Welke kit langs dubbelglas buiten

KlasseKlus

 • #1
Wij hebben in de ramen van de erker dubbelglas (HR++, 2005) dat aan de onderzijde is afgewerkt met een aluminium profiel. In de bovenzijde van het profiel zit een geultje dat was opgevuld met kit. Het probleem is dat op de kit heel veel vuil achterblijft dat er niet af te boenen is.

Hier een dwarsdoorsnede:


Blauw is dubbelglas, grijs is het alu profiel, geel is kit (zoals het er nu opzit; eerst was de kit gewoon horizontaal en toen bleef er helemaal veel vuil op achter.

Ik heb de kit verwijderd en opnieuw aangezet met een licht verloop. Ik heb hiervoor een glazenierskit op kleur gebruikt, die ik na uitharden schuin afgemest heb, in de hoop dat vuil er minder op zou houden. Helaas, de kit wordt rafelig en toch binnen de kortste keren vies.

Graag advies hoe ik dit het beste kan afwerken.

Bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • EvdL

  • #2
  De kit "moet "je afwerken als deze nog nat is.

  Nadat je gekit hebt kan je met een beetje water met zeepsop er op spuiten met bv een planetn spuit zodat er een velletje opkomt waardoor het niet meer zo plakt.

  Daarna kan je het met een plamuurmes verwijderen en eventueel weer nat maken en met je vinger erover als je het niet helemaal mooi glad heb gemest.( als je het met het plamuur mes goed doet is dit niet nodig :) )

  En overschilderbare beglazings kit is de juiste kit hiervoor
   

  KlasseKlus

  • #3
  Beste EvdL, bedankt voor je reactie!
  Je noemt speciaal overschilderbare kit; dat zit er nu ook op, maar het wordt niet overgeschilderd, omdat het tussen het glas en (onbehandeld) aluminium zit.
  Is overschilderen noodzakelijk om het meer bestand tegen vuil te maken? Of kan ik beter een andere kitsoort toepassen?
   

  EvdL

  • #4
  Beglazingskit is tegenwoordig altijd overschilderbaar, uit gewoonte noem ik het nog steed overschilderbaar :?

  Als je een nieuw plamuurmes heb kan je deze het best een paar keer over een fijn schuurpapiertje halen. Zo voorkom je dat er een haal op het ijzer zit die een kras op de ruit maakt.
   

  Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
  Beste,

  Beglazingskit is vaak overschilderbaar, maar niet altijd: soms matched de kit gewoon niet met het verfproduct. Een ms-polymeer of hybridekit geeft de meeste kans van slagen, al geeft de fabrikant wel aan dat dit proefondervindelijk moet worden vastgesteld.
   

  KlasseKlus

  • #6
  Misschien is de titel van deze thread niet helemaal goed gekozen. Wat ik bedoel is dat de kit na enige tijd zo vuil wordt en moeilijk schoon te maken is zonder de kit te beschadigen.

  Hoe is dat te voorkomen zonder overschilderen?
   

  EvdL

  • #7
  Als je de kit afmest als deze al droog is wordt deze idd rafelig waar vuil zich goed aan vast hecht. Mes je hem af als de kit nat is wordt de oppervalkte van de kit zo glad dat je het vuil er makkelijk afhaalt als je de ramen lapt.

  Je moet natuurlijk wel je ramen lappen :lol:
   

  KlasseKlus

  • #8
  OK, ik snap wat je bedoelt. Bedankt voor de tip.

  Nog één vraag: de meeste kit krimpt bij het dogen. Als ik de kit 'nat' afmes, zal de kit na drogen iets 'holler' zijn (zie tekening), waardoor er ook weer meer vocht/vuil kan achterblijven. Vandaar ook dat ik de kit weggesneden heb ná droging, dan voorkom je dat.  Is er nog iets te zeggen over soorten/typen/bestanddelen van kit: zijn er soorten die minder krimpen dan andere?
   

  Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
  U moet het meer in rek zoeken dan in krimp. De laatste is te verwaarlozen.
  De rek staat op het productspecificatie blad.

  Nat afmessen met een zeephoudende vloeistof veroorzaakt oppervlakte ruwheid. na droging ( 48 uur ) de kitrand met water reinigen.

  Kit vervuilt zoals alle oppervlakken. Regelmatig reinigen ( bij zware vervuiling met biologische verfreiniger ) voorkomt ook verruwing. Eenmaal vastgekoekt vuil houdt verdere vervuiling eerder vast. Door hier overheen te wrijven beschadigd u het oppervlak.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu