Welke kit voor afkitten dichte trap?

Pbouthoorn

 • #1
Ik heb onlangs de (dichte) zoldertrap geschilderd en wil nu de naden gaan kitten. De kit wordt dus niet overschilderd. Welke kit kan ik in dit geval het beste gebruiken. Ik zou zelf denken: glaskit, omdat die spanningsverschillen beter opvangt. Maar...ik heb tot nu toe niet al te beste ervaringen met ongeschilderde glaskit. Ik heb daar op het subforum "Schoonmaken" een topic over geopend. Vorig jaar is hier namelijk ook na het schilderen afgekit met glaskit en die kit is nog steeds plakkerig. Zelfs kleine vliegjes blijven erin hangen, erg lastig. Op een andere plek waar dezelfde kit wel is overschilderd, is het prima: gewoon lekker glad, zoals het hoort.

Volg je een keer die schildersadviezen - kit niet overschilderen - op en dan heb je dit :-). Ik sta een beetje in dubio: ik kan natuurlijk glaskit aanbrengen en die alsnog van een laagje verf voorzien. Maar veel liever laat ik de kit onbeschilderd. Maar welke kit moet ik dan hebben die dit probleem niet heeft?

Overigens: bij het afmessen van de genoemde is afmesvloeistof gebruikt (en dus geen afwasmiddel), dat kan het niet zijn. Ook was de kit niet over de houdbaarheidsdatum. Verder is de kit ook prima uitgehard.

Iemand suggesties?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #2
Hybride /All-paint glazing beglazingskit. Hoeft niet, kan wel goed overgeschilderd worden. Is veel duurzamer dan "gewone" acrylaatkit.
 

Pbouthoorn

 • #3
Die hybride/all-paint beglazingskit is iets anders dan "standaard" beglazingskit? Want die heb laatste heb ik dus gebruikt (en geen acrylkaatkit). Wat is het verschil?
 

Pbouthoorn

 • #4
Lastig dat je geen merknamen mag noemen, maar ik zie nu dat de beglazingskit die hier gebruikt is, door de fabrikant ook wordt aangemerkt als "hybride" (hybride voegkit, ms-polymer). Ik ben dus erg benieuwd wat precies de verschillen zijn.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #5
Hybride of ms polymeer maakt voor overschilderbaar hei niet veel uit. Kan op beide. Overigens is het overschilderen van kit niet langer gebruikelijk. Er zijn nu volop kleurkitten.
 

Pbouthoorn

 • #6
Dat is precies wat ik bedoelde! Ik heb 1,5 jaar juist kit op kleur gekocht (RAL 9010), de kit niet overschilderd, maar nu blijkt dat die kit ontzettend plakkerig is.

Vandaar mijn vraag: wat is een goede (glas-)kit die niet plakkerig blijft?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #7
Tja, geen merken he. Mag niet. Maar wat is het verschil tussen hybride en hybriseal? En 1 Zwaluw maakt nog geen zomer.
 

Pbouthoorn

 • #8
Ah, ok. Maar wat is jouw ervaring met die hybriseal: geen problemen met "plakkerigheid"?

Hier trouwens geen zwaluwen, maar verkeerde gespelde soda :-)
 

Pbouthoorn

 • #9
Interessant - ik had ondertussen de fabrikant aangeschreven en ontving zojuist het volgende antwoord:

[citaat]
De [...] is speciaal ontwikkeld om overschilderd te worden. Reguliere kitten bieden door hun ‘gladde oppervlakte/ lage oppervlaktespanning’ geen of nauwelijks hechtspectrum.
Gevolg is wel dat indien er niet overschilderd wordt de ‘ruwe’ oppervlakte van de beglazingskit een prima hechtbodem is voor vuilaanhechting.
Daarom adviseren we ook binnen 1 maand na aanbrengen te overschilderen, aangezien anders er een wellicht een tussenlaag ‘vuil’ kan ontstaan.
Maar kwalitatief is er niets mis indien er niet overschilderd wordt, alleen kan er een esthetisch verhaal ontstaan door mogelijke vuilaanhechting. Het is inderdaad zeer belangrijk NIET met agressieve schoonmaakmiddelen aan de slag te gaan, aangezien daar de kit WEL kwalitatief schade van/kan ondervinden.

Dus :
* Indien [...] overschilderd gaat worden, dan dient de binnen 1 maand na verwerking plaats te vinden.
* Indien niet overschilderd is dat kwalitatief geen bezwaar (maar grotere kans op vuilaanhechting).
* Wanneer men in een later stadium alsnog kiest om te overschilderen dan adviseren wij het volgende:
– of de toplaag van de kit uitsteken en daarna op de overgebleven kitnaad een nieuwe toplaag [...] aanbrengen en daarna binnen 1 maand overschilderen (zo is er weer een goed hechtende ondergrond).
– of de [...] als ‘jong hout behandelen’ dus middels lichtjes op te schuren en daarna, maar wel voor het aflak schilderen, de juiste primer te gebruiken.
[/citaat]

Lastig , hoor, al die verschillende adviezen en nieuwe ontwikkelingen. Zo kunnen we het als amateurs nooit goed doen :-). Enfin, weer wat geleerd.
 

Pbouthoorn

 • #10
Kees: weet jij hoe dit zit met de door jou genoemde Hybride /All-paint glazing beglazingskit? Is die stiekem toch bedoeld om overschilderd te worden of hecht die uit zonder plakkerig te blijven?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #11
All-Paint glazing wil zeggen dat deze kit overschilderbaar is met zowel watergedragen-als solventgedragen verven. De ondergrond moet geheel vet-en stofvrij zijn voor aanbrengen kit. Nogmaals, kit overschilderen doen we niet meer. Gebruik een passende kleurkit. Maak deze regelmatig schoon met een mild schoonmaakmiddel.
 

Pbouthoorn

 • #12
Ik hoor je, Kees. Maar de fabrikanten van kit denken daar blijkbaar anders over, getuige bovenstaand citaat. En ik blijf met de vraag zitten: hoe weet ik nu van tevoren of een (glas-)kit plakkerig blijft of niet!?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #13
Dan houd u zich aan de voorschriften van de fabrikanten. Ik ben maar een eenvoudige schilder met 50 jaar ervaring. Als ik alles van te voren wist was ik ook wat anders gaan doen.
Kit KAN kleverig blijven door gebruik van te veel zeepsop, overschilderen met een verf de niet matched met de gebruikte kit, te lage verwerkingstemperatuur.
Diezelfde fabrikanten schrijven ook in hun documentatiebladen dat hun product overschilderbaar is, afhankelijk van de toegepaste verf.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu