer er iets zwaars aan komt te hangen, daarvoor waren de OSB platen immers voor bedoeld.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  De gipsplaat hoeft alleen in het hout vastgezet te worden. Je kan dus de hoh maat van metal stut aanpassen aan de afmeting van het OSB. Scheelt zagen.
   

  Tiho

  • #7
  Als je stroken maakt zoals ik schrijf en deze laat verspringen, heb je een strook van 60 cm hoog welke dus doorsteekt op de stud. Zo een vlak trekt heus niet door een 12,5 mm plaat. Bij het schroeven al helemaal niet. TS kan overal 4 cm afzagen uiteraard dan komt hij er wel op.
   

  Willem.S

  Specialist Hout/Bouw
  • #8
  Nog ff wat;
  Tegen metal-stud gebruik je schroeven met fijne draad, in hout met de eerder omschreven grove draad.

  w.
   

  Flying

  • #9
  Dank voor jullie reacties! De platen zitten er inmiddels op: OSB 9mm op de studs geschroeft met 25mm schroeven fijne draad. Het OSB wel gezaagd zodat het op een stud eindigt. Vervolgens de gipsplaten bevestigd: door het hout en de studs. Zit er strak op!

  Nu de naden nog afwerken met gaasband en fix and finish. Moet ik voor het aanbrengen van de fix and finish nog voorstrijk aanbrengen of kan dit direct op de gosplaat?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Als je alleen de voegen afsmeert, gebruik je voegenvuller. Daar is geen voorstrijk voor nodig.

  Grote kans dat f&f iets gaat krimpen, dus dan blijf je de naden zien.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu