Welke lak, Histor of Flexa?

Ronald 010

  • #1
Beste schilders.

Jaren gebruikte ik Flexa lakken. Tot zij de oplosmiddelarme 'Strak in de lak' op de markt brachten. Die is niet strak in de lak! Met oude potten heb ik prima resultaat, 'Strak in de lak' doet zijn naam geen eer aan. Inmiddels heeft Flexa er weer oplosmiddel ingedaan. Wat zijn jullie ervaringen?

Histor heeft ook twee soorten: met en zonder oplosmiddel.

Gaarne advies voor een goede DHZ-lak.

Ronald.

PS: ander probleem heb ik met het feit dat de kleur op deksels niet overeenkomt met de inhoud.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als u de forumregels gelezen had wist u dat we hier geen merken aanbevelen of en/of beoordelen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Watergedragen- en terpentineverven hebben totaal verschillende verwerkingsvoorschriften en daar zit bij de dhz-er die incidenteel schildert vaak het eindresultaat probleem.
Met uw "oude potten" , waarin meer dan 300mg/l terpentine is verwerkt, was het lekker lang smeren, de vloeiing was idem dito net als de droging.
De nieuwe potten bevatten minder terpentine en meer vulmiddel ( pigment ).
Deze moeten dunner worden verwerkt, dus de laagdikte is hier belangrijk, want hiermee hangt de droogtijd ( en dus stofontvankelijkheid uit de omgeving ) mee samen.

Watergedragen verf heeft als oplosmiddel water, vandaar dat we spreken van watergedragen- en terpentine of solventgedragen verf.
Deze droogt snel, heeft een korte verwerkingstijd en vereist aangepast gereedschap. Een deur met een kwast opzetten en met een 10 cm viltrollertje aanzetvrij schilderen kunt u wel vergeten, zeker als de omgevingstemperatuur rond de 20 a 22 graden is.

U mag als dhz-ernog steeds terpentineverf binnen gebruiken. De professional niet. Daar hadden wij in den beginne ook problemen mee, maar aangepaste werkmethodes en gereedschap staan nu garant voor een duurzaam en fraai resultaat waarbij het niet uitmaakt van welke fabrikant u de verf gebruikt.

Uit bovenstaande kunt u opmaken dat niet de verf, maar de verwerkings omstandigheden, werkmethode en het gereedschap het resultaat van een watergedragen verf bepalen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu