Welke schroeven voor gegalvaniseerd stalen frame?

Robenroute

  • #1
Beste medeklussers, ik wil een paar planken bevestigen aan een gegalvaniseerde stalen balustrade buiten (balkon). Welke schroeven passen daar het beste bij, messing, rvs of gegalvaniseerd? Bij de lokale Gamma/Hubo/etc. krijg ik, afhankelijk van wie ik het vraag, wisselende antwoorden. De een zegt dat rvs altijd goed is voor buiten, de ander zegt dat rvs problemen gaat geven daar waar het in contact komt met het gegalvaniseerde staal, en ik daarom ook gegalvaniseerde schroeven moet gebruiken. Een derde persoon zegt dat juist de messing schroeven voor de minste problemen zorgen. Ik ben even de klu(t)s kwijt…

Alvast dank voor jullie advies.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Gegalvaniseerd kan altijd, maar hier zal wel een beetje roest (roestsporen) zichtbaar worden. RVS afhankelijk van materiaaldikte. Messing in geen geval.

Zoek even op "contactcorrosietabel"
 
  • Like
Waarderingen: Robenroute

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Zelf schroef ik al jaren alles dat ik buiten gebruik vast met RVS schroeven.
Ook wanneer het vast te schroeven object van gegalvaniseerd of gelakt/gemoffeld staal is.
Dus plantenrekken, allerlei beugels hangplanten en bijv. regenpijpen, enzovoort.

Ik heb nog nergens gemerkt, dat de combinatie RVS-staal ook maar enige corrosie tot gevolg had.

En dat is wel wat anders dan toen ik het met gegalvaniseerde schroeven deed. Niet alleen roesten die na enige tijd bij de koppen weg, vooral doordat de kop bij het schroeven altijd iets beschadigt, maar als ze gaan roesten in plekken waar ze in hout zitten, zetten ze daar door de roest uit en gaat het hout ter plekke ook nog eens rotten. Dat is in dit geval natuurlijk niet aan de orde, omdat de schroeven (eigenlijk bouten en moeren dus, neem ik aan) aan een gegalvaniseerde oindergrond worden bevestigd.
 
  • Like
Waarderingen: Robenroute

Robenroute

  • #4
Dank voor de tip. Ik ben al wat wijzer geworden (in artikel uit ALURVS-magazine zeer bruikbare info met foto’s gevonden). RVS lijkt het te worden, mede omdat de planken niet erg belast worden (rvs-schroeven zijn kennelijk wat minder sterk/belastbaar dan gegalvaniseerd stalen schroeven).

Dank voor de zoektip!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu